Ekonomi Enflasyon rakamları açıklandı! İşte memur ve emekliye gelen zam oranı...

Enflasyon rakamları açıklandı! İşte memur ve emekliye gelen zam oranı...

Paylaş
Enflasyon rakamları açıklandı! İşte memur ve emekliye gelen zam oranı...

TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 78.62 oldu. Aylık enflasyon da yüzde 4.95 oldu. Enflasyon rakamlarının netleşmesiyle birlikte milyonlarca memur ve emeklinin de maaşlarına gelecek zam oranı kesinleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 42.35 zam alacak. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 41.85 zam alacak.

Milyonların gözü kulağı bugün açıklanacak enflasyon rakamlarındaydı. TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Asgari ücrete yapılan ara zammın ardından devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri de bugün açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarına odaklanmıştı.

Haberin Devamı

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre, ocak-mayıs döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 35,64 artış oldu. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 7,5'lik zam oranı aşıldı. Devlet memurları, haziran ayı TÜFE oranı kapsamında enflasyon farkı alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını bu yılın ilk 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

ZAM ORANI BELLİ OLDU

Memurlar, memur emeklileri ve emeklilerin temmuz ayı itibarıyla alacağı zam oranı belli oldu. 6 aylık enflasyon yüzde 42.35 oldu

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI

Emekli ve memurun maaş artışı ocak ve temmuzda olmak üzere yılda iki defa artıyor. Artış oranını ise geriye dönük 6'şar aylık enflasyon verileri tayin ediyor. Memur ve memur emeklisi için ayrıca, iki yılda bir tekrarlanan toplu sözleşme sonuçları dikkate alınıyor. Toplu sözleşme en son 2021'de gerçekleşmişti. Bu göre; memur ve memur emeklisine 2022'de yüzde 5+7, 2023'te yüzde 8+6 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Fakat ocakta yüzde 2.5'lik ek düzeltmeyle zam, yüzde 7.5 olarak rvize edilmişti. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı yapılacak.

Haberin Devamı

MEMUR ZAM ORANI

İlk 6 aylık enflasyon ocak zammı olan yüzde 7.5'i geçtiği için memur ve memur emeklisine yüzde 7'lik sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı yansıtılacak. Bu fark dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından yüzde 34.85 (42.35-7.5) olarak kesinleşti. Gelinen noktada yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı artı fark ile maaş artışı yüzde 41.85 olarak hesaplandı. Bu hesapla en düşük memur emeklisi maaşı 4 bin 276 liradan 6 bin 65 liraya çıktı. En düşük memur maaşı da 5 bin 353 liradan 7 bin 593 liraya yükseldi.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ

Diğer yandan SSK ve Bağkur emeklililerinin toplu sözleşme görüşmesi bulunmuyor ve sadece ocak-temmuzda 6'şar aylık dönemler itibarıyla enflasyon ne kadar belirlenmişse, o oranda zam alıyor. Böylece işçi ve esnaf emeklisinin maaşına yüzde 42.35 zam yapılacak. Buna göre; 2000'den önce emekli olan SSK emeklisinin taban maaşı 3 bin 295 liradan 6 bin 687 liraya çıktı. 65 yaş aylığı ise 1.084 liradan 1.537 liraya yükseldi. Taban maaşlar yani en düşük emekli maaşı daha önce 2.500 lira olarak uygulanıyordu. Ancak son yapılan düzenlemeyle bu tutar 1000 lira yani yüzde 40 artışla 3.500 liraya çıkarıldı. İlk 6 aylık enflasyon zammından sonra maaşı 3.500 liranın altında kalan emeklinin maaşı 3.500 liraya çıkarılacak. Aradaki fark Hazine tarafından karşılancak. Emeklinin dul ve yetimi de bu yeni taban maaşa göre hesaplanan hisse oranında maaşını almaya başlayacak.

Haberin Devamı