Ekonomi Doğal gazda yeni dönem! İşte madde madde tüm ayrıntılar

Doğal gazda yeni dönem! İşte madde madde tüm ayrıntılar

Paylaş
Doğal gazda yeni dönem! İşte madde madde tüm ayrıntılar

Fatura borcu olan yaşlı ve şehit ailesine 3 ay zaman! Pandemide zorlu dönemlerden geçen vatandaşlar için bir destek daha geldi. 65 yaş üstü, şehit ailesi, gazi ve hastaların doğalgaz kesintisi zorlaştırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği ile bazı yeni düzenlemeler hayata geçirilecek. Buna göre; fatura borcu olan 65 yaş üstü tüketiciler, şehit aileleri, gaziler ve cihaza bağlı yaşayanların doğalgazı 3 ay boyunca kesilemeyecek. Bu abonelerin talebi halinde faturası 4 aya kadar taksitlendirilebilecek. Dağıtım şirketleri, engelli ve 65 yaş üstü tüketicilerin müşteri hizmeti merkezlerine erişimini kolaylaştıracak ve talepleri öncelikli karşılanacak.

Haberin Devamı

BELLİ TUTARIN ALTINDAYSA

Yönetmeliğe göre; ayrıca dağıtım şirketleri diğer müşterilerinin de ödenmemiş faturalarına esas tüketim miktarının hesaplanan karşılığının sayaç açma-kapama bedelinin 3 katını geçmemesi halinde gazını kesemeyecek. Ancak faturanın 3 ay süreyle ödenmemesi halinde miktara bakılmaksızın doğalgazı kesilebilecek. Bağlantı başvurusunda bulunan kişinin abone bağlantı bedelinin iadesini talep etmesi halinde, doğalgaz servis hattının yapımına başlanmamış olması kaydıyla bağlantı bedeli dağıtım şirketi tarafından 5 iş günü içerisinde iade edilecek.

BAŞKA NELER VAR?

İTİRAZDA ELEKTRİK VE SU FATURASI GEÇERLİ

Yönetmelikte öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

  • Doğalgaz güvence bedeli, vade farksız en az 6 taksite bölünebilecek.
  • Bağlantı bedeli talep eden için kredi kartına 3 taksit yapılabilecek.
  • Doğalgaz faturasına itirazda elektrik ve su faturaları dikkate alınabilecek.
  • Dağıtım şirketleri, internet sitelerinde müşterilerin tahmini fatura hesaplaması ve asgari son 3 yıla ilişkin tüketim sorgulaması yapabilecekleri bir sistem kuracak.
  • Tüketicilerin erişebilmeleri için faturalandırmaya esas olarak kullanılan verilerin son 5 yılı kapsayacak şekilde internet sitelerinde yayınlanma zorunluluğu getirilecek.
  • Faturanın son ödeme tarihine kadar olan itiraz süresi, 1 yıl olarak uzatıldı.

UZAKTAN SÖZLEŞME YAPILABİLECEK

  • Doğalgaz bağlantısı başvurusu yapan tüketiciler uzaktan iletişim araçlarıyla (internet) mesafeli sözleşme yapabilecek.
  • Herhangi bir gerekçeyle ilk okuma ve son okuma arasındaki sayaç okuma süresinin mevzuatta belirtilen sürenin altında kalması halinde fatura ödeme süresi asgari 25 gün olarak uygulanacak, üzerinde olması durumunda ise tüketim tutarına en az 2 eşit taksit yapılacak.
  • İç tesisat sigortası imalat süresini kapsayacak, müşteri mağduriyeti önlenecek.
  • Dağıtım şirketinin kendi hatasından kaynaklanan eksik faturalandırma halinde hesaplamalara konu edebileceği süre, geriye dönük olarak 1 yıldan fazla olamayacak.
  • Müşterinin adresinde bulunmadığı durumlarda sayaçla ilgili yapılan işlemler hakkında adrese bildirim bırakılmasının yanı sıra kısa mesajla bilgi verilmesi zorunlu tutulacak.
  • Dağıtım şirketleri, internet sitelerinde tüketim faturalarının, güvence bedelinin ve abone bağlantı bedelinin hesaplanabileceği modüller oluşturacak.