Ekonomi Asgari ücrete ek zamda karar günü

Asgari ücrete ek zamda karar günü

Paylaş
Asgari ücrete ek zamda karar günü

Yaklaşık 7 milyon çalışan asgari ücrette gerçekleşecek artışı bekliyor. İşçi sendikaları ikinci yarı için asgari ücrete en az enflasyon kadar artış yapılmasını isterken, işveren tarafı prim desteği talep ediyor. Ara zam kararının bugün sonuçlanması bekleniyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere dün ilk kez toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu’ndaki toplantıya, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yetkilileri katıldı.

Haberin Devamı

GÖZLER TOPLANTIDA

Komisyonun açılışında konuşan Bakan Bilgin, asgari ücrette güncelleme ihtiyacı doğduğunu belirtti. Komisyon çalışmalarının yarın (bugün) sonuçlanacağını ümit ettiklerini söyleyen Bilgin, “Bu çalışmayla Türkiye’deki gelir dağılımındaki negatif etkiye karşı çalışanların lehine ortaya çıkan olumsuz etkileri aşmakla kalmayacağız, aynı zamanda bir sosyal transfer yapma imkanını da bu vesileyle bulmuş olacağız” dedi.

ENFLASYONA KARŞI KORUMA

“Biz çalışanlarımızı, emekçilerimizi, Türkiye’nin üretim gücünün en önemli temeli olan emekçilerimizi koruyacak sosyal devlet tedbirlerini devreye sokmak mecburiyetindeyiz” diyen Bakan Bilgin, “Bugün geldiğimiz noktada çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız. Bunun için de elimizdeki en önemli araç asgari ücretin yeniden belirlenmesidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘NEFES ALDIRMALI’

TİSK yöneticileri de ara zam ihtiyacında mutabık olduklarını ve ellerini taşın altına koyacaklarını belirtti. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise ocak ayında asgari ücrete güzel bir zam yapıldığını ancak bu zammın 3 ayda enflasyonla eridiğini ifade etti. Atalay, “Oluşan enflasyon ortada. Bu enflasyon çerçevesinde kamuoyuna, asgari ücretliye, dar ve sabit gelirliye nefes aldıracak bir düzenleme olur diye temenni ediyorum, talebimiz de o” dedi.

TALEPLER VE ÖNERİLER

İşçi, işveren ve hükümet tarafından 15 temsilcinin katılacağı toplantıda işçileri temsil eden Türk-İş masaya enflasyon farkı ve SGK işçi payında indirim talebiyle geldi. Diğer yandan ülkedeki üç büyük işçi konfederasyonundan biri olan Hak-İş, en az enflasyon kadar artış isterken, DİSK de yüksek enflasyon dönemlerinde daha önce olduğu gibi asgari ücretin yılda birkaç kez düzenlenmesini talep ediyor. İşverenler de prim indirimi, işsizlik sigortası priminin belli bir dönem alınmaması gibi istekleri dile getiriyor. Mevcut durumda tüm ücretlerde, asgari ücrete kadar olan bölümü vergi dışında tutuluyor. Bu nedenle asgari ücretten artık Gelir Vergisi alınmıyor.

Haberin Devamı

DÜZENLEME İHTİYACI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın NATO dönüşü duyuracağını açıkladığı artışın en geç bugün belirlenmesi gerekiyor. Çünkü, artışın temmuzda uygulanabilmesi için Meclis kapanmadan yasal düzenleme yapılması ihtimali bulunuyor. Bu konu henüz net değil ve yetkililerden de bu anlamda bir açıklama yapılmadı. Ayrıca kararın daha sonra da Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.