Adım adım yüksek teknoloji üreten Türkiye
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’de tohum öncesi aşamadaki teknoloji girişimlerinin en büyük destekçisi TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) ile bugüne dek 2 bin 379 teknoloji girişiminin kurulmasını sağladık” dedi.
HÜLYA ÇAYLAK
EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ
Maslak 42’de girişimcilere ilham verici bir çalışma ortamı sunan ‘The Hood TEKMER’in açılış töreninde konuşan Kacır, tüm dünyada yenilikçi fikirleri iş modellerine dönüştüren girişimlerin ekonomik büyümenin itici gücü haline geldiğini söyledi.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ
İş dünyasının, değişen beklentilere uyum sağlamak ve rekabet avantajı elde etmek için yenilikçi girişimlere daha fazla yatırım yaptığını belirten Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda ülkemizin teknoloji geliştirme, üretme, inovasyon odaklı kalkınmamızı önceleyecek uygulama ve düzenlemeleri hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
7.6 MİLYAR LİRALIK KAYNAK
Bakan Kacır, Ar-Ge teşvikleri, teknopark uygulamaları, TÜBİTAK destekleri, KOSGEB programları ve girişim sermayesi fonlarıyla Türkiye’nin teknoloji girişimlerini büyütmek için çalıştıklarını belirterek, şu noktaların altını çizdi:
* Türkiye’nin küresel yüksek teknoloji geliştirme merkezi olması hedefine durmaksızın ilerliyoruz.
* Akademi ile sanayi arasında köprü vazifesi görerek bilginin ticarileşmesini ve yenilikçi fikirlerin ürün ve hizmetlere dönüşmesini sağlayan teknoparklarımızın sayısını 22 yılda 2’den 104’e çıkardık.
* Teknoparklarımızda Ar-Ge ve inovasyon yapan girişimlerin sayısı 22 yıl önce 56 iken bugün 10 bin 800’den fazla teknoloji girişimimiz bulunuyor.
* Teknoparklarımızla yapay zekadan uzay ve havacılığa, biyoteknolojiden finans teknolojilerine kadar birçok alanda küresel ölçekte başarı hikayeleri oluşturduk.
* Sayıları 1600’ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle özel sektörün kendi bünyesinde nitelikli Ar-Ge projelerini gerçekleştirmesi için uygun zemini oluşturduk.
* KOSGEB eliyle sadece son 3 yılda fikirlerini hayata geçiren girişimcilerimize 7.6 milyar lira kaynak ayırdık.
Mehmet Fatih Kacır
2030 YILINDA 100 TURCORN
Atılan bu adımların meyvesini de almaya başladıklarını belirten Kacır, şunları söyledi: “Bundan dört yıl önce milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji girişimimiz yokken, bugün 7 Turcorn ile ülkemiz, Avrupa teknoloji ekosisteminin yükselen yıldızı olarak nitelendirilmekte. Arzumuz ülkemizden yeni Turcorn’ların çıkması. Biliyoruz ki birçok Turcorn adayı teknoloji girişimimiz var. Biz onları doğru finansman ve destek mekanizmalarıyla buluşturdukça, farklı ölçekteki girişimlerin ihtiyaçlarını adresleyen yeni mekanizmalar oluşturdukça 2030 yılında 100 Turcorn, 100 bin teknoloji girişimine daha da yakınız.”
The Hood Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) açılış törenine Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören ile Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve DTech Cloud Kurucusu Murat Oktay da katıldı.
OYUN VE MOBİLİTE FİKİRLERİ
Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) önemli rolüne de işaret eden Kacır, “Yenilikçi ürün ve hizmetlerin ticarileşmesi için platform vazifesi gören 28 TEKMER’e ve bünyelerindeki 450’den fazla teknoloji girişimcisine bugüne kadar sağladığımız destek 266 milyon lirayı aştı. Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkez, İstanbul’umuzun girişimcilik ekosistemindeki yeni başarılarına katkı sunacak. The Hood TEKMER’le de özellikle regülasyon, oyun ve mobilite teknolojilerinde fikirlerin girişimlere dönüşmesini sağlayacağız” diye konuştu.
Hasan Karadeniz
VERGİ MUAFİYETİ VE DANIŞMANLIK HİZMETİ
The Hood kurucusu ve CEO’su Hasan Karadeniz de şu bilgileri paylaştı: “KOSGEB ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı izniyle kurulan The Hood, teknoloji odaklı firmalara vergi muafiyeti sağlayan bir teknoloji merkezi. Burası insanların çalışma motivasyonuyla geldikleri bir yer olsun istedik. Bu nedenle mottomuz ‘Tüm iyi şeylerin başladığı yer.’ 2 bin 800 metrekare açık ve kapalı alanıyla firmaların motivasyonunu arttıracak bir tasarım oldu. Girişimcilere proje yazılımı, firma kurulumu, danışmanlık ve globalleşme hizmeti veriyor. İstiyoruz ki Türkiye’deki teknoloji odaklı firmalara yabancı sermayeyi yatırımla buraya çekelim.”
TEKMER’LE 100 BİN GİRİŞİM HEDEFİ
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ise “TEKMER programı 2019’da yenilendi. Bugün TEKMER’lerimiz özel sektörün gücüyle yönetilerek teknoloji girişimcilik ekosisteminin gelişmesine olanak sağlıyor. The Hood TEKMER bu fikirle ortaya çıktı. Tüm Türkiye’de toplam 28 TEKMER var. Bekleyen 14 TEKMER daha var, 14 aylık sürede bunlar da açılacak. 100 bin teknoloji girişimi hedefine TEKMER’le koşturmaya devam edeceğiz” dedi.
TEŞVİKLERDEN DE YARARLANIYORLAR
The Hood TEKMER’de yaratıcı ve inovatif insanlarla tanışıp Ar- Ge ve teşvik destekleriyle işinizi büyütebiliyorsunuz. The Hood TEKMER, podcast, müzik ve uyku odaları ile yeni nesil bir çalışma alanı sunuyor. KOSGEB destekli TEKMER’de yer alan bir girişim, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Kanunu kapsamında şu avantajlardan yararlanabilir:
* Ar-Ge harcamalarında kurumlar vergisi indirimi.
* SGK prim desteği.
* Gelir Vergisi stopajı teşviki.
* Damga Vergisi istisnası.
* Ar-Ge harcamalarında gümrük vergisi muafiyeti
Girişimcilik ekosisteminin kalbi olan Maslak’ta açılan The Hood TEKMER’de Demirören Grubu da yerini aldı.