Ekonomi Halaç: BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı?

Halaç: BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı?

Paylaş
Halaç: BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı?

İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Halaç, "BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı bilmiyorum. Kafalarına göre bankalara 'hadi sen de ziynet eşyası al sen de cumhuriyet altını al' derse durduk yerde banka ile kuyumcular arasında savaş çıkaracak" dedi

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların, Cumhuriyet Altını ve ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarında işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilmesini öngören yönetmelik taslağına ilişkin, "BDDK’nın kime danıştı da böyle bir karar aldı bilmiyorum. Danışmadıkları ve araştırmadıkları apaçık belli. Kafalarına göre bankalara ’hadi sende ziynet eşyası al sen de cumhuriyet altını al’ derse durduk yerde banka ile kuyumcular arasında savaş çıkaracak" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Halaç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ziynet, Cumhuriyet altınları 22 ayar olduğu için para tanımlamasının kullanılmadığını, bugün darphanenin ürettiği bir ziynetin yurt dışında bir bankaya gönderilemeyeceğini ve borsada işlem yapılamayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu sebeple bankaların 24 ayar ziynet satma projesi bankacıların kuyumculuk mesleğine soyunması olarak tabir edilebilir. Ziynet altını 22 ayar, külçe ve gram altın 24 ayardır. BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı bilmiyorum. Danışmadıkları ve araştırmadıkları apaçık belli. Kafalarına göre bankalara ’hadi sen de ziynet eşyası al sen de cumhuriyet altını al derse’ durduk yerde banka ile kuyumcular arasında savaş çıkaracak. Yani tartışma ortamı yaratacak. Bugün bankalar, külçe altını zaten mevduat olarak kullanabilmekte, 24 ayar külçe altını alıp satabilmekte. 22 ayar Cumhuriyet ziynete bu hakkı verirsen 14 ayar küpeye de vermen lazım. O zaman bankalar, kuyumcu dükkanı açına gelecek bu iş. Buradaki hassasiyet 24 ayar ile 22 ayar arasında. BDDK’nın kesinlikle gelip sektöre danışması lazım. Kendi fikirlerine göre hareket ederlerse bu hem sektörü yaralar, hem de banka ile sektörü tamamen karşı karşıya getirir."

Haberin Devamı

Sistemin dünyadaki standardına değinen Halaç, "24 ayar bankalarda, diğerleri kuyumculuk sektöründe işlem görür. Bankaların altın toplama işlemleri nedeniyle böyle bir şey düşünülmüş olabilir. Bu toplanan altınları biz rafine edip bankalara külçe olarak veriyoruz. Bankalar bu noktada kuyumcu gibi mi banka gibi mi davranacak. Bence BDDK’nın bu kararları alırken bankacılara danıştığını sanmıyorum. Kesinlikle yanlış bir adım, çok vahim sonuçlar doğurabilecek bir karar. Bankalar zaten 24 ayar altın satabiliyor. 24 ayar para niteliğinde iken 22 ayar para niteliğinde değildir. Kesinlikle bankalar arası altına EFT ve havale sisteminin konulması gerekir. Bu da altının daha güvenli aktarılmasını sağlayacak" diye konuştu.