Ekonomi Yeni asgari ücret ne kadar olur? Asgari ücret 5 bin TL mi olacak? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Yeni asgari ücret ne kadar olur? Asgari ücret 5 bin TL mi olacak? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Paylaş
Yeni asgari ücret ne kadar olur? Asgari ücret 5 bin TL mi olacak? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret zammına ilişkin meraklı bekleyiş devam ederken, uzmanlardan yeni asgari ücretin ne kadar olacağına dair yorumlar gelmeye devam ediyor. Son olarak asgari ücrete yüzde 10 ila yüzde 20’lik bir zam oranından bahsediliyor. Sözü geçen zamların gerçekleşmesi halinde ise 4 bin 253 TL olan asgari ücretin 5 bin TL’yi geçmesi bekleniyor…

Asgari ücrete zam olacak mı, ek zam gelecek mi araştırmaları son yaşanan gelişmelerle birlikte Asgari ücret 5 bin TL mi olacak? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? Yeni asgari ücret ne kadar olur? araştırmalarına dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarında asgari ücrete ek zam konusuna yeşil ışık yakarken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş asgari ücret çalışmalarının bakanlığın önünde olduğunu kaydetmişti. Peki, Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? Yeni asgari ücret ne kadar olur? Asgari ücret 5 bin TL mi olacak? İşte detaylar…

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET 5 BİN TL Mİ OLACAK?

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş asgari ücret çalışmalarının bakanlığın önünde olduğunu kaydettikten sonra asgari ücrete zam koşuna kesin gözüyle bakılırken, yeni asgari ücretin ne kadar olacağına dair ön görüler paylaşılıyor.

Sene başında asgari ücretin ne kadar olacağına dair çalışmalar Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülüyor. İşçi, iş veren hükümet tarafı ile yapılan görüşmelerin ardından asgari ücret kararı alınırken, bu çalışmalar yaklaşık bir ay sürüyor. Ancak asgari ücret zammının memur ve emekli zammı ile açıklanması durumunda asgari ücret çalışmaları için yeterli zaman bulunmuyor.

Diğer yandan asgari ücret zammına ilişkin yüzde 10 ve yüzde 20 oranları son günlerde daha sık dile getiriliyor. Ayrıca 750 liraya yakın olan SGK priminin devlet tarafından karşılanarak bu tutarın asgari ücrete dâhil edilmesi ve 4 bin 250 TL olan asgari ücretin 5 bin TL’ye çıkarılması da konuşulan zam oranları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Asgari ücret zammı aynı zamanda asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanlar için de önem taşıyor. Milyonlarca ücretli çalışan asgari ücrete zam yapılmasının ardından kendi ücretlerine de zam yapılması beklentisi içerisinde.

Bu durumda ise yüzde 10 ve yüzde 20’lik zam oranlarının uygulanması daha olası görünüyor.

Yüzde 10 zam yapılması durumunda, net asgari ücret 4678,3 lira brüt asgari ücret 5505,4 lira olacak.

Yüzde 20’lik bir zam yapılması halinde ise asgari ücret net 5103,6 lira brüt 6004,8 lira olacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret zammının net olmamakla birlikte 4 Temmuz tarihinde memur ve emekli zammı ile birlikte açıklanması bekleniyor.