Ekonomi Bedava sağlık için detaylara dikkat! Devlet ödüyor

Bedava sağlık için detaylara dikkat! Devlet ödüyor

Paylaş
Bedava sağlık için detaylara dikkat! Devlet ödüyor

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammı kadar arttı. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu. İşte bedava sağlıktan yararlanmanın detayları...

Genel Sağlık Sigortası (GSS) 2012 yılından beri devrede. Amaç, tüm bireyleri sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak. Sigortalı olarak çalışmayan, anne, baba veya eş üzerinden sağlık hizmeti alamayan kişiler, zorunlu olarak GSS kapsamına dahil ediliyor. GSS için her ay belli bir prim ödenmesi gerekiyor. Bu prim ise öyle Bağkur ve SSK’lı çalışanlar için ödenen tutar kadar yüksek değil. Hesap asgari ücrete göre yapılıyor. Özetle GSS primi, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kadar ve 1 Temmuz itibarıyla 194 lira 13 kuruş oldu.

Haberin Devamı

KİŞİ BAŞINA 1833 LİRA ŞARTI

Söz konusu primi düzenli ödeyenlerin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, devlet destekli sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Herkesin bütçesi aynı değil. Bu konuda da devlet imkanlarını kullanıyor ve ödeme gücü bulunmayan vatandaşların primini karşılıyor. Ancak önce ödeme gücünün olmadığı tespit edilmeli. Bunun için de gelir testi yaptırmak şart. Gelir testine giren kişinin evindeki kişi başına gelir 1.833 liranın altındaysa GSS primini devlet ödüyor.

BAŞVURU İÇİN ADRES NERESİ?

Yani 4 kişilik bir ailenin aylık geliri 7 bin 333 liranın altındaysa o hanede çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan kişi bedava sağlık için başvuru yapabilir. GSS primini ödeyecek gücü olmayan vatandaşlar, ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek gelir testini yaptırabilir. GSS’si devlet tarafından karşılanan kişiler devlet ve üniversite hastanelerine başvurduklarında ücretsiz yararlanabilir.

Haberin Devamı

YIL SONUNA KADAR UZATILDI

Öte yandan daha önceki yıllardan GSS prim borcu olanlara yönelik çeşitli yapılandırma imkanları getirilmişti. Buna rağmen borcunu ödeyemeyenlere bu yıl sonuna kadar sürecek başka bir imkan daha tanınmıştı. Buna göre; prim borcu nedeniyle bedava sağlık hizmeti alamayacak vatandaşlara ve bakmakla yükümlü yakınlarına, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerinde 31 Aralık 2022’ye kadar sağlık hizmeti verilecek. Daha önce uzatılan bu sürenin, eğer yeni yılda da yapılandırma yasası çıkmazsa tekrar uzatılması gündeme gelebilir.

Genel Sağlık Sigortası kapsamı altında 9.4 milyon kişi bulunuyor. Bunların 2 milyonu primlerini kendi ödüyor, 7.4 milyon kişinin primlerini devlet karşılıyor.

HASTANE BORÇLARI DA SILINIYOR

Ayrıca geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemeyle sağlık sigortası olmadığı için Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde sağlık hizmeti alamayanlara yönelik de bir düzenleme yapıldı. Buna göre; sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50’si bir yıl içerisinde ödenirse geri kalan kısmı silinecek. Borç tutarı 10 bin lira ve altında ise tamamı resen silinecek. Borç tutarının yarısının 10 bin liranın altında olması halinde 10 bin lirası silindikten sonra bakiye kısım tahsil edilecek. Bu düzenleme de hastane borcu olup da zorda olan GSS’liler için önemli bir avantaj sağlıyor.

Haberin Devamı