Ekonomi Daha çok kişiye 65 yaş ve evde bakım aylığı

Daha çok kişiye 65 yaş ve evde bakım aylığı

Paylaş
Daha çok kişiye 65 yaş ve evde bakım aylığı

Devlet, hasta veya ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabalara destek olmak için her ay düzenli ödeme yapıyor.

Buna, ‘evde bakım yardımı’ deniyor. Bu destekten yararlanan sayısı ise 530 bin. Ayrıca yaşlılara ödenen ‘65 yaş’ aylığı var. Bundan da 800 bin kişi faydalanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve aileleri için aralık ayına ilişkin toplam 954 milyon lira evde bakım yardımı ödemelerini hesaplara yatırmaya başladık” dedi. Bugün tamamlanacak evde bakım yardımı aylık 1.797 lira.

Haberin Devamı

‘AĞIR ENGELLİ’ RAPORU

Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Raporda ‘ağır engelli’ ibaresi mutlaka yer almalı. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası verilmiyor. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarının tek başına yerine getirilip getirilemediğine bakılıyor.

2022’DE YENİ GELİR ŞARTI

Rapor dışında gelir durumu da önemli. Evde bakım maaşı için hanedeki kişi başına gelirin bu yıl 1.704 lirayı aşmaması şartı da aranıyor. Asgari ücretteki artış, evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili oluyor. Bu nedenle 1 Ocak 2022 itibarıyla hanedeki kişi başına düşen gelirin 2 bin 835 liranın altında olması şartı aranacak. Kişi başına gelirinden dolayı başvurusu reddedilenler, asgari ücret artışı sonrasında yeniden başvurabilir.

Haberin Devamı

NASIL BİR YOL İZLENMELİ?

Evde bakım parası için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılıyor. Evde bakım yardımı her ayın 15’i ile 31’i arası hesaplara geçiyor. Ödeme sorgulaması, e-Devlet üzerinden ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ yazılarak yapılabiliyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor.

YAŞLIYA 827 LİRA MAAŞ

Yaşlılara yönelik verilen 827 lira maaştan (65 yaş aylığı) faydalanabilmek için 3 şart bulunuyor. Bunlar; ‘yaş’, ‘gelir’ ve ‘sosyal güvence’. Yani 65 yaş dolmuş olacak, sosyal güvence (maaş, nafaka gibi) bulunmayacak. Bu yıl için hanedeki kişi başına gelir ise 852 liranın altında olacak. Asgari ücretteki artış, yaşlı maaşındaki gelir şartını da etkiliyor. Buna göre yeni yılda, hanedeki kişi başına gelirin 1.416 liranın altında olması şartı aranacak. Asgari ücretin artması birçok yeni kişiye maaş bağlanması anlamına geliyor.