Ekonomi Balıkçıların tek umudu bol palamut

Balıkçıların tek umudu bol palamut

Paylaş
Balıkçıların tek umudu bol palamut

1 Eylül itibarıyla av yasağı sona erecek ve balıkçılar ‘vira bismillah’ deyip sezonun ilk avına çıkacak. Son 2-3 yıldır pandemi, müsilaj ve artan maliyetler nedeniyle zor zamanlar geçiren balıkçılar, bu yıl bol palamut beklentisiyle umutlu. Tane palamutun 30-35 liradan başlayan fiyatlarla tezgahlarda yerini alması bekleniyor./ Hülya Çaylak-Posta

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan balık avlama yasağı 1 Eylül’de (yarın geceyarısı itibarıyla) bitiyor. Binlerce balıkçı ‘vira bismillah’ demek için saatleri saymaya başladı. Esnaf bu sezon özellikle palamutun bol olmasını bekliyor. Ayrıca neredeyse 2 yıldır Marmara Denizi’nde görülen müsilaj (deniz salyası) nedeniyle bekledikleri oranlarda satış yapamadıklarını belirten balıkçılar, bu yıl vatandaşın daha yoğun ilgisi olacağından da emin.

Haberin Devamı

PEKİ FİYATLAR NE OLACAK?

Balık fiyatları il ve ilçelere göre değişiklik gösteriyor. İstanbul’da diğer illere göre biraz daha yüksek fiyatlar görmek mümkün. İstanbul’da balıkçılık yapan Mustafa Sancar, bu yıl en çok palamut olmasını beklediklerini söyledi. Ancak buna rağmen palamutun fiyatının 40-50 liradan aşağı inmeyeceğini belirten Sancar, “Bizim en büyük masrafımız mazot. Sonuçta balık hallerine her yerden balıkçılar balık getiriyor ve masraflarını da balığın fiyatına ekliyorlar. Bu durum önce hallere sonra da perakende fiyatlarına yansıyor. Son zamlar nedeniyle balık bol olsa dahi fiyatların eskisi kadar ucuz olması beklenemez” dedi.

1 GÜNDE 50 BİN LİRALIK MAZOT

Büyük bir gırgır teknesinin 1 günde 40-50 bin lira mazot yaktığından bahseden Sancar, “Örneğin benim istavrit tutan oltacım var, ben balığı direkt ondan 40 liraya alıyordum, şimdi kilosunu 80 liraya alıyorum. Kimseye bir şey diyemiyorum çünkü adamın teknesi eskiden günlük 20 lira yakıyordu, şimdi 100 lira oldu. Bazen beni arayıp ‘balık almayacaksan boşuna çıkıp masraf yapmayayım, evde yatayım daha iyi’ diyor. Sadece mazot da değil ki bunun kumanyası var, eleman masrafı var” diye konuştu.

Haberin Devamı

ESKİDEN BOLSA UCUZ OLURDU

18 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Yılmaz da “Balık ne kadar çok olursa olsun artık 5-10 liraya balık yemek hayal” dedi. Eskiden balık bolsa fiyatının ucuzladığını vurgulayan Yılmaz, “Şimdiyse balığın beslenmesinden oltaya kadar her şeyin fiyatı arttı. Örneğin ben 10 liraya aldığım lambaya şimdi 100 lira veriyorum. Haliyle bu durum balık fiyatlarına da yansıyor. Geçen yıl 300 liraya aldığım 1 koli (10 kilo) çiftlik levreğini bu yıl 1.200 liraya alıyorum” dedi. Yılmaz ayrıca, geçen yıllarda vatandaşların müsilaj nedeniyle balık almaya çekindiğini belirterek, bu yıl böyle bir sorun beklemediklerini söyledi.

TANE 30 LİRAYA KADAR İNEBİLİR

HAMSİ DE BOL GİBİ

İstanbul’da balık satışı yapan esnaf Eyüp Sümbül, palamuttan beklentinin büyük olduğunu söyledi. “Bir iki kez daha yağmur yağarsa bu yıl palamuta doyarız” diyen Sümbül, palamutun şu anda 600-700 gram olduğunu 1-2 haftaya kadar 1000-1200 grama çıkacağını ifade etti. Bu yılki olası fiyatlar hakkında da bilgi veren Sümbül, “Tekneler her avdan dolu gelir ve çok fazla palamut olursa en dip fiyat tane başına 30-35 lira olur. Palamut sezonu 2-3 ay sürer” dedi. Bu yıl ayrıca hamside de bolluk beklediklerini aktaran Sümbül, “Tekne sahipleriyle konuşuyorum, onlar da hamsi konusundaki bol beklentiyi doğruluyor. Ancak bu yıl istavrit yok. Çünkü palamut yırtıcı balık ve istavriti kovalıyor. Çinekopun da az olduğu belirtiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İNŞALLAH MÜSİLAJ OLMAZ

Balıkçı esnafın özellikle geçen yıl müsilaj nedeniyle zor zamanlar geçirdiğine dikkat çeken Sümbül, “Geçen yıl mahvolduk. Satışlarımız çok düştü. İnşallah bu yıl müsilaj olmaz” dedi. Maliyet artışlarına da dikkat çeken Sümbül, “Biz balığı sadece Marmara’dan almıyoruz. Samsun, Sinop ve Çanakkale’den de geliyor. Özellikle taşıma maliyetleri çok arttı. Bu da ister istemez balık fiyatlarına yansıyor. Diğer yandan elektrik, su, kira ve personel giderlerimiz de var” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ

Balık türlerinin son bulmaması adına balık avlamanın da belli bir yasal sınır var. Yani balıkçılar gördüğü her balığı avlayamıyor. Yasalara göre asgari boyundan küçük olan balıkların satıldığını görürseniz 174 Alo Gıda’ya, 158 Sahil Güvenlik’e ya da 156 Alo Jandarma’ya şikayet edebilirsiniz. İşte Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre deniz balıklarının avlanabilir asgari, en az boy ölçülerinin detayları...