Elektriğin yüzde 46'sı yeşil kaynaklardan

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin hazırladığı ‘Türkiye Enerji Dönüşümü Görünümü 2024’ raporu açıklandı.
MELTEM KARA
KARARLILIK ORTADA
Raporda, enerji üretimi, tüketimi ile sera gazı emisyonları, arz güvenliği ve düşük maliyetli enerji arzı, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ile elektrifikasyon başlıkları altında enerji dönüşümünde 2024 görünümü ele alındı. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerindeki iddialı artışın enerji dönüşümündeki kararlılığı gösterdiğini ancak fosil yakıtlarla ilgili projeksiyonların güncellenmemesinin belirsizlik yarattığını ifade etti.
BAĞIMLILIK DEVAM EDİYOR
Rapora göre, yenilenebilir enerji üretiminde önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen Türkiye’nin toplam enerji tüketiminde ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığı büyük oranda devam ediyor. Ulusal enerji denge tablosuna göre 2023’te birincil enerji arzı içinde toplam fosil yakıt payı yüzde 82, ithal fosil yakıt payı yüzde 79 olarak gerçekleşti. Elektrik üretiminde ise hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynakların payındaki artış sayesinde 2024’te yerli kaynakların payı yüzde 59’a ulaştı.
İTHALATTA DÜŞÜŞ
Türkiye’nin enerji ürünleri ithalatı 2024’te 65.6 milyar dolar, enerji kaynaklı dış ticaret açığı ise 49 milyar dolar oldu. 2024’te 2023’e kıyasla enerji ürünleri ithalatı yüzde 5, enerji kaynaklı dış ticaret açığı yüzde 7 azaldı. Uluslararası petrol fiyatlarının yatay ve doğalgaz fiyatlarının 2023’e kıyasla ortalamada biraz daha düşük seyretmesi, diğer yandan yurt içi talepteki durgunluk düşüşte etkili oldu. Yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin artması da ithal fosil yakıt talebini sınırlayan etkenler arasında.
GÜNES DİKKAT ÇEKTİ
* Türkiye Enerji Dönüşümü Görünümü 2024 raporunda, geçmiş yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde hidroelektrik, rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütleden oluşan yenilenebilir enerji kurulu gücünün toplam 68.8 gigavata (GW) ulaştığı ortaya konuldu.
* 2024’te yenilenebilir enerji kaynakları elektrik kurulu gücünün yüzde 59’unu ve elektrik üretiminin yüzde 46’sını oluşturdu.
* 2024’te devreye alınan yeni elektrik kapasitesinin de yüzde 99’u yenilenebilir enerji santrallerinden sağlandı.
* Devreye alınan 6.5 GW kurulu gücün 4.3 GW’ı güneş, 1 GW’ı rüzgar, kalan kısmı ise hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklardan sağlandı.
* Güneş enerjisindeki dikkat çekici büyümeye karşın rüzgardaki kurulumlar hedeflerin gerisinde kaldı.
* 2025 hedefi ise güneş enerjisi kurulu gücüne 5 GW, rüzgar kurulu gücüne ise 2-3 GW eklenmesi yönünde.
13 FABRİKANIN KARBON SALIMI ÖNLENECEK
Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Antalya İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü işbirliğiyle Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 2023 yılı Üreten Şehirler Programı kapsamında sürdürdüğü Yeşil OSB Temiz Antalya Projesinin, 10 aylık uygulama süreci tamamlandı. Çalışmalar sonucunda proje yararlanıcısı 13 firmada yapılacak iyileştirmeler ile 1 yılda 1450 ton karbon salımının önlenebileceği ve 12 milyon TL’lik tasarruf sağlanabileceği öngörüldü.
24 KAT ARTABİLİR
Antalya OSB’nin merhum Başkanı Ali Bahar’ın vefatından iki gün önce başlangıcını birlikte yaptıkları projenin kapanışını Ali Bahar’sız yapmanın hüznünü yaşadıklarını belirten Antalya OSB Başkanı Hasanali Gönen, “Temiz üretim etüdü çalışmaları bölgemizin tüm firmalarına uygulanınca bu tasarrufun yaklaşık 24 katına çıkması mümkün. Bu tasarruf miktarı küçük ölçekte bir fabrika kurulması için sermaye teşkil edecek boyutta” dedi.
250 MİLYON DOLARLIK TEMİZ ENERJİ YATIRIMI
Tarım, enerji, inşaat ve gıda alanlarında faaliyet gösteren GrainTürk Holding, 250 milyon dolarlık enerji yatırımı için düğmeye bastı. GrainTürk Holding CEO’su Onur İçcan, Türkiye ekonomisine güvendiklerine dikkat çekerek, “Ekonomi yönetimi doğru adımlar atıyor. Türkiye, küresel çaptaki ekonomik dalgalanmalardan en az şekilde etkileniyor. Önümüzdeki süreçte faizlerin de düşüşüyle yerli ve yabancı yatırımların artacağını tahmin ediyoruz” dedi.
ÜRETİM BAŞLADI
Şanlıurfa-Viranşehir’de 130 MW’lık güneş enerji santralinin (GES) 50 Mw’lık kısmının üretimine başladığını söyleyen İçcan, şu bilgileri verdi: “Bu proje tamamlandığında tek alanda kurulu Türkiye’nin dördüncü en büyük güneş enerji santrali olma özelliğini taşıyacak. Afyon ve Manisa bölgesinde 78 MW’lık depolamalı RES projesinin ön lisanslarını da aldık. 20 MW’lık Diyarbakır depolamalı GES projesi de lisans aşamasında. Bu projelerin yatırım bedeli 250 milyon dolar civarında olacak.”
DEV MAKARNA TESİSİ
Şirketin toplam cirosunu yılsonunda 7 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen İçcan, şöyle devam etti: “Tarım faaliyetlerimizi tek çatı altında birleştirdiğimiz Özova Tarım’ın halka arz çalışmaları devam ediyor. Öte yandan deprem bölgesi Hatay’da en büyük makarna üretim fabrikasının kurulması için çalışmalara başladık. Yine deprem bölgesinde New Tower konut projemizi tamamladık. Projemizde toplamda 23 bin metrekare satılabilir alan mevcut.”