Ekonomi Araba fiyatlarında son durum! İşte en ucuz sıfır otomobiller

Araba fiyatlarında son durum! İşte en ucuz sıfır otomobiller

Paylaş
Araba fiyatlarında son durum! İşte en ucuz sıfır otomobiller

Araba fiyatları yükseldi, savaş ve çip krizi nedeniyle otomobil sektöründe kriz yaşandı. Sıfır araba almak isteyenler piyasada otomobil bulamadığı için parası olsa da beklemek zorunda kalıyor. Öte yandan döviz kurundaki yükseliş araç fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Piyasada uygun fiyata araç bulmak zorlaşsa da bazı markalar zam yapmamakta direniyor. İşte en ucuz sıfır otomobiller...

Küresel piyasalardaki çip ve emtia sorunları, Rusya-Ukrayna savaşının emtia fiyatlarına etkisi gibi etkenler nedeniyle otomotiv endüstrisinde satışlar yavaşlamaya başlasa da bazı markalar zam yapmamakta direniyor. İşte en ucuz sıfır otomobiller...

Haberin Devamı

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; Tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon sorunu, Rusya-Ukrayna savaşı, çip krizi, Emtia fiyatlarındaki artış gibi nedenler hemen hemen her sektörü etkilemeye başladı. Otomotiv sektörü de bu durumdan yara aldı. Koronavirüs pandemisiyle birlikte yavaşlayan Otomobil üretimi, yine pandemiyle ortaya çıkan elektronik ürün satışlarındaki patlamalar nedeniyle çip krizini ve çip üretiminde azalışı meydana getirdi. Yeni nesil araçların birçok parçasında çip bulunması nedeniyle bazı fabrikalar çipe erişemediğinden üretimlerini geçici olarak durdurdu.

ARABA FİYATLARINA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ETKİSİ

Dünyanın önde gelen enerji ve çelik üreticisi konumunda bulunan Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar nedeniyle emtia fiyatlarında yükseliş başladı. Petrol tarihi zirvelerine yaklaşırken Rusya ile ticaretin zorlaşması ve para alışverişinin neredeyse imkansız hale gelmesi nedeniyle metal fiyatlarında da yükseliş gerçekleşti.

Haberin Devamı

Arz sorunu nedeniyle birçok marka önlem alırken, Rusya’da faaliyet gösteren bazı otomotiv firmaları da üretimlerini durdurma kararı aldı.

SIFIR ARAÇ FİYATLARI YÜKSELİYOR

Sıfır otomobil almak isteyenler piyasada otomobil bulamadığı için parası olsa da beklemek zorunda kalıyor. İthal edilen otomobillerde kotaların ülkelere göre değişmesi, üretimlerin aksaması gibi faktörler ülkede sıfır otomobil bulmayı da zorlaştırıyor. Ayrıca filoların sıfır otomobile olan talebinin artması nedeniyle de vatandaşın alım yapması zorlaşıyor. Maliyetlerdeki artış, volatil seyreden kur, çip krizi, emtiaya erişimdeki sorunlar, lojistik maliyetlerin artması da sıfır otomobillere ek yük getiriyor.

 OOTMOBİLDE STOKÇULUK AZALIYOR MU?

Geçtiğimiz aylarda bazı markalara yönelik incelemeler yapılmış ve gerekli yaptırımlar uygulanmıştı. Sıfır otomobilleri stoklayanlara yönelik gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde piyasada rahatlama meydana gelmişti. Ancak elde tutulan araçların da satılmasıyla birlikte stokta tutulan otomobil sayısında azalma olduğu öngörülüyor.

Haberin Devamı

SIFIR OTOMOBİLDE FIRSATÇI DÖNEMİ DE BAŞLADI

Bayilerde bazı Satış temsilcileri otomobil almak isteyenleri sıraya koymaya başlarken, sıranın önüne geçmek isteyenler bir miktar ücreti gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Satış temsilcileri ekstra ücret karşılığında alıcıyı üst sıralara getirip otomobiline daha erken kavuşmasını sağlıyor.

SIFIR OTOMOBİL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Bayiden sıfır olarak da alınsa otomobilin kaportası ve boyası titizlikle incelenmeli. Binlerce kilometre öteden gemilerle taşınan otomobiller sonrasında tırlara yüklenerek depolara oradan da yine tırlar vasıtasıyla bayilere gönderiliyor. Lojistik operasyon kapsamında otomobiller zarar görebiliyor. Bunun önüne geçmek için bayiden otomobili çıkarırken ikinci el kısmındaki kişilerden boya kontrol cihazıyla aracı kontrol etmek istediğinizi belirtmeniz ve boya mikron değerlerine, otomobilin parçalarının düzgünlüğüne, parçalar arasındaki boşlukların eşitliğine dikkat etmeniz gerekiyor.

AKARYAKIT FİYATLARI ELEKTRİKLİLERE TALEBİ ARTIRIYOR

Haberin Devamı

Akaryakıt fiyatlarının dünya genelinde yüksek olması nedeniyle hybrid ya da elektrikli otomobillere olan talep de artmaya başladı. Ülkemizde satılan hybrid otomobiller 100 kilometrede yaklaşık olarak 4-5 litre arasında yakıt sarfiyatında bulunuyor. Bayiler liste fiyatı üzerinden esneme ya da ekstra küçük de olsa aksesuar hediyesi verebiliyor. Paspas, krom aksesuar, cam filmi gibi küçük hediyeleri talep edebilirsiniz.

EKSTRA AKSESUARLI SATIŞLARI ŞİKAYET EDİN

Otomobil alırken bayilerin kâr paylarının düşmesi nedeniyle otomobile akla gelebilecek tüm aksesuarlar takılarak satış yapılmaya başlandı. Aksesuarların da orijinal ve pahalı olması nedeniyle bunu araç faturasına değil ekstra fatura ederek alıcıdan tahsil etmeye çalışıyorlar. Zaten yüksek fiyattan otomobil alan kişiler en az 20 bin lira da kullanmayacağı ve kendisinin talep etmediği aksesuarları da bayinin zorlaması nedeniyle almak zorunda kalıyor.