Ekonomi FED faiz kararı ne zaman ve saat kaçta açıklanacak? 16 Mart FED toplantısından ne karar çıkacak?

FED faiz kararı ne zaman ve saat kaçta açıklanacak? 16 Mart FED toplantısından ne karar çıkacak?

Paylaş
FED faiz kararı ne zaman ve saat kaçta açıklanacak? 16 Mart FED toplantısından ne karar çıkacak?

FED faiz kararı için ABD Merkez Bankası toplantıya 15 Mart tarihi itibariyle başladı. Enflasyon verilerinin yeniden rekor kırması ve Rusya Ukrayna savaşının ekonomik etkileri FED’in faiz kararını etkilemesi beklenirken, dünya ekonomisine etki edecek FED faiz kararının ne zaman ve saat kaçta açıklanacağı merak ediliyor. Peki, 16 Mart FED toplantısından ne karar çıkacak? İşte detaylar…

Tüm dünyanın gözü 16 Mart FED toplantısından çıkacak karara çevrildi. Analistler FED’in faiz artırımına gitmedi halinde doların değerleneceği, bunun da ons altını etkileyeceği görüşünde. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell başkanlığında gerçekleşen toplantı 15 Mart’ta toplandı. Peki, FED faiz kararı ne zaman ve saat kaçta açıklanacak? 16 Mart FED toplantısından ne karar çıkacak?

Haberin Devamı

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN VE SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

15 Mart’ta başlayan ABD Merkez Bankası FED toplantısı 16 Mart Çarşamba günü (Bugün) sona erecek. Toplantıda alınan faiz kararının saat 21.30 sularında açıklanması bekleniyor.

16 MART FED TOPLANTISINDAN NE KARAR ÇIKACAK?

Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamasında yüksek enflasyonun dizginlenmesi için faiz artırımına gideceklerini bunun da büyük ihtimalle Mart ayında gerçekleşeceğini ifade etmişti.

Uzmanlar, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle faiz artırımının ertelenebileceğini düşünseler de Fed Başkanı’nın Rusya işgali nedeniyle herhangi bir politika değişikliğine gidilmediğini kaydetmişti.

Fed en son iki sene önce faizi yüzde 1,25’ten yüzde 0,25’e indirmişti. Uzun zaman faizde değişikliğe gitmeyen Fed ilk zamanlarda hedeflerine uygun seyreden enflasyonla birlikte gidişattan memnundu.

Haberin Devamı

Son dönemde pandeminin etkilerinin azalmaya başlamasıyla birlikte özellikle Petrol fiyatlarındaki artışın da etkisiyle küresel çaptaki enflasyon artışından ABD de etkilendi. Aynı zamanda ABD’nin koronavirüs sürecinde halkına karşılıksız olarak dağıttığı paralar da enflasyonun oluşmasına katkıda bulundu. Bununla birlikte koronavirüs sürecinin geride bırakılmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan dev talep artışı eldeki stokları kısa süre içinde bitirdi. Çip krizi, petrol fiyatlarındaki artış gibi faktörler nedeniyle de yeni üretilen tüm ürünlerde fiyatlar yüksek seyretmeye başladı. Bu da enflasyonu artırıcı bir faktör oldu.

Fed’in bugün alacağı faiz kararı yüzde 7,9’luk enflasyona yetişemese de önümüzdeki aylarda faiz artış hızının artmasıyla birlikte enflasyonun frenlenmesi bekleniyor.