Ekonomi Araba ve ev alacaklara hayati uyarı! İşte fiyat köpüğünün gideceği tarih

Araba ve ev alacaklara hayati uyarı! İşte fiyat köpüğünün gideceği tarih

Paylaş
Araba ve ev alacaklara hayati uyarı! İşte fiyat köpüğünün gideceği tarih

Otomobil ve ev alacaklar dikkat! Yatırım uzmanı herkesi ilgilendiren uyarılarda bulundu. Fiyatların her geçen gün yukarı yönlü hareketi sürerken bekleyenlerin karlı çıkacağı ifade ediliyor. İşte ev ve araba fiyatlarında köpüğün gideceği tarih...

Son dönemin en çok konuşulan konularından olan ev ve araba fiyatlarıyla ilgili önemli uyarı geldi. Salgın nedeniyle önce araba fiyatları ardından da ev fiyatları katlanarak arttı. Tedarik sıkıntısı ve çip kriziyle boğuşan otomobil sektöründe Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle fiyatlar her ay nerdeyse arttı. Benzer bir durum konut sektöründe de yaşanıyor. Hammadde fiyatının artması ve konut stoğunun az olması sebebiyle ev fiyatlarında fahiş artışlar yaşandı. Altın ve dolar yorumları yakından takip edilen finans uzmanı İslam Memiş bu kez de ev ve araba alacakları yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

"HERKES NAKİTE KAYACAK"

Ev alacakları uyaran İslam Memiş, “İkinci el ev ve araba fiyatları aşağı çekilecek. Eğer 1 milyonun üzerinde ev almayı düşünenler varsa çok heyecanlanmayın. Herkes nakite kayacak. Daireler rant peşinde koşanların elinde kalacak. Bu sefer fiyatları aşağı çekecekler. O köpük patlayacak. Çünkü o da nakde geçmek isteyecek. Bu tezim rant ekonomisi için geçerli. Barınma ihtiyacı için 1 milyon liraya kadar ev alınabilir. Hatta bir an önce almalısınız. Kişisel ön görüm konut kredilerinin düşmeyeceği yönünde. Aksine Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar faiz artırma olasılığı çok güçlü. O yüzden bu süreci de yakından takip etmeniz gerekiyor. “diye konuştu.

"BU FİYATLARDAN ARABA ALMAYI KENDİME YEDİREMEM"

Haberin Devamı

İkinci el araba almayı düşünenleri uyaran Memiş, “Peki araba almalı mıyım? Evet araba alabilirsin. Eğer akla mantığa yatan bir fiyat varsa karşınızda, istismar edilmemiş bir fiyat varsa karşınızda alabilirsiniz. Ama ben kişisel olarak bu fiyatlardan ikinci el araba almayı asla ve asla kendime yediremem. Ne oldu da bu fiyatlar bu kadar yükseldi? Bir araba bir daire fiyatına tekabül ediyor. Evi kiraya verirsin en azından iki bin lira kira getirisi var. Arabanın ise eskiden iki bin lira gideri vardı. Şimdi üç bin lira gideri var. Sigortası, kaskosu, mazotu vs. Maliyetler çok artıyor ve çok saçma sapan fiyatlar var karşımızda. Araba almayı düşünüyorsanız, bence bir kez daha düşünün öyle karar verin.”

"2-3 AY ARABA KİRALAYARAK GEÇİRİLEBİLİR"

İkinci el araba fiyatlarının durulacağının altını çizen İslam Memiş şunları söyledi:

Kişisel olarak değerlendiriyorum. Ben bu süreci iki- üç ay araba kiralayarak geçirebilirdim. Ama tutup da 100 liralık bir malı 200 liraya almam. 200 liralık bir malı 400’e almam. Bunu kendime yapmam, beklemeyi tercih ederim. Çip krizi de çözülecek. Galeriler de vitrinlerde sıfır araçların geldiğini göreceğiz. İkinci el araba fiyatları ondan sonra çökecek. Şubat ayında bu fiyatların köpük olduğunu zaten söylemiştim. Burada yüzde 20’lik bir gerileme oldu. Ama ocak ayından bugüne kadar geride bıraktığımız dört ay boyunca araba falan satılmıyor. Televizyonda belki denk gelmişsinizdir. Arabalar satılmıyor, araba fiyatları duruldu falan vs. Durulur tabi fiyatın bir mantığı olacak. Ona göre karar vermeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

"1+1 DAİRE ALIRIM"

Yatırım amaçlı kira gelirim olsun diye ev almalı mıyım? Evet almalısın. Ama bunun da bir mantığı olmalı. Eğer maksat burada kira geliri ise tutup sıfır daire almaktansa 2+1, 3+1, dublex daire almaktansa 1+1 eski bir daire alırım. 30 -40 lira tadilat masrafı yapıp kiraya veririm. 2+1 ya da 3+1 daire alacağıma iki tane 1+1 daire alırım. İki tane kira gelirim olur.

TARİH DE VERDİ

Haziran ve temmuz aylarında tüm medyanın konuşacağı konuları ben şimdiden size söylüyorum. Haziran ve temmuz ayında emlak fiyatlarında, otomotiv piyasasındaki durgunluk konuşulacak. Hiç kimse emlak satamayacak. Hatta büyük emlak şirketleri bile patlayacak. Herkes nakit pozisyon alacak. Mal değersiz olacak. Nakit değerli olacak. Ona göre gardınızı alın.

Haberin Devamı