Ekonomi Asgari ücrete zam sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sürpriz hamle! İşçi temsilcisiyle görüştü

Asgari ücrete zam sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sürpriz hamle! İşçi temsilcisiyle görüştü

Paylaş
Asgari ücrete zam sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sürpriz hamle! İşçi temsilcisiyle görüştü

Asgari ücrete "Son 20 yılda asgari ücreti yüzde 200'e yakın artırdık. Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız." sözleri ile zam sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile sürpriz bir görüşme yaptı. Görüşmeyle ilgili bir açıklama yapılmazken asgari ücret zammının masada olduğu düşünülüyor.

Asgari ücret ara zammı bekleyenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan. "Son 20 yılda asgari ücreti yüzde 200'e yakın artırdık. Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız." ifadeleri sinyali vermişti. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, çalışanların merakla beklediği ücret artışları ile ilgili temmuz ayını işaret etti. Asgari ücrette artış için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

EN NET MESAJ KURTULMUŞ'TAN GELMİŞTİ

Kurtulmuş asgari ücrete ara zamla ilgili soruya, "Net şeklini bakanlık kamuoyuna paylaşacaktır. Sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız neredeyse her hükümet toplantısından sonra kamuya seslenişinde bir şekilde alım gücünü artırmaya dönük ilave tedbiri paylaşıyor." yanıtını vermişti.

Kurtulmuş, hedefin, ücretli ve dar gelirlileri enflasyona karşı korumak olduğunu söyledi. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü anlattı.

ERDOĞAN'DAN SÜRPRİZ GÖRÜŞME

Tüm bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bugün sürpriz bir hamle geldi. Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile görüştü, AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmede asgari ücret zammının masada olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan konuya ilişkin olarak "Asgari ücrete zam olacak mı sorularının sorulduğu dönemdeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan alım gücünün yükseltilmesine dikkat çekiliyordu. Enflasyonun yüzde 70'i aştığı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiğim mesajlar önemliydi. Erdoğan tüm çalışanları kapsayacak şekilde düzenleme yapılacağını söylemişti. Erdoğan, Temmuz'da memur ve emeklilerin fark alacağını söylemişti. Asgari ücretlilerin alım gücünün yükseltilmesi için adımlar olacaktır. Bugün gerçekleşen görüşme çok kritik öneme sahip." dedi.

ASGARİ ÜCRETTE 3 FORMÜL

Milyonlarca kişi temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zammı bekliyor. 4 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verisiyle birlikte emekli ve memurların zam oranı netleşecek. Ardından gözler asgari ücrete çevrilecek. Hem çalışanların hem işverenlerin gözü asgari ücrete ara zamma çevrildi. Masada üç formül bulunuyor. Enflasyona endeksli formüller ve devletin prim desteğiyle katkı vereceği zam formülleri de konuşuluyor.

HERKESİN MAAŞI ARTACAK

Yasal düzenleme yapılıp Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanmasının yolu açılırsa, milyonlarca çalışanın maaşı değişecek. Asgari ücret artınca, aynı işyerinde sadece bu ücretle çalışanlara değil, daha yüksek maaş alanlara da zam kapısı açılacak.

Haberin Devamı

1- ENFLASYON FORMÜLÜ UYGULANIRSA...

Ara zam için 6 aylık enflasyon formülü uygulanırsa asgari ücret yüzde 39.67 artışla net 5 bin 940 liraya çıkabilecek. 

2- FARK YANSITILIRSA

Yüzde 2.97'lik Haziran enflasyonu tahminine göre yıllık enflasyon yüzde 75.25 çıkabilecek. Enflasyon farkı formülü uygulanırsa asgari ücrete yüzde 24.75 (75.25- 50.5) oranında zam konusu olacak. Net asgari ücret de bu formülle 5 bin 306 lirayı bulacak. 

3- PRİM DESTEĞİ

Halen brüt asgari ücret içerisinde 750,60 liralık prim kesintisi bulunuyor. İşveren açısından da 875,70 liralık prim maliyeti var. Asgari ücretliden hiç prim kesintisi yapılmasa, işveren zam yapmadan işçinin geliri 5 bin 4 liraya çıkıyor. Hem prim desteği hem de işverenin yapacağı artışı içeren bir ara zam formülü uygulanabileceği de konuşuluyor.