Evde şarja dikkat!

Evlerinin otoparkında araçlarını şarj etmek isteyen elektrikli araç sahiplerine önceki gün yapılan düzenlemeyle ruhsat kolaylığı sağlansa da kat maliklerinden izin alma şartı devam ediyor. Peki hangi durumda kaç kişinin onayı gerekir, masrafları kim öder? İşte detaylar...
MELTEM KARA
SAYILARI ARTIYOR
Türkiye genelinde elektrikli araçların satışı her geçen gün artıyor. Bu yıl ocak-şubat aylarında elektrikli otomobil satışları 16 bin 698 adet olurken pazardan aldığı pay yüzde 12.7’ye çıktı. Toplam elektrikli araç sayısı ise 200 bine dayandı. Elektrikli araçların sayısı trafikte hızla artarken, önemli lokasyonlarda şarj ağı da genişlemeye devam ediyor. Alışveriş merkezlerinde, benzin istasyonlarında, şehirler arası dinlenme tesislerinde, otellerde ve şehirlerin yoğun noktalarında şarj istasyonları bulunsa da çoğu araç sahibi evinin otoparkında aracını şarj etmek istiyor.
YÜZDE 5 KURALI VAR
Mart 2021’de yürürlüğe giren otopark yönetmeliğine göre, otopark adedi 20’den fazla olan yeni yapılacak binalarda, yüzde 5 oranında elektrikli araç park yeri düzenleme şartı bulunuyor. Ancak bu tarihten önce yapılmış binalarda böyle bir şart olmadığından yeni elektrikli şarj ünitesi kurulması gerekiyor. Bu da araç sahiplerini ve kat maliklerini sıkça karşı karşıya getiriyor. Çünkü kurulum için hem teknik şartları sağlamak hem de kat maliklerinden izin almak gerekiyor. Sorun büyüyünce elektrikli araç sahiplerine şarj ünitelerinin kurulumu için kolaylıklar sağlandı.
RUHSAT ZORUNLULUĞU KALKTI
Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ndeki değişiklikle artık site ve apartman otoparklarında şarj ünitelerinin kurulumu için zorunlu olan elektrik tesisatı ruhsata tabi olmayacak. Ancak elektrikli araç şarj ünitesine hat çekilmesi için yangın yönetmeliğine uygun projelerin hazırlanması ve fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütname ile birlikte ilgili idareye sunulması zorunlu olacak. Düzenleme ile elektrikli araç şarj üniteleri kurulumu için proje, imza gibi süreçler sadeleştirilmiş oldu. Fakat sadece bunlar yeterli değil...
KAÇ KİŞİDEN İZİN ALINACAK?
5’TE 4 ŞARTI ESNETİLDİ
Yönetmeliğe göre 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca muvafakat alınması da gerekli. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre otoparklar, ortak alan olarak tanımlanıyor. Ortak alanlarda yapılacak tadilat, tamirat vb. düzenlemeler için 4/5 kat maliki çoğunluğu kararı gerekiyor. Ağustos 2024’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle bu şart da esnetildi. Buna göre, inşa ve ruhsat gerektirmeyen şarj istasyonların kurulum işlemlerinin “ortak alanlarda inşaat yapılması” kapsamında olmadığı için maliklerin beşte dördünün rızasına ihtiyaç duyulmayacağı belirtildi.
ORTAK ALAN MI DEĞİL Mİ?
Peki, kaç kişiyle karar alınacak? Eğer şarj ünitesi ortak otopark alanlarında ise kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli olacak. Ortak alan olmayan, bağımsız bölümlerin eklentisindeki otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmayacaksa ve diğer bağımsız bölümler ile ortak alanlar etkilenmeyecekse kat malikleri kurulu kararına gerek duyulmayacak. Kat malikleri haricinde site veya apartman dışına hizmet vermeye yönelik ticari işletme amaçlı istasyonlar bu kapsamda olmayacak. Ayrıca kurulacak üniteler için mutlaka ilgili elektrik kurumunun olumlu görüşü alınacak.
MASRAFI KİM KARŞILAR?
Elektrikli araç ünitesi ile ilgili harcama, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında lüks harcama niteliğinde olduğundan masrafı da ilgilisi karşılıyor. Eğer araç sahibi şarj ünitesini kendine tahsisli alanda kullanacaksa tüm masrafını kendisi yüklenir. Eğer ortak alanda kurulacaksa sitedeki tüm elektrikli araç sahipleri masrafa katılır. Elektrikli aracı olmayanlar ödeme yapmaz.