Dayanışma beklerken bu ne vicdansızlık

İstanbul’da meydana gelen deprem sonrası harekete geçen Ticaret Bakanlığı, kiralık ve satılık konut fiyatlarında fahiş fiyat artışlarını sıkı markaja almıştı.
Gazete Haberi
ÇOK FAZLA ŞİKAYET GELDİ
Bakanlık bu kez deprem çantası, ilk yardım çantası ve deprem çadırlarıyla ilgili fiyatları denetledi. 236 firmanın 1079 üründe fiyat artışına gittiği tespit edildi. Bu durum asıl depremin vicdanlarda yaşandığını ortaya koydu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 23 Nisan’da meydana gelen İstanbul’daki depremlerin ardından ilk yardım çantası, deprem çadırı ve çantası gibi malzemelerde fahiş fiyat artışı yapıldığına dair şikayetlerin ulaştığı belirtildi.
BİLGİ VE BELGE TALEP EDİLDİ
Bakanlığın derhal harekete geçerek İstanbul, Ankara ve İzmir’de bahse konu ürünlerin satışını gerçekleştiren işletmeler nezdinde denetimler yaptığı belirtilen açıklamada, büyük elektronik pazar yerlerinde deprem ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan satıcılara ilişkin de geniş çaplı incelemeler yürütüldüğü bildirildi. Açıklamada, e-ticaret platformlarından bu ürünlerin satışını yapan işletmelere ilişkin ivedi bilgi ve belge talebinde bulunulduğu ve sürecin takibinin yapıldığı vurgulandı.
1.4 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA
Denetim sonuçlarına ilişkin bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Deprem çantası, ilk yardım çantası ve deprem çadırı gibi 1079 üründe 236 işletmenin fiyat artışı yaptığı tespit edilmiş olup, halihazırda bu işletme ve ürünlerle ilgili analiz ve inceleme çalışmaları devam etmektedir. Nihai inceleme sonucunda aykırılık tespit edilen işletmelerin satışa sunduğu her bir ürününde yaptığı fahiş fiyat artışı için Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca 1 milyon 439 bin 300 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecektir. Afet durumlarında toplumsal hassasiyeti fırsata çevirerek fahiş fiyat artışı yapan ve vatandaşlarımızı mağdur eden kişi ve kuruluşlara karşı denetimlerimizin devam edeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”