Ekonomi BES'te yeni dönem! Emekliye ikinci maaş....

BES'te yeni dönem! Emekliye ikinci maaş....

Paylaş
BES'te yeni dönem! Emekliye ikinci maaş....

BES'te yeni dönem başlıyor... Yeni ekonomik modelde sigorta sektörünün kamuya, vatandaşa, sektöre ve kendisine katma ve yan değeriyle olumlu yönde etki olacak. 2023 yılından itibaren BES'te emeklilik hakkı elde edenler ikinci emeklilik fırsatını yakalamış olacak. İşte detaylar...

Hayat şartları hızla değişirken riskler de artıyor. Bir yandan tüm dünyada yaşanan pandemi sağlık risklerini artırırken, iklimsel değişiklikler ise birçok yeni riskleri beraberinde getiriyor. Tüm bunlara karşı alınması gereken en önemli önlem ise, ‘sigorta’. Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Atilla Benli, ülkemizde ve dünyada bundan sonra da sel, deprem ve yangın gibi doğal afetlerin hep yaşanacağını belirterek, “Bunlar istatistiki gerçek. Türkiye’ye özgü değil, bütün dünyada böyle. İstatistiki verileri ve bilimsel analizleri kullanılarak hazırlık yapmamız gerekiyor. Riski dağıtmazsak bu riskler başımıza geldiğinde hem ülke ekonomisine hem de vatandaşın bireysel, finansal yeterliliğine çok büyük darbe vurur” dedi. Riskin havuzları büyüterek ve poliçeleşmeyi arttırarak azaltılacağını belirten Benli, “Böylece ekonomiye olan olumsuz etki de azalacak. Vatandaşlarımız felaket sonrasında hayata kaldığı yerden devam edebileceğini bilecek. Sektör de buranın verdiği ivmeyle büyümesine hızla devam ederek gelişmiş ülkelerdeki rakamlara, OECD ortalamalarına erişmek için fırsat yakalamış olacak” dedi.

Haberin Devamı

IKLIM DEĞIŞIKLIĞI ARTIK HAYATIN GERÇEĞI

İklim değişikliğinin artık hayatımızın bir gerçeği olduğunu vurgulayan Benli, sigortalılık oranını arttırılmasının kamunun üzerindeki riski almak adına çok olumlu olduğunu da söyledi. Benli, vatandaşların kimseye muhtaç olmadan kaldığı yerden hayatına devam edebilmesi için çok önemli bir çözüm alanı olduklarına dikkat çekerek, “Aynı zamanda sektörün gücünü ve teknik altyapısını ispat edebileceğimiz günlerdeyiz. Bunun ilk sınavını pandemide başarıyla verdik. Vatandaşlarımızın da bu konuda bilincinin arttığını görüyoruz ama daha fazla artarak poliçe almaları gerekiyor. Poliçeler ve prim anlamında zaman zaman eleştiriler oluyor ama karşıladığı risk ve teminatla orantılı baktığınızda çok yüksek fiyatlar değil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GEÇ OLMADAN ÖNLEM ALINMALI

Benli, küresel iklim değişikliğinin oluşturduğu risklere dikkat çekerek, geç olmadan önlem alınması gerektiğini söyledi. Benli, riskli bölgelerde olanlara, tarımla ilgili riskleri bulunanlara ve Doğu Karadeniz’deki vatandaşlara yaz ayları gelmeden önlem almalarını tavsiye etti. Vatandaşların şimdiden poliçe almaları ve doğru poliçe yaptırmaları gerektiğini söyleyen Benli “Bunu da işi bilen sigortacılardan yaptırmaları gerekiyor, bunlar da acentelerimiz ve ilgili şirketlerimiz” diye konuştu.

BES'TE İKİNCİ EMEKLİLİK

Yeni ekonomik modelde sigorta sektörünün kamuya, vatandaşa, sektöre ve kendisine katma ve yan değeriyle olumlu yönde etkisi olacağını belirten Benli, “Banka dışı finans alanının büyümesindeki lokomotif sektör sigorta sektörü. Burada artık bayrağı çok daha üstlere taşıyacak güce, donanıma ve kamu desteğine sahip. Bu çerçevede 2022, bireysel emeklilik ve hayat sigortaları açısından şampiyon başlayıp şampiyon bitireceğimiz rakipsiz bir yer” diye konuştu. Benli, sektörün 2023 itibariyle emeklilik hakkı elde eden katılımcıların sistemden ayrılmalarını önlemek ve birikimli hayat sigortalarıyla, bireysel emeklilikle bağlantılı hale getirecek ürünlerle onların çalışmadıkları dönemlerde ikinci bir emekli maaşı almalarını sağlayacak çözümler üretmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Buna ilişkin çalışmalar sürüyor. Mevzuat anlamında beklediklerimiz ve kamudan taleplerimiz var. İlgili bakanlığımız ve SEDDK bu konuda, her konuda olduğu gibi, ‘siz yeter ki hedeflere ulaşın biz ne yapılması gerekiyorsa yapacağız’, sözünü verdi. BES’ten SGK gibi maaş alacak döneme geçişin ilk adımı 2022’de atılacak.”

Haberin Devamı