EkonomiÇok tüketen çok ödeyecek! Faturada yeni dönem 1 Şubat’ta başlıyor

Çok tüketen çok ödeyecek! Faturada yeni dönem 1 Şubat’ta başlıyor

Paylaş
Çok tüketen çok ödeyecek! Faturada yeni dönem 1 Şubat’ta başlıyor

Elektrik faturaları 1 Şubat itibarıyla değişiyor. Yeni dönemde çok elektrik tüketen daha yüksek fatura ödeyecek. Ayda 417 kilovatsaatten fazla tüketimi bulunan vatandaşlar elektrik hizmetini gerçek maliyetler üzerinden satın alacak.

Yıllık kullanım için sınır 5 bin kilovatsaat olarak uygulanacak. Bu noktada bir önceki yılın elektrik tüketim değerleri baz alınacak. Yani 2024 yılında abonelerin toplam tüketim değeri 5 bin kilovatsaati geçmişse 1 Şubat itibarıyla yeni tarife kapsamına alınacak. Bu aboneler elektrik faturasını devlet desteği olmadan gerçek değerden ödeyecek.

Haberin Devamı

1.050 LİRA YERİNE 1980 LİRA

Konutta 1.050 liranın üzerinden fatura ödeyenler üst dilime geçecek. Ticari işletmelerde ise bu rakam 5 bin liraya karşılık gelecek. Türkiye’de ortalama bir hanenin elektrik faturası 414 lira olarak hesaplanıyor. Belirlenen sınırın üzerindeki elektrik kullanımlarında ödenecek meblağ yaklaşık iki kat olacak. Daha önce örneğin; 1.050 liralık elektrik tüketimi yapanlar artık 1.980-2 bin lira civarında ödeyecek. Bu sınırın altındaki faturalar ise değişmeyecek. Yani 400 liralık elektrik tüketimi yapanlar yine 400 lira ödemeye devam edecek.

KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon mesken abonesi bulunuyor. Yeni model, bunun yüzde 3’ü yani 1.2 milyon aboneyi etkileyecek. Düzenlemeyle 50 milyar liralık Hazine desteği kaldırılmış olacak.

Haberin Devamı

Düzenleme mesken içi kullanımın yanı sıra apartman ve sitelerdeki bağımsız bölümler, asansör, merdiven otomatiği gibi tüm ortak alanlar için de geçerli olacak. Cami ve cemevleri ise uygulamadan muaf tutulacak.