Ekonomi Asgari ücret zam haberi! Asgari ücrete Temmuz’da ek zam yapılacak mı? Ne kadar zam yapılacak?

Asgari ücret zam haberi! Asgari ücrete Temmuz’da ek zam yapılacak mı? Ne kadar zam yapılacak?

Paylaş
Asgari ücret zam haberi! Asgari ücrete Temmuz’da ek zam yapılacak mı? Ne kadar zam yapılacak?

Asgari ücret zam haberi son günlerde milyonlarca vatandaş tarafından araştırılıyor. Enflasyon verilerinin yüksek gelmesiyle asgari ücrete ek zam talebi doğarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Bilgin ve hükümet tarafından birçok açıklama gelmişti. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş açıklamasında asgari ücret ile ilgili sevindirici haberi verdi. Peki, asgari ücrete Temmuz’da ek zam yapılacak mı? Ne kadar ek zam yapılacak? İşte ayrıntılar…

Asgari ücrete Temmuz’da ek zam yapılacak mı? Ne kadar ek zam yapılacak? soruları aylardır vatandaşların gündeminde yer alıyor. Sene balında yapılan yüzde 50,5 oranındaki zam ile asgari ücret 4 bin 253 TL’ye yükselmişti. Bugüne kadarki en yüksek zam oranıyla sevinen asgari ücretlinin sevinci kursağında kaldı. Zira enflasyon oranlarını yüksek çıkmasıyla alım gücü günden güne düştü. Bu da asgari ücrete ek zam beklentisini doğurdu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZ’DA EK ZAM YAPILACAK MI?

Asgari ücrete Temmuz’da ek zam konusunda siyasilerden net bir yanıt gelmese de olumlu açıklamalar bulunuyordu. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, vatandaşların enflasyona ezdirilmeyeceğini ve çalışanların maaşlarında iyileşmeye gidileceğini kaydetmişti. Asgari ücrete ek zam ile ilgili en net açıklama AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan geldi.

Kurtulmuş açıklamasında “Asgari ücretle ilgili olarak Bakanlığın önünde farklı seçenekler var. Bunlardan birisine karar verilir.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Asgari ücrete yapılacak zam konusunda farklı formüller dile getiriliyor. Bunlar arasında yüzde 10 ve yüzde 20 zam oranları en çok konuşulanlar arasında.

Haberin Devamı

Yüzde 10 zam yapılması durumunda, net asgari ücret 4678,3 lira brüt asgari ücret 5505,4 lira olacak.

Yüzde 20’lik bir zam yapılması halinde ise asgari ücret net 5103,6 lira brüt 6004,8 lira olacak.

Diğer yandan asgari ücrete zam konusunda enflasyon oranının baz alınması görüşü de şu an için hakim görüşler arasında, zira yapılan açıklamalarda çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği vurgusu yapılmıştı. Enflasyon ilk 5 ayda yüzde 34,62’ye ulaştı. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 37-40 bandından olması bekleniyor. Bu enflasyon oranları ile yapılacak zam ile asgari ücretin 5 bin 725 TL’ye yükselmesi söz konusu.

Yine yıllık enflasyon bazlı bakıldığında yıllık enflasyon beklentisi yüzde 75 olarak açıklandı. Bunun yılın ilk 6 aylık bölümü yani bu oranın yüzde 50’sinin zam oranı olarak kullanılması durumunda asgari ücretin 5 bin 847 TL olması bekleniyor.

Başka bir formül ise işveren ile alakalı. Bu formülde asgari ücretin işverene olan 879 TL olan sigorta priminin iş verene yansıtılmaması ve bu ücretin çalışana verilmesi söz konusu. Eğer bu şekilde bir uygulama yapılırsa asgari ücretin 5 bin 132 TL’ye yükselmesi bekleniyor.