Ekonomi Araba alacaklara uyarı! Yükselişe geçti! En düşük araç fiyatı...

Araba alacaklara uyarı! Yükselişe geçti! En düşük araç fiyatı...

Paylaş
Araba alacaklara uyarı! Yükselişe geçti! En düşük araç fiyatı...

En düşük sıfır aracın fiyatı ne? Lüks araç fiyatlarında artış var mı? Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte fabrikalarda üretim maliyetlerinin rekor seviyelere ulaştı. Mayıs ayından başlayarak otomobillere yeni zamlar da gelebilir. Sıfır otomobillerde son durum ne? İkinci el araba piyasasında artış var mı? İşte detaylar...

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte üretimde yaşanan maliyet artışları, otomobil fiyatlarında yükselişe neden oluyor. Araç alacak vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan sektör temsilcileri, dünyada araç fiyatlarının daha da yükseleceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte fabrikalarda üretim maliyetlerinin rekor seviyelere ulaşması, mayıs ayından başlayarak otomobillerde yeni zamları da beraberinde getirebilir. Peki sıfır otomobillerde son durum ne?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunana İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

"2021 yılının Kasım ayından beri yaklaşık 3 ay 2. el otomobil piyasasında durağanlık yaşandı. Son 3 aydır da 2. otomobil piyasası tekrar hızlı günlerine geri döndü. Şu anda alım satım günlerimiz hareketli. Tabi buna bağlı olarak sıfır araç fiyatlarındaki sıkıntılar ikinci ele rağbeti artırıyor. Sıfır araçlarda yaşanan yükseliş ikinci el fiyatlarını da yukarıya taşıyor.

Haberin Devamı

3 ayda bazı araçlarda yüzde 15-20’ye varan fiyat artışları gözlenmekte. Bu fiyat artışları tahminimize göre yıl sonuna kadar devam edecek. 2. el otomobile talep de sürecek. Sıfır araçlarda yaşanan çip krizi ve yan sanayi maddelerinin olmayışı sıfır araçların piyasaya yeterince girmemesi ikinci el araçların fiyatlarının yükselmesini sağlıyor.
Sektör temsilcileri olarak tavsiyemiz eğer müşterilerin araç ile ilgili talepleri varsa yaz sezonu gelmeden araç tedarik etmeleri yönündedir.

EN DÜŞÜK SIFIR ARACIN FİYATI NEDİR?

Hemen hemen 350-400 bin bandına gelmiş gibi gözüküyor.

LÜKS ARAÇ SEGMENTLERİNDE ARTIŞ VAR MI?

Tüm araç satışlarında esasında ciddi bir talep var.

ARAÇ FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ NE?

Şu an araçlardaki fiyat artışlarının sebebi enflasyonun yükselmesiyle birlikte insanlar araçları bir yatırım aracı gibi görüyor. İnsanlar otomobilleri böyle görmeye başlayınca bu piyasayı olumsuz yönde etkiliyor.

Burada diğer bir faktör de kayıt dışı alım satımların ileri boyutta artmasıdır. Sektör temsilcileri olarak biz bir an önce devletin bu konuya el atması gerektiğini düşünüyoruz. Kayıt dışılık emlakta olduğu gibi otomobilde de fiyatları speküle ediyor. Araç fiyatlarının artması bu şekilde kayıt dışı tarafından enflasyonun da yükselmesine sebep oluyor."

Haberin Devamı

PİYASADA HAREKETLİLİK BAŞLADI MI?

Öte yandan konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç şu ifadeleri kullandı:

"Biraz bayram hareketliliği oldu, şu an çok hareketli bir durum yok. 1 hafta, 10 günlük bir hareket oldu. Ondan sonra işler durdu. Dünyada araç fiyatları artıyor.

"BAYİDE ARAÇ BULUNMUYOR"

Bir taraftan da yine sıfır bayilerden mesleğin dışındaki insanlar araç alıp satmaya devam ediyor. Vatandaşlarımız bayiye gittiğinde araç bulamıyor. Ama mesleğin dışında olup başka işlerle uğraşan bayilerden araba toplayanlar şu an sahneye çıktı. Yani bunun önüne geçilmezse fiyatlar daha da artabilir.

İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINDA YÜKSELİŞ VAR MI?

İnsanlar istedikleri aracı bayiye gidip bulamayınca piyasadan yüksek fiyattan araç alıyor.

EN DÜŞÜK SIFIR ARAÇ FİYATI NEDİR?

Şu an en düşük sıfır aracın fiyatı 350 bin TL. 1.0 motorlu araçlardan bahsediyoruz." Peki en düşük sıfır araçlar ne kadar? İşte detaylar...

VOLKSWAGEN

Polo 1.0 80 PS Manuel Impression

Haberin Devamı

Liste fiyatı 393.500 TL

Yeni Polo 1.0 TSI 95 PS Manuel Life

Fiyatı 443.500 TL

Yeni Polo 1.0 TSI 95 PS DSG Life - 450,800 TL

Yeni Polo 1.0 TSI 95 PS DSG Style - 561,400 TL

SKODA

Yeni Fabia 1.0 TSI 95 PS Elite - 384.900 TL
1.0 TSI 110 PS DSG Elite - 432.400 TL

1.0 TSI 110 PS DSG Premium - 469.900 TL

CİTROEN

C3 FEEL 1.2 PureTech 83 BVM S&S 5 İleri Manuel

Fiyatı: 369.000 TL

1.2 PureTech 110 HP - EAT6 - Feel Bold

Fiyatı: 460.000 TL

1.2 PureTech 110 HP - EAT6 - Shine 481.000 TL

DACİA

Yeni Sandero Prestige 1.0 Turbo X-tronic 90 bg
Fiyatı 386.900 TL

HONDA

Civic Sedan 1.5L VTEC Turbo ECO Otomatik Premium

Liste fiyatı 593.700 TL