Ekonomi Ana ve babaya çocuğu üzerinden aylık hakkı

Ana ve babaya çocuğu üzerinden aylık hakkı

Paylaş
Ana ve babaya çocuğu üzerinden aylık hakkı

Sigortalının ölümü halinde belirli şartlarla eş ve çocuklarına ölüm (dul ve yetim) aylığı bağlandığı gibi yine şartları taşıyan ana–babasına da ölüm aylığı bağlanabiliyor.

Sosyal güvenlik mevzuatımız vefat eden sigortalıların yakınlarına maaş bağlanması ile ilgili hükümler içeriyor. Vefat eden sigortalının eş ve çocuklarına belli hisselerde ölüm aylığı bağlanıyor. Yine vefat eden çocuklardan anne ve babalarına da ölüm maaşı bağlanabiliyor. Bu konu ile ilgili düzenleme ise 5510 sayılı yasının 34’üncü maddesinde düzenleniyor.

Haberin Devamı

SİGORTALILIK SÜRESİ

Yasaya göre; her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş durumda iken ölen SSK’lı (4A’lı) sigortalının hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanıyor. Sigortalıların hak sahibi ana ve babasına ölüm aylığı bağlanması için gelir şartına bakılıyor. Bu durumda gelirde gösterge asgari ücret oluyor.

5.500 LİRA GELİR ŞARTI

Gelir şartı ana ve baba için ayrı ayrı aranıyor. Örneğin baba kendi sigortalılığından dolayı emekli aylığı alıyorsa çocuğu üzerinden ölü aylığı bağlanmaz. Eğer annenin geliri yoksa, gelir tespiti aşamasına geçilir. Gelir tespiti, hanedeki kişi başına düşen kazanca göre yapılıyor. Kazanç ve iratların tespitinde annenin ve babanın gelirleri dikkate alınır. Her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin kişi başına düşen tutarı asgari ücretin net tutarından (5.500 liradan) daha az olması halinde anneye ölüm aylığı bağlanır.

Haberin Devamı

HİSSENİN ARTMASI GEREKİYOR

Tüm şartları taşıyan anne ve babaya ölen sigortalının hesaplanan aylığının toplam yüzde 25’i oranında ölüm aylığı bağlanır. Ölen sigortalının anne-babasına aylık bağlanması için eş ve çocuklara aylık bağlandıktan sonra artan hissenin kalıp kalmadığına bakılır. Ancak anne-baba 65 yaşın üstünde ise hisse şartı aranmaz. Eğer hisse yoksa yaşı doldurduklarında aylık bağlanmayı başlar.

EVLATLIK OLANLARDA DURUM

Her ne kadar evlat edinilen çocuk sizin kütüğünüzde yer alsa da evlat edindiğiniz çocuğun hak sahibi olarak size aylık bağlanması mümkün değil. Ancak anne babanın vefatı halinde evlat edilen kız çocuğuna diğer şartları da taşıması halinde yetim maaşı bağlanabiliyor.