Ekonomi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı 81 ile sosyal konut müjdesinde asgari ücretli aile detayı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı 81 ile sosyal konut müjdesinde asgari ücretli aile detayı

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı 81 ile sosyal konut müjdesinde asgari ücretli aile detayı

Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyuracağı 81 ilde ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi’ kampanyasında vatandaşın gözü ödeme koşullarında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacağı projede konutların asgari ücretli hanelerin erişebileceği fiyatlarda olacağını söyledi.

81 ilde ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi’ için geri sayım başladı. Ağustos ayının ortasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın detaylarını açıklayacağı duyurulan kampanya için hazırlıklar devam ediyor. Kura ile sahiplerini bulacak konutların en çok ödeme koşulları merak ediliyor. Bu konuyla ilgili bir ipucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan geldi. Kurum, 81 ilde vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacağı projede konutların iki kişi çalışan, asgari ücretli ailelerin erişebileceği fiyat ve koşullarda olacağını söyledi.

Haberin Devamı

20 YILA VARAN VADELER

Önceki gün Bursa programı sırasında bir araya geldiğimiz Bakan Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle hayata geçirilecek kampanyayla ilgili sorularımızı yanıtladı. Bakan Kurum, “81 ilde vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olabileceği Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini başlatacağız. Ağustos ortasında Sayın Cumhurbaşkanımız bu projeyi büyük müjdeler ile duyuracak. Alt gelir grubu vatandaşlarımız, gençlerimiz, emekli vatandaşlarımız, şehit, gazi ailelerimiz ayrılan kontenjanla birlikte 20 yıla varan vadelerle sosyal konut projesinden istifade edebilecekler” dedi.

ERİŞİLEBİLİR FİYATLAR

Konut ve kira fiyatları son dönemde fahiş biçimde yükseldiği için sosyal konut projesi kapsamında en çok merak edilen konuların başında fiyatlar, taksit ödemeleri ve erişilebilirlik geliyor. Konutların fiyatları hakkında ‘asgari ücretli, iki kişi çalışan bir aile alabilecek mi?” şeklindeki soruya Bakan Kurum, “Tabii asgari ücretli vatandaşlarımızın alabileceği şartlarda olacak. Orada hiçbir tereddüt yok, asgari ücretli çalışan ailelerin dahi erişebileceği şartlarda ve büyüklüklerde bu projemizi yapacağız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İLLERİN İHTİYAÇ DURUMUNA GÖRE

81 ile yayılacak proje kapsamında illerin konut ihtiyacına göre dağılım yapılacak. Önceki gün itibarıyla il valiliklerine bir yazı gönderdiklerini belirten Bakan Kurum, “Bu yazı çerçevesinde valiliklere illerindeki konut açığı ve talebini sorduk. İllerdeki talep ve ihtiyaca göre adet ve oranları belirleyeceğiz” dedi. İstanbul’da arsa konusunda zorluk olduğunu ifade eden Kurum, bu ilde olabilecek, vatandaşların yaşam sürebileceği tüm alanlar üzerinde çalışıldığını ifade etti.

ARSA VE SANAYİ TESİSİ

Proje kapsamında sosyal konutların yanında altyapılı arsalar da olacak. Bakan Kurum, “Arsa projesi de hiç evi olmayanlar için. Vatandaşımız altyapılı arsa alıp kendi evini yapabilecek” dedi. Sosyal konut anlayışı ile sanayi tesisleri yapılacağını belirten Kurum, “Şehirlerde istihdam sağlayacak, üretime katkı sağlayacak tesislerimizin de yapımını farklı illerimizde gerçekleştireceğiz. Bu çerçevede vatandaşlarımız gerek konutlarımızdan gerek arsalarımızdan gerekse ticari ünitelerimizden istifade edebilecekler” diye konuştu.

Haberin Devamı

MALİYETLER SÜBVANSE EDİLECEK

Artan inşaat maliyetleri karşısında devletin gerekli sübvansiyonları daha önce yapmış olduğu uygulamalardaki gibi bu projede de yapacağını vurgulayan Murat Kurum, “Tüm inşaat, yapım, arsa gibi maliyetlerde Cumhurbaşkanımızın onayıyla gerekli indirimleri yapmak suretiyle vatandaşlarımıza uygun ödeme koşullarında, ödeyebilecekleri şartlarda taksit imkanıyla bu projeyi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

DENGE SAĞLAYACAK

Son dönemde başta İstanbul olmak üzere tüm illerde konut fiyat ve kiralarında fahiş artışlar görüldü. Arzın da yetersiz kalmasıyla fiyatlardaki yükseliş sürdü. Piyasaya sunulacak bu yeni arz sayesinde fiyatların da dengelenmesi hedefleniyor. Bakan Kurum, şunları söyledi: “Piyasadaki fiyatları dengelemiş olacağız. Vatandaşlarımızın artan inşaat maliyetlerinden en az etkilenmesi noktasında piyasaya dengeyi sağlayacak argümanı ortaya koymuş olacağız. İstihdam açısından da çok ciddi katkı sağlayacak.” Kurum, kiralık sosyal konut gibi bir projenin gündemlerinde olmadığını da ekledi.

Haberin Devamı