Ekonomi 5 soruda konutta yeni KDV sistemi! Sil baştan değişiyor, bundan sonra...

5 soruda konutta yeni KDV sistemi! Sil baştan değişiyor, bundan sonra...

Paylaş
5 soruda konutta yeni KDV sistemi! Sil baştan değişiyor, bundan sonra...

Konutta KDV sistemi sil baştan değişiyor. Eskiden uygulanan 3 kademeli sistemden 2 kademeli sisteme geçiliyor. Önceki sistemde arsa değerine bakılıyorken yeni sistemde konutlarda metrekareye bakılacak. Bu da daha uyguna ev sahibi olunabileceği anlamına geliyor. Peki yeni sistem neler getiriyor? İşte detaylar...

Konutta yeni Katma Değer Vergisi (KDV) düzenlemesiyle arsa değerine göre uygulanan 3 kademeli sistemden, daire büyüklüğüne bağlı 2 kademeli sisteme geçiliyor. Eski uygulamada büyükşehirlerde arsa değeri 1.000 TL’ye kadar olan yerlerde 150 metrekareden küçük dairelerin KDV’si yüzde 1, arsa değeri 1.000-2 bin TL arasında olan yerlerde yüzde 8, arsa değeri 2 bin TL’nin üzerinde olan yerlerde yüzde 18 olarak uygulanıyordu.

Haberin Devamı

İşte 5 soruda konuttaki yeni KDV sistemi:

1-Büyükşehir KDV uygulaması kaldırılıyor mu?

Yeni düzenlemeyle, büyükşehir KDV uygulaması kaldırıldı. 2013’te yürürlüğe giren ve büyükşehirlerde inşa edilen net alanı 150 metrekarenin altındaki konutların KDV oranını arsanın Emlak Vergisi değerine bağlayan düzenleme yürürlükten kaldırılıyor. Artık konutlar nerede olursa olsun aynı KDV oranına tabi olacak.

2-Ikili sistem ne getiriyor?

Net alanı 150 metrekarenin altında kalan konutlarda KDV oranı, yüzde 1’den yüzde 8’e çıkıyor. Net alanı 150 metrekarenin üzerindeki konutlar yüzde 18 KDV’ye tabi bulunuyordu. Yeni düzenleme ile bu konutlarda 150 metrekareye kadar yüzde 8, kalan kısım için yüzde 18 KDV hesaplanacak. Örneğin 160 metrekare olan bir konuta 150 metrekareye kadar yüzde 8, üzerindeki 10 metrekare için yüzde 18 KDV uygulanacak. Bu ev 1.6 milyon liraya alınırsa, 150 metrekare için yüzde 8 KDV üzerinden 120 bin lira, kalan 10 metrekare için 18 bin lira KDV ödenmesi gerekecek. Böylece toplam ödenecek KDV 138 bin lira olacak. Eğer tamamına yüzde 18 KDV ödenseydi vergi 288 bin lira olacaktı. Bu farkın tüketiciye indirim olarak yansıması bekleniyor.

Haberin Devamı

3-Kentsel dönüşümde durum ne?

Bu düzenleme ile kentsel dönüşümde, riskli alan ve riskli yapıların bulunduğu yerlerde 150 metrekareye kadar konutlarda yüzde 1, 150 metrekareyi aşan kısım için yüzde 18 KDV uygulanacak.

4-Arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı kaç olacak?

Arsa ve arazi teslimlerinde uygulanmakta olan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indiriliyor. Yüzde 18 KDV ödenerek alınan arazide geliştirilen projelerde, KDV’si yüzde 1 olan gayrimenkul projeleri yapılabiliyordu. Bu da proje geliştirilmesinde büyük bir engel teşkil ediyordu. KDV oranının yüzde 8’e inmesi ile bu alanda da bir hareketlilik doğması bekleniyor.

5-Yeni düzenleme hangi ruhsatları kapsıyor?

Düzenlemeler yeni alınan yapı ruhsatları için geçerli olacak. Kararın yürürlük tarihinden önce alınmış yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen ve edilecek konutlar önceki düzenlemelere tabi olacak.

Haberin Devamı