Ekonomi Altında neler oluyor? Ekrana değil işlem fiyatına bakın

Altında neler oluyor? Ekrana değil işlem fiyatına bakın

Paylaş
Altında neler oluyor? Ekrana değil işlem fiyatına bakın

Gram altının son birkaç gündür 950-960 lira civarında seyrettiğini gören vatandaşlar altın bozdurmaya gidince uzmanlar uyarma gereği duydu: “Ekran fiyatları gerçekçi değil, serbest piyasada altın fiyatı 984 lira civarında. Altın bozduranlar ekran fiyatına kanmasın.” // Hülya Çaylak-Posta

Geçtiğimiz yılların en çok kazandıran yatırım aracı altın, her ne kadar 2022’ye pandeminin bitmesinin ardından yatay bir seyirle başlasa da altının gram fiyatı yine de 970-980 lira civarında seyrediyordu. Ancak hem geçtiğimiz haftasonu hem de dün ekranda gram altının fiyatının 950-960 liraya kadar düştüğünü görenler gözlerine inanamadı. Altında bir düşüşün olup olmadığı konusunda kafası karışan vatandaşları ise uzmanlar uyardı: “Gram altında televizyon ekranında görülen rakamlara kanmayın.”

Haberin Devamı

GERÇEKÇİ DEĞİLLER

Altın fiyatlarında ekranda göründüğü gibi bir düşüşün söz konusu olmadığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gramda şu anda böyle bir fiyat yok. Serbest piyasada fiyatlar 984-989 lira arasında değişiyor. İnsanlar bir düşüş olduğunu sanmasın. Ekranda görülen rakamsal değerler forex (uluslararası döviz piyasası) yani efektif kur üzerinden hesaplanıyor. Bankacılık sisteminde böyle bir rakam ortaya çıkıyor ama gerçekçi değil” dedi.

BİRKAÇ KUYUMCUYA GİDİN

Aksine altında iç piyasada hareketlilik olduğunu dile getiren Memiş, “Yani vatandaşın altın talebi sürüyor. Bu nedenle altın bozdurmak isteyenler fiyatlara dikkat etsin, televizyonda ya da internette gördüğü düşük fiyata kanmasın, 960 liradan altın bozdurmasın. Altın bozdurmak isteyenler mutlaka birkaç kuyumcudan fiyat alsın. Satın almak isteyen de düşük fiyattan satın alacağını sanmasın. Ayrıca bankaların makas yani al-sat fiyatları da çok yüksek. Bunlara da dikkat edilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

GRAMDA HEDEF 1500 LİRA

Piyasayı dünyadaki küresel fon yöneticilerinin şekillendirdiğini ve yatırım araçları arasında sörf yaptığını dile getiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de “Tüm yatırım araçlarında zaman zaman fiyatı yükseltip zaman zaman da düşürüyorlar. Şu anda da altın baskılanıyor ama aslında dünyada küresel riskler bitmedi. Yani ‘güvenli liman’ olan altının yükselmesi gerekirken, bu fonlar şu anda doları yükseltiyor” dedi.

20 LİRA MAKAS VAR

Altının şu andaki fiyatlardan işlem görmesinin inandırıcı olmadığını söyleyen Yıldırımtürk, “Bankayla serbest piyasa arasında 20 lira fark var ama işlem yapılmak istendiğinde yine aynı fiyata denk geliyor. Zaten bu fiyatlar da kalıcı değil. Ağustos sonrası altının onsunun 1.950-2.050 dolar olacağını, dolar kurunun yükselmesiyle gramın 1.025-1.050 liraya yükseleceğini düşünüyorum. Yani gramda 985-990 liralar alım için bir fırsat. Sene sonu gramda 1.500 lira beklentim var” diye konuştu.

KADEMELİ ALIM TAVSİYESİ

Yılsonu beklentisini de söyleyen İslam Memiş, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Gram altın eylülde 1.200 liraya yükselecek. Yılsonu içinse 1.450 lira öngörüm vardı ve bu devam ediyor. Çünkü hem dolar/TL kuru hem de altının onsu (31.1 gram) yılın son çeyreğinde rekorlarını tazeleyebilir. Yani vatandaşlar gramda 950 liranın altındaki sarkmalara kanmasın. Hatta gram altında 1.000 liraya kadar kademeli olarak alım yapılmasını öneriyorum. Eylülde küresel enerji ve gıda krizleri nedeniyle piyasalar yine yükselecektir.”