Ekonomi FED faizleri artırırsa dolar ve altın ne olur? Yükselir mi düşer mi? FED faiz kararı ne zaman?

FED faizleri artırırsa dolar ve altın ne olur? Yükselir mi düşer mi? FED faiz kararı ne zaman?

Paylaş
FED faizleri artırırsa dolar ve altın ne olur? Yükselir mi düşer mi? FED faiz kararı ne zaman?

FED faiz kararı altın ve dolar piyasasında merakla bekleniyor. Ağustos ayında düzenlenmeyen fed faiz toplantısı en son temmuz ayında gerçekleşmiş ABD Merkez Bankası FED faizleri 75 baz puan artırma kararı almıştı. Peki eylül ayında FED faiz kararı ne zaman? FED faizleri artırırsa dolar ve altın ne olur? Yükselir mi düşer mi? İşte uzmanların görüşleri…

FED faiz kararı için artık saatler kaldı ve dolar ve altın yatırımcıları ABD Merkez Bankası’ndan gelecek haberlere göre hareket etmeyi planlıyor. Uluslararası piyasalarda ons altının en düşük seviyede işlem gördüğü şu günlerde dolar kurunun altını baskıladığı ve altın fiyatlarının düştüğü görülürken, dolar yukarı yönlü hareketine devam ediyor. Bu kapsamda FED faiz kararının altın ve dolara nasıl bir etkide bulunacağı merakla bekleniyor…

Haberin Devamı

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN?

20 Eylül’de başlayan FED toplantısı 21 Eylül’de son bulacak ve faiz kararı 21 Eylül akşamı saat 21.00’de açıklanacak.

FED FAİZLERİ ARTIRIRSA DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

ABD Merkez Bankası Jerome Powell geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada enflasyonu kontrol altın almak için faizleri artırmaktan çekinmeyeceklerini ifade etmişti. Nitekim Temmuz ayında gerçekleşen toplantının ardından FED politika faizini 75 baz puan artırdığını açıkladı. Böylece faizler 2,25-2,550 aralığına yükseldi.

Piyasalarda FED’in faizleri yeniden yükselteceği yönünde bir beklenti yer alırken vatandaşlar bu durumda dolar ve altının durumunun ne olacağı yükseleceği mi yoksa düşeceğimi yönünde araştırmalarına devam ediyor.

Uzmanlar ise ABD Merkez Bankası FED’in faizleri artırması durumunda Amerikan Doları’na yönelik yatırım talebinin artmaya meyilli olduğunu kaydediyor.

Haberin Devamı

Doların daha fazla faiz getirisi sunması nedeniyle uluslararası yatırımcıların da ellerindeki yabancı döviz varlıklarını dolara çevirmeye başlayabilecekleri de belirtiliyor.

Böyle bir gelişmenin sonucunda ise dolar diğer ülke para birimlerinin karşısında değer kazanırken, özellikle Türkiye’nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybedebileceği düşünülüyor.

FED’in faiz artırımına karşı altın piyasasının tepkisi de en çok merak edilen konular arasında. Ancak altın için önemli olan FED’in faizleri ne kadar artıracağı. Faizlerin 50 baz artırılması halinde altın piyasasının zaten bu gelişmeye göre önceden pozisyon aldığı için altın fiyatlarında radikal değişiklikler beklenmiyor.

Fakat FED faizinin 75 baz puan artırılması halinde fiyatlarında baskının artacağı düşünülüyor.