Ekonomi EYT'de son dakika gelişmesi: Masada 5 formül var! AK Parti'den açıklama 2022'de...

EYT'de son dakika gelişmesi: Masada 5 formül var! AK Parti'den açıklama 2022'de...

Paylaş
EYT'de son dakika gelişmesi: Masada 5 formül var! AK Parti'den açıklama 2022'de...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son dakika gelişmesi... Türkiye'de milyonlarca kişi prim günlerini doldurmalarına rağmen emeklilikte yaşa takılıyor. AK Parti'den son dakika EYT açıklaması geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Akbaşoğlu, EYT ile ilgili 2022 yılını işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de geçtiğimiz haftalarda EYT'ye ilişkin çok önemli açıklamalar yapmıştı. Peki, henüz netlik kazanmasa da bugünkü verilere bakıldığında EYT yasasından kimler faydalanabilecek? Hangi şartların sağlanması gerekiyor? İşte detaylar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa tasarısı gündemde. Prim gün sayısını doldurup emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaşın gözü kulağı bu yasada. Merak edilen başlıklar arasında kimlerin faydalanabileceği ve şartlarının ne olacağı da var. EYT için pek çok formül masada.

Haberin Devamı

AK PARTİ'DEN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Akbaşoğlu, EYT'lileri çok yakından ilgilendiren bir açıklama yaptı. Akbaşoğlu "Asgari ücretli kardeşlerimizin durumu ele alınacak. EYT ile ilgili ne yapacağımızı da bu yıl açıklayacağız" dedi. Bu açıklamanın gözler ardından EYT ile ilgili yapılacak değerlendirmelere çevrildi.

MASADA 5 FORMÜL VAR

Birinci formül: 3600 günü dolduran kadın 50, erkek 55 yaşında emekli olabilir

Bu formülde 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 3600 günü doldurmaları halinde kadınlar için 50 erkeler için 55 yaşında emekli olabilecekleri bir seçenek göze çarpıyor.

İkinci formül: Kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin günü dolduran emekli olabilir

Burada yine 1999 öncesindeki Emeklilik şartları göz önüne alınacak. Kadınların 7200 prim günün erkelerin ise 9 bini prim gününü doldurarak emekli olabilmeleri öngörülüyor. Bu formülde yaş şartına bakılmayacak. 1999 öncesindeki emeklilik şartları gibi yaşa bakılmadan prim günü doldurularak emekli olunabilecek.

Haberin Devamı

Üçüncü formül: Emekliliğe kalan süre için her yıl belli oranda kesinti ile emekli olunabilir

Bu maddede önemli bir detay bulunuyor. Bu artı çalışanın kabul etmesi gerekiyor. Kalan yılları için maaşından bir kesinti oranı belirlenecek. Ve bu sabit kesinti oranının da devlet tarafından belirlenmesi gerekiyor. Bu oranın önceden belirlenmesi ve çalışanın bunu kabul etmesi gerekiyor.

Dördüncü formül: Kanundaki yaşa kadar maaş kesintisi ile emekli olunabilir

Kişinin kabul etmesi halinde kanundaki yaşa kadar maaş kesintisi ile emekli olunabilecek. Kanundaki yaşı karşıladığı zaman maaşındaki kesinti sona ererek kişi hak ettiği emekli maaşını alacak.

Beşinci formül: 5 bin ile 9 bin 750 prim günün dolduran emekli olabilir

9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5975 prim günü dolduranlar yaş dikkate alınmadan emekli olabilecek. Elde olan 5 seçeneğin de çok farklı sonuçları var. Bütün bu sonuçlar alışıyor. Henüz EYT için net bir karar verilmiş değil.

 

BAKAN BİLGİN DE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin CNN TÜRK’te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Bakan Bilgin EYT ile ilgili açıklaması şu şekilde:

Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'üncüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var. Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz