Ekonomi Altın için kritik toplantı! Fiyatlara IMF etkisi! Gram altın...

Altın için kritik toplantı! Fiyatlara IMF etkisi! Gram altın...

Paylaş
Altın için kritik toplantı! Fiyatlara IMF etkisi! Gram altın...

Hafta genelinde yapılacak IMF toplantılarının altın fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor. Altının ons fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 1993 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ons altın 11 Mart tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü. İşte gram altında son durum...

Ons altın fiyatları yaklaşık 5 haftanın zirvesini görürken; gram altın fiyatları da haftaya yükselişle başladı. Hafta genelinde yapılacak IMF toplantılarının altın fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Altının ons fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 1993 dolar seviyesine kadar yükselerek, 11 Mart tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Altın fiyatlarında yaşanan yükselişte küresel enflasyonist risk, ABD ve Avrupa Birliği’nde resesyon riskinin yükselmesi, Rusya-Ukrayna savaşında tansiyonun artması ve Rusya’ya gelebilecek olası yaptırımlar etkili oluyor.

IMF TOPLANTILARI ÖNEMLİ OLACAK
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell da IMF tarafından düzenlenecek panelde perşembe günü konuşacak. Panele, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve diğer politika yapıcılar da katılacak.

Başkan Powell bu panelde, Fed’in 3-4 Mayıs’ta yapılacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısı öncesi son konuşmasını gerçekleştirecek. Piyasa aktörleri, Powell’ın vereceği mesajlarda sıkılaşma politikasına yönelik ipuçlarını arayacak. Powell daha önce yaptığı konuşmada, mayıs toplantısında 50 baz puanlık faiz artışının yapılabileceğini belirtirken; ABD mart ayı enflasyonunun 40 yılın zirvesini yenilemesinin ardından Fed’den daha hızlı bir faiz artışı olabileceği beklentisi yükselmişti.

Haberin Devamı

Ayrıca mayıs toplantısında Fed'in yaklaşık 9 trilyon dolarlık bilançosunda küçültmeye başlaması bekleniyor. Fed 15-16 Mart tarihinde düzenlenen toplantısına ilişkin açıkladığı tutanaklarda, aylık 95 milyar dolar bilanço daraltmanın uygun olacağını belirtmişti. Bu gelişmelerin dünyada dolar varlıklarını güçlendirmesi, test korelasyon etkisiyle de altın fiyatlarını baskılaması bekleniyor.

GRAM ALTIN NE KADAR? ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Altının ons fiyatı, 1993 dolar seviyesine kadar yükselerek yaklaşık 5 haftanın zirvesini görürken; bugün içerisinde en düşük ise 1971 dolar seviyesini gördü. Ons altın, şu dakikalarda yüzde 0,90 oranında yükselişle 1992 dolardan işlem gördü.
Gram Altın fiyatları, geçtiğimiz haftayı 929 lira seviyesinden tamamlarken; yeni haftanın ilk işlem gününe 934 lira seviyesinden başladı. Yeni güne yükselişle başlayan altının gram fiyatı; gün içerisinde en yüksek 938,99 lirayı, en düşük ise 926,83 lira seviyesini gördü. Gram altın dolar kurunda ve ons altın fiyatında yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, saat 12:21 itibarıyla yüzde 1,01 oranında yükselişle 938,44 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1532 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 304 liradan satılıyor.

Haberin Devamı