Ekonomi Ayda 194 lira azalıyor! Kredide yeni fırsat: Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank...

Ayda 194 lira azalıyor! Kredide yeni fırsat: Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank...

Paylaş
Ayda 194 lira azalıyor! Kredide yeni fırsat: Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’ dün itibarıyla devreye girdi. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'tan kredi kullanılabilecek. Bu sayede ayda 194 lira yılda da 2330 liraya varan tasarruf sağlanabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla ısı yalıtımını sağlamak amacıyla başlatılan paketle, 50 bin liraya kadar, 60 ay vadeli yüzde 0.99 faizle kredi kullanımı sağlanacak.

Haberin Devamı

YÜZDE 35 VERİMLİLİK

Doğalgazda yüzde 99 dışa bağımlı olan Türkiye’de kullanılan gazın 3’te 1’i konutlarda tüketiliyor. Konutların yarısından fazlası ise yalıtımsız ve enerji boşa harcanıyor. Enerji verimliliğini sağlamak için atılan adımlar arasında ‘Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’ de yer alıyor. Çünkü binalarda ısı yalıtımının yapılmasıyla en az yüzde 35 tasarruf sağlanabileceği öngörülüyor.

YILDA 2330 LİRA

Paketle her yıl 300 bin konutun ısı yalıtımı yaptırması, 2024 sonuna kadar en az 1 milyar metreküplük doğalgaz tasarrufunun sağlanması hedefleniyor. Isı yalıtımı olmayan bir hanenin yıllık doğalgaz faturası 6 bin 656 lira oluyor. Yalıtımla yüzde 35 tasarruf sağlanırsa fatura, yıllık 2 bin 330 lira, aylık 194 lira azalıyor. Paketle 20 bin lira kredi çeken bir hane, aylık 468 lira ödüyor. 274 lira fazla ödeyerek ısı yalıtımı yaptırabiliyor.

Haberin Devamı

İŞTE ŞARTLAR

  • Krediden yararlanmak isteyenler, ilk olarak yalıtım firmalarıyla Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne uygun olarak yalıtım sözleşmesi yapacak.
  • Krediyi Ziraat Katılım, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank kullandıracak.
  • Kredinin yüzde 60’ı yalıtım sözleşmesinin ibrazıyla, kalan yüzde 40’ı da proje tamamlanıp enerji kimlik belgesi alınmasıyla kullanılabilecek.