Ekonomi Araç kasko değeri ayda 3 kez güncellenecek

Araç kasko değeri ayda 3 kez güncellenecek

Paylaş
Araç kasko değeri ayda 3 kez güncellenecek

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), otomotiv sektöründeki sık değişen fiyat ve yedek parça fiyatları nedeniyle, sigortacıların ve araç sahiplerinin mağduriyetini en aza indirmek için araç kasko değer listesini ayda 3 kez güncelleme kararı aldı.

Hammadde temininde yaşanan sıkıntılar ve lojistik temelli dünya çapında yaşanan üretim aksamaları, Türkiye’de de sıfır araç bulmayı zorlaştırıyor. Bu durum özellikle ikinci el araç fiyatlarında kendini gösteriyor. Zaman zaman ikinci el araç fiyatlarının, sıfır araç fiyatlarının üzerine çıkmasına neden oluyor. Döviz kurunun da etkisiyle fiyatlar artık çok sık aralıklarla değişiyor.

Haberin Devamı

MAĞDURİYETLERİ ÖNLEYECEK

Sadece araç fiyatları değil yedek parça fiyatlarında da yaşanan sıkıntılara paralel değişimler söz konusu. Dolayısıyla yeni alınan bir araca bir ay ya da 15 gün önceki değer üzerinden kasko yapılması olası kaza durumunda mağduriyetlere neden oluyor. Araç sahiplerinin yanında sigorta şirketleri de doğru fiyatlama yapamıyor.

10 HAZİRAN’DAN İTİBAREN

Türkiye Sigorta Birliği, ikinci el araç fiyatlarındaki olağan dışı artışa ilişkin tespitleri neticesinde, vatandaşların ve sigorta şirketlerinin mağdur olmaması için hem sıfır hem de ikinci el araçlarla ilgili kasko değer listesini güncelledi. Ayrıca liste 10 Haziran 2022 tarihinden itibaren ayda üç defa yayınlanacak. Birçok konuda referans olan liste, daha önce ayda iki kez yayınlanıyordu.

Haberin Devamı

PİYASA OTURANA KADAR SÜRECEK

TSB, yeni uygulamanın sıfır ve ikinci el oto piyasası dengeye oturana kadar devam edeceğini, gerektiği takdirde listenin yayınlanma sıklığı da dahil olmak üzere başka önlemleri de devreye almaya devam edeceklerini duyurdu. Sigorta şirketlerinin dışında birçok başka alanda da referans alınan kasko değer listesi, aşağıdaki hizmetlerde de esas kabul ediliyor:

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) diliminin belirlenmesinde, Taşıt kredilerinde, Kamu araçlarının kiralama hizmetlerinde.