Ekonomi Bilişimin en iyilerinden 214 milyar lira gelir

Bilişimin en iyilerinden 214 milyar lira gelir

Paylaş
Bilişimin en iyilerinden 214 milyar lira gelir

Türkiye’deki ilk 500 bilişim firmasının 2021 yılında toplam geliri 214 milyar TL olurken, bir önceki yıla göre büyüme oranı yüzde 26 olarak gerçekleşti. Sektörde yine yazılım başı çekti...

M2S Araştırma Şirketi tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi-Bilişim 500 araştırması tamamlandı. Araştırma sonuçlarına göre, bilişim sektörünün ekonomiye katkısı artarak devam ediyor. İlk 500 bilişim firmasının 2021 yılında toplam geliri bir önceki yıla göre yüzde 26 artışla 214 milyar TL oldu. 2021 yılı araştırmasında sıralamaya giren şirketler TL olarak ortalama yüzde 54 büyüdü. Sektörde yazılım başı çekerken, bu alandaki ihracat rakamı da yüzde 74 artarak, 1.6 milyar TL’ye ulaştı. 6 ayrı ana kategori birincisine önceki gün düzenlenen törenle ödülleri takdim edildi.

Haberin Devamı

10 YILIN EN YÜKSEĞİ

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “2021 yılında son 10 yıldaki büyüme yüzde 30’a yakın gerçekleşti” bilgisini paylaşırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’de 94 teknoparkımızda 8 binden fazla şirketimiz inovasyon odaklı araştırmageliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını sürdürüyor” dedi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul ise bilişim şirketlerinin mutlaka birleşmelerle, finansal ve stratejik yatırımlar alarak büyümesi gerektiğinin altını çizdi.

KATEGOİ BİRİNCİLERİ

Türkiye Ekonomisine Katkı özel kategorisinde Yılın Ar-Ge Yatırımı birincisi Logo Yazılım, Yılın Yapay Zeka birincisi KoçSistem oldu. Yılın Türkiye Merkezli Üretici Donanım birincisi Karel Elektronik, Yılın Türkiye Merkezli Üretici Yazılım birincisi Softtech, Yılın Donanım İhracatı birincisi Corning Optik İletişim, Yılın Hizmet İhracatı birincisi Teleperformance, Türkiye ve Yılın Yazılım İhracatı birincisi Roof Stacks Yazılım oldu. İlk 500 Bilişim Şirketi birincilik ödülünü ise Turkcell aldı.

Haberin Devamı

METAVERSE VE İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI FARKI

Pandeminin bilişim sektörüne olumlu etkisinin 2021 yılında da devam ettiğini belirten M2S Araştırma Şirketi Genel Müdürü Özlem Unan, araştırmayla ilgili şu verileri paylaştı:

En yüksek oranda gerçekleşen iki büyüme yüzde 1725 ve yüzde 604 ile iki yazılım şirketine ait. Şirketlerden biri metaverse alanında diğeri ise insansız hava araçları konusunda çalışıyor. Bu şirketler, bilişim sektörünün nereye doğru gittiğini de bize çok net göstermesi açısından anlamlı. Nesnelerin interneti, bulut, yapay zeka ve buna bağlı olarak veri yönetimi, siber güvenlik alanlarındaki büyümenin de devam edeceğini öngörüyoruz. 2021 yılında bulut hizmeti gelirlerinin yüzde 59, yapay zeka gelirlerinin ise yüzde 158 büyümesi bu öngörümüzü destekler nitelikte.”

İLK 20 ŞİRKET