Ekonomi Bekara ev kiralamayana 5 bin lira ceza

Bekara ev kiralamayana 5 bin lira ceza

Paylaş
Bekara ev kiralamayana 5 bin lira ceza

Üç kuzeniyle birlikte bir tatil beldesinde yazlık kiralamak isteyen Y.K isimli genç, mülk sahibi S.S.’nin ’komşuların bekara ev vermemem gerektiği yönünde talepleri var.

Bekara ev kiralayamam’ cevabı üzerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu. Başvuruyu değerlendiren TİHEK, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda, mülk sahibi S.S.’nin evin yalnızca aileye kiralanabileceğini beyan ettiği, bu nedenle de ayrımcılık yasağının ihlal edildiği belirtildi. Ev sahibine 5 bin lira ceza verildi.

Haberin Devamı

SÖZLÜ RET YETERLİ DEĞİL

Kararda şöyle denildi:

Başvuranın iddialarıyla ilgili olarak muhatap S.S.’den yazılı görüş talep edilmiştir. Muhatap; yazlık bölgede bulunan taşınmazını aileye kiraya verdiğini, taşınmazın aile kullanımına uygun olduğunu, komşuların da taşınmazın kiraya verilmesinde aile tercihi yapılmasını talep ettiklerini belirtmiştir. Malik, ayrımcılık yaptığını reddetmiştir. Ancak ayrımcılık yasağının ve eşit muamele ilkesinin ihlal edilmediğinin ispatını gerektiren durumlarda ayrımcılık iddiasının reddedilmesi yeterli kabul edilmemelidir.

AYRIMCI MUAMELE

Somut olay değerlendirilmesi yapıldığında ise taşınmazın maliki olan S.S., başvuran Y.K.’ya medeni hali nedeniyle mülkünü kiraya vermemiş, gerekçe olarak da evin aileye uygun olduğunu belirtmiştir. Bu halde kişilerin sırf medeni hali yani evlenip evlenmeme tercihlerinden dolayı bir hizmetin sunulmasında ayrımcı muamele teşkil edecek bir davranış eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının koruma alanını zayıflatmaktadır.

Haberin Devamı

YASAK İHLAL EDİLDİ

Dahası başvuranın ortaya koyduğu ayrımcı muameleye ilişkin karine oluşturan olgular muhatap S.S. tarafından yeterli deliller ve gerekçelerle, ayrımcılık yasağı ve eşit muamele ilkesinin ihlal edilmediği ispat edilememiştir. Bütün bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, başvuranın medeni hali nedeniyle ayrımcı bir muamele maruz kaldığı dolayısıyla da eşit muamele ilkesi ile ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaati hasıl olmuştur. Başvuruda ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına, muhatap hakkında 5 bin TL idari para cezası uygulanmasına oybirliği ile karar verilmiştir.