Ekonomi Dünya devinde istifa depremi! CEO görevi bıraktı: Türkiye detayı...

Dünya devinde istifa depremi! CEO görevi bıraktı: Türkiye detayı...

Paylaş
Dünya devinde istifa depremi! CEO görevi bıraktı: Türkiye detayı...

Alman üretici Volkswagen’in (VW) CEO’su Herbert Diess istifa etti. Şirketten yapılan açıklamada, 2018’de CEO koltuğuna oturan Diess’in yönetim kurulu ile uzlaşarak 1 Eylül 2022’den itibaren görevini devredeceği belirtildi. Bu arada, Diess’in sözleşmesi normal şartlarda 2025 yılında sona erecekti. Hakan Çelik'in haberi...

Volkswagen’in (VW) tepe yönetiminde sürpriz bir değişiklik yaşandı. Normal şartlarda sözleşmesi 2025’te sona erecek olan şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Herbert Diess, istifa ettiğini duyurdu. Diess, görevini 1 Eylül’de devredecek. Diess’ten boşalacak VW CEO’luğu görevine ise halihazırda Porsche’nin CEO’su olan Oliver Blume’nin getirileceği açıklandı. Diess, 2015 yılında Volkswagen’in başını çektiği ‘dizel skandalı’ sonrası gelişen süreçte, otomotiv endüstrisinin elektrikli otomobillere yöneldiği bir dönemde VW’ye liderlik etti. Diess’in döneminde işçi sendikalarıyla ciddi tartışmalar yaşanırken marka kendisine temel rakip olarak Amerikalı Tesla’yı hedef seçmişti. Volkswagen, bir taraftan da Toyota ve General Motors gibi devlerle yarışıyordu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İÇİN NE OLMUŞTU?

Öte yandan Diess döneminde VW, Türkiye’ye yatırımın da kıyısında döndü. Volkswagen’in, 2019 Ekim ayının ortasında Türkiye’nin Barış Pınarı Operasyonu’nu gerekçe göstererek fabrika yatırımını ertelendiği açıklanmıştı. Volkswagen Türkiye fabrikasının yıllık araç üretim kapasitesinin 300 bin adet olması öngörülüyordu. 1 milyar Euro’luk yatırım ile hayata geçirilmesi planlanan Manisa fabrikasında 4 bin kişiye de istihdam sağlanacağı bildirilmişti. Volkswagen çevreleri Türkiye’ye yatırım yapmama kararının arkasında pandemi nedeniyle düşen talep olduğunu da savunmuşlardı. 2019’da Diess, şirketin kazanç potansiyelini ‘EBIT macht Frei’ ifadesiyle diyerek tanımlamaya çalıştığında Nazi dönemi sloganını ima ettiği tartışılmıştı. Kendisi daha sonra bu yorumlar için özür diledi ve hiçbir şekilde Holokost sırasında Auschwitz’in kapılarında beliren Nazi dönemi sloganı “Arbeit Macht Frei” ile bir karşılaştırma yapmak istemediğini açıkladı.

Haberin Devamı