Ekonomi Beton kalitesini 'dünya' izleyecek! Çok sayıda ülkeden talep var

Beton kalitesini 'dünya' izleyecek! Çok sayıda ülkeden talep var

Paylaş
Beton kalitesini 'dünya' izleyecek! Çok sayıda ülkeden talep var

Hangi inşaatta hangi sınıf betonun kullanıldığını, betonun standartlara uygunluğunu denetleyen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), dünyaya açılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2018 yılında geliştirilen EBİS’i uygulamak için Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve KKTC’den talep var. Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberi...

Yapıların beton kalitesinin izlenmesi, standartlara uygunluğunun belirlenmesi ve kimlik kazanması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2018 yılında geliştirilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) için birçok ülke bakanlıkla görüşmeler gerçekleştirmeye başladı. Ödüllü sistem EBİS’i uygulamaya yönelik Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerden talepler geldi.

Haberin Devamı

TÜM BİLGİLER MEVCUT

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, EBİS sayesinde hangi inşaatta hangi sınıf betonun kullanıldığı, bu betonun hangi beton mikserinden, hangi gün ve saatte alındığı, deneyler için kaç adet numune hazırlandığı, deneylerin hangi laboratuvarda kim tarafından gerçekleştirildiği, beton dökümüne yapı denetim görevlilerinin iştirak edip etmediği, numunelerin ilgili standardında belirlenen sürelerde şantiye mahallinde ve kür havuzunda uygun koşullarda bekletilip bekletilmediği denetleniyor.

KİMLİK KAZANIYOR

EBİS ile yapı projesinde belirtilen beton sınıfına ve standartlara uygunluğunun belirlenmesi ve beton dökümü esnasında görevlilerin, görevlerini yerine getirip getirmediklerinin de kontrolü yapılıyor. Bu sistemle yapılarda kullanılan betonların Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFID) sayesinde kimlik kazanması sağlanıyor. Ayrıca beton test cihazları ile laboratuvar deneyleri gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 99.4 BAŞARI

Tüm yapılarda kullanılması zorunlu olan sistem ile bugüne kadar 279 bin 651 inşaattan 22 milyon 41 bin 317 adet taze beton numunesi alındı ve incelemeye tabi tutuldu. Açıklamada, sistemin uygulanmaya başlamasının ardından yüzde 99.45’lik yüksek bir başarı yakalandığı, bu sistemin tüm yapılarda yaygınlaştırılması için de çalışmalar yapıldığının altı çizildi.

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ

EBİS sistemi için Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFID) çipler geliştirilerek Afyon, Düzce ve Karaman’da test edildi. Türkiye’de bu zamana kadar üretimi olmayan RFID etiketlerin üretimine 7 Nisan 2020’de başlanarak, birçok sektörde kullanım yeri bulan bu teknoloji yerlileştirildi. Ayrıca AselsanNet de yüzde 100 yerli ve milli; RFID Okuyucular, IP Kameralar, Mini PC, GSM Modem, Kesintisiz Güç Kaynağı ve Akıllı Kilit gibi özellikleri bulunan prototip bir beton kırım cihazı üreterek, Eskişehir’de pilot çalışmaları yaptı. Prototip cihaz başarısının sağlanması ile 650 adet beton test cihazı üretildi.

BİRÇOK ÖDÜL KAZANDI

EBİS, 2019 yılında Avrasya İnşaat Mimarlık Mühendislik ve Tasarım Proje Festivali’nde İnovasyon Ödülü, 2019 yılı Türkiye Marka ve Kariyer etkinlikleri haftası kapsamında yılın E-Dönüşüm Projesi ve 2020 yılında Türkiye Bilişim Derneği’nce düzenlenen 2020 Bilişim Ödülleri arasından Kurumsal Süreçlerde Fayda ödüllerine layık görüldü.

Haberin Devamı