Ekonomi Son dakika: Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? Bakan Bilgin'den ek zam taleplerine noktayı koydu

Son dakika: Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? Bakan Bilgin'den ek zam taleplerine noktayı koydu

Paylaş
Son dakika: Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? Bakan Bilgin'den ek zam taleplerine noktayı koydu

Asgari ücretle ilgili peş peşe gelen açıklamaların ardından asgari ücrete ikinci zam beklentisi güçlenirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den son dakika açıklaması geldi. Bakan Bilgin, "Tartışmayı anlamlı bulmuyorum, çok önemli artış yaptık" dedi.

Yeni yıldan itibaren yüzde 50.5’lik artışla 4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücrette yeni artış olabileceği ifade edilmeye başlanmıştı. Bu konu siyasiler tarafından da sıkça dile getirilmeye başlandı. 'Asgari ücrete ek zam yapılacak mı?' konusuna, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklık getirdi. 

Haberin Devamı

İş vereni de düşünmek gerektiğini söyleyen Bilgin, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez asgari ücreti yüzde 50 üzerinde attırdık. Bu günlerde yeniden asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmuyorum. Çünkü gerekeni enflasyon farkı ile yaptık. Bu durumlarda işçiyi de iş vereni de düşünmek lazım. Çünkü asgari ücret artarken, iş verenlerin de maliyeti arttı" dedi.

"İŞE ALINACAK ELEMANLARIN İLK 3 AY TÜM EKONOMİK GİDERLERİNİ KARŞILAYACAĞIZ"

Yeni istihdam modelinin detaylarından da bahseden Bakan Bilgin, "Bu yeni modelle işe alınacak elemanların ilk 3 ay tüm ekonomik giderleri bakanlığımız ve devlet tarafından karşılanacak. Ücretini vereceğiz, sigortasını, primini yani tüm ekonomik giderlerini biz karşılayacağız. İlkokul, lise, yüksekokul ve üniversite mezunlarını kapsayan, her kesime hitap eden bir model olacak. Bu projeyi uyguladıktan sonra 3 ay sonraki verilere göre bunu tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Ben Türkiye’nin üretim, istihdam, büyüme sürecine katkı yapacak olan sanayiciler ile iş insanlarına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

"OLAĞANÜSTÜ ŞARTLAR OLURSA DEĞERLENDİRİLİR" DEMİŞTİ

Bakan Bilgin, Dünya gazetesine verdiği röportajda da asgari ücrete zam konusuna değinmişti. Bakan Bilgin, "Asgari ücret konusunda öncelikle şunu söylemeliyiz: Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50’nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralık’tır." ifadelerini kullanmıştı.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM YAPILMIŞTI

Yeni yılda asgari ücrete yüzde 50'nin üzerine zam yapılmış ve 2.825 liradan 4.253 liraya çıkarılmıştı. Ayrıca asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisi de kaldırılmıştı. Yıllık enflasyonun yüzde 50'nin üzerine çıkmasının ardından asgari ücrete ikinci bir zam yapılması gündeme gelmişti.

Haberin Devamı