Ekonomi Yüzbinlerce memur grev için sokaklara çıktı

Yüzbinlerce memur grev için sokaklara çıktı

Paylaş
Yüzbinlerce memur grev için sokaklara çıktı

Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmadı. Hükümetin son turda teklifi yüzde 3.5+4'e çıkarmasını yetersiz bulan memurlar bugün eylem yaptı. Tren seferlerinde aksama yaşanırken, öğretmenler ve doktorlar da iş bıraktı

KESK, Kamu-Sen, Birleşik-Kamu İş ile Memur-Sen'e Bağlı Eğitim-Bir-Sen'in organize ettiği eyleme 700 bine yakın üye katıldı. Ankara'da doktorlar deli gömleği giyerek eylem yaptı. Diyarbakır, Ankara ve Antalya'daki eylemlere polis müdahale etti. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk gazdan etkilendi.

>>MEMUR EYLEMİNDE ARBEDE


>> BANLİYÖ SEFERLERİ İPTAL

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, eğitimden sağlığa, ulaşımdan vergi dairelerine kadar tüm üyelerinin, 11 hizmet kolunda iş bıraktıklarını açıkladı. Tombul, KESK'e bağlı 250 bin, Kamu-Sen'in 390 bin, Birleşik-Kamu-İş'in ise 35 bin üyesiyle bugün eylemde olduğunu söyledi. Memur-Sen'in ise Eğitim-Bir-Sen ile eyleme katıldığını anlatan Tombul, konfederasyonların birlikte olmasa da eşzamanlı eylem yaptıklarını belirtti.

10 BİN MEMUR BEYAZIT'A YÜRÜDÜ

İstanbul'da KESK'e bağlı sendikalar Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanıp, Beyazıt Meydanı'na yürüdü. Sendikalara bazı siyasi partiler de destek verdi. Sayıları 10 bini bulan yürüyüşçüler Millet Caddesini trafiğe kapattı. Yürüyüş polis kontrolünde yapılırken, sık sık hükümet aleyhinde sloganlar atıldı.

Beyazıt Meydanı'daki eylem saat 15.30'da olaysız bir şekilde sona erdi.

ÖĞRETMENLER DE GREVDE

Öğretmenlerin örgütlü olduğu Eğitim-Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim-Bir-Sen ilk kez birlikte eylem yapıyor. Öğretmen eylemine yaklaşık 500 bin eğitimci katılıyor. Sendika üyesi doktorlar da bugün aciller haricinde iş bıraktı.

Haberin Devamı

Yüzbinlerce memur grev için sokaklara çıktı

ÖĞRETMENLER HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMAYACAK

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bugünkü memur eylemine katılan öğretmenler hakkında yasal bir işlem yapmayacaklarını bildirerek, “Çünkü bir tepki mahiyetinde, dikkat çekmek mahiyetinde, sadece öğretmenlerin değil, tüm devlet memurlarının yaptığı bir uygulamaydı” dedi.

“Bugün memurlar eylemdeydi. Derse girmeyen öğretmenler oldu. Bu öğretmenler hakkında yasal bir işlem yapılacak mı?” sorusu üzerine Dinçer, şunları söyledi:

“Öğretmenler hakkında yasal bir işlem yapmayacağız. Çünkü bir tepki mahiyetinde, dikkat çekmek mahiyetinde, sadece öğretmenlerin değil, tüm devlet memurlarının yaptığı bir uygulamaydı. Ancak üzüldüğümü ifade etmek istiyorum.”

DOKTORLAR DELİ GÖMLEĞİ GİYDİ

Ankara’daki hastanelerde acil servisler dışındaki ünitelerde hizmet verilmezken, doktorlar ve sağlık çalışanları da iş bırakarak eylem yaptı. Hastane bahçelerinde toplanan sağlık çalışanları, ’Sağlık Haktır’ yazılı pankartı açıp, hükümet aleyhine slogan attı. Deli gömleği giyen doktorlar, ’Başbakanın 3,5+4 zammı memuru delirtti’ pankartlarını boyunlarına asmaları dikkat çekti.

Bu arada bir grup memur, GMK Bulvarı’nı yaklaşık bir saat boyunca trafiğe kapatırken, Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri de Güvenpark’ta oturma eylemi yaptı. ’Elektriğe yüzde 19, memura yüzde 3,5 -4 zam’, ’Vermezsen ek ödeme, kapıma da gelme’, ’Bedava kitaptan sonra bedava öğretmen projesine de start verildi’ yazılı pankartlar açan grup, hükümet aleyhine slogan attı.


İŞTE ZAM PAZARLIĞI...

Hükümet ile memurlar arasındaki ilk temasta, Memur-Sen’in zam talebini değerlendiren Maliye Bakanlığı, teklifin bu haliyle kabul edilmesi halinde bütçeye yaklaşık 28 milyar TL’lik ek yük getireceğini belirtti. Maliye Bakanlığı, 3+3’ün üzerine yapılacak 1 puanlık artışın bile bütçeye 1 milyar TL’lik yük getirdiğini anımsattı.

Geri adım atmaya karar veren hükümet, 2012 için yüzde 3+3’lük zam teklifini 3.5+4’e yükseltti. 2013 için yeni teklif yapmayan hükümet, yaklaşık 2 milyar liralık bir ek maliyetle pazarlıkları bitirmeyi planlıyordu. Memur-Sen, 2012 için talebini yüzde 7.5+7.5’e, 2013 için yüzde 6.5+6.75’e indirdi. Memur-Sen bunun geri adım olmadığını, hükümetin uzlaşmaz tavrına ironik bir yanıt olduğunu açıkladı.

Bütçe planları ile memurların talepleri arasındaki uçurum kapatılamadı. Taban aylığa da zam isteyen Memur-Sen’in talebi ile hükümetin son teklifi arasında yaklaşık 25 milyar liralık fark bulunuyor. Memur-Sen’in eş yardımı zammı, 4-C’liye yüzdelik zam, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması talepleri de bütçe hedeflerini sarsacak unsurlar olarak görülüyor.

Son sözü söyleyecek Hakem Kurulu’nun Maliye kanadı da bütçeye getirilecek ek yüke dikkati çekecek. Maliye, bütçe açığı, cari açık, Orta Vadeli Plan ve mali disiplini gerekçe göstererek, “Bu son teklifimiz” diyen Başbakan Erdoğan’ın vurgusuna uygun tavır alacak.

HÜKÜMETE GÖRE ZAMMIN MALİYETİ BÜYÜK

25 milyar liralık maliyet, hükümet açısından pek çok yatırıma kaynaklık edecek bir tutar anlamına geliyor. Bazı kamu harcamalarının proje tutarları şöyle:

- 2012 yılı ulaştırma - haberleşme yatırımları 12.3 milyar TL.

- Eğitim yatırımları 5.9 milyar TL.

- Tarım projeleri 5.5 milyar TL.

- DSİ’nin 2012 yatırımları 1.6 milyar TL.

- Deriner Barajı’nın maliyeti 6.6 milyar TL.

- Ankara - İstanbul hızlı tren yatırımı 7.9 milyar TL.

- Karayolları 2012 yatırımı 500 milyon TL.

- Başkent Doğalgaz’a gelen en yüksek teklif 1.6 milyar TL.

AA-DHA

Haberin Devamı