Ekonomi FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak? ABD Merkez Bankası FED faizleri yükseltecek mi, ne kadar artıracak?

FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak? ABD Merkez Bankası FED faizleri yükseltecek mi, ne kadar artıracak?

Paylaş
FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak? ABD Merkez Bankası FED faizleri yükseltecek mi, ne kadar artıracak?

FED faiz kararı açıklaması için artık sadece saatler kaldı. ABD Merkez Bankası faiz kararı öncesinde altın ve döviz piyasasında hareketli anlar yaşanırken yatırımcılar yurt dışından gelecek haberleri merakla bekliyor. Peki, FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak? ABD Merkez Bankası FED faizleri yükseltecek mi, ne kadar artıracak? İşte detaylar…

ABD Merkez Bankası FED, faiz kararı için ilk toplantısına 20 Eylül itibariyle başladı. 21 Eylül’de de devam eden toplantının sonlarına gelinirken piyasalarda radikal değişiklikler yaşanmaya devam ediyor. Altın piyasasında sabah saatlerinde düşüşler yaşanırken öğleden sonra gram altının yeniden 986 TL seviyesine çıktığı görüldü. Dolar ise am itibariyle 18,32 TL’den işlem görüyor…

Haberin Devamı

FED FAİZ KARARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Dünya genelinde merakla beklenen FED faiz kararı 21 Eylül 2022 Çarşamba (Bugün) saat 21.00’de açıklanacak.

ABD MERKEZ BANKASI FED FAİZLERİ YÜKSELTECEK Mİ, NE KADAR ARTIRACAK?

ABD’de temmuz ayı için açıklanan enflasyon verilerinin ardından FED’in gelecek haftaki toplantısında, federal fonlama oranı politikasına başladığı 1990’lardan bu yana ilk kez 100 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali fiyatlamaya başlarken, faizlerde en az 75 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakılıyor. Nomura ve Citigroup gibi önde gelen bankaların faiz artırım beklentilerinin 100 baz puan yönünde olması dikkati çekiyor. Halihazırda para piyasasındaki fiyatlamalarda, FED’in 75 ve 100 baz puanlık faiz artırımı ihtimali sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 34 düzeyinde bulunuyor. Bankanın daha önce 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesi daha olası görülen gelecek ayki toplantısı için ise 50 baz puana yüzde 51,2 ve 75 baz puana yüzde 18.3 ihtimal veriliyor.

Haberin Devamı

FED FAİZLERİ ARTIRIRSA DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

ABD Merkez Bankası Jerome Powell geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada enflasyonu kontrol altın almak için faizleri artırmaktan çekinmeyeceklerini ifade etmişti. Nitekim Temmuz ayında gerçekleşen toplantının ardından FED politika faizini 75 baz puan artırdığını açıkladı. Böylece faizler 2,25-2,550 aralığına yükseldi.

Piyasalarda FED’in faizleri yeniden yükselteceği yönünde bir beklenti yer alırken vatandaşlar bu durumda dolar ve altının durumunun ne olacağı yükseleceği mi yoksa düşeceğimi yönünde araştırmalarına devam ediyor.

Uzmanlar ise ABD Merkez Bankası FED’in faizleri artırması durumunda Amerikan Doları’na yönelik yatırım talebinin artmaya meyilli olduğunu kaydediyor.

Doların daha fazla faiz getirisi sunması nedeniyle uluslararası yatırımcıların da ellerindeki yabancı döviz varlıklarını dolara çevirmeye başlayabilecekleri de belirtiliyor.

Böyle bir gelişmenin sonucunda ise dolar diğer ülke para birimlerinin karşısında değer kazanırken, özellikle Türkiye’nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybedebileceği düşünülüyor.

FED’in faiz artırımına karşı altın piyasasının tepkisi de en çok merak edilen konular arasında. Ancak altın için önemli olan FED’in faizleri ne kadar artıracağı. Faizlerin 50 baz artırılması halinde altın piyasasının zaten bu gelişmeye göre önceden pozisyon aldığı için altın fiyatlarında radikal değişiklikler beklenmiyor.

Haberin Devamı

Fakat FED faizinin 75 baz puan artırılması halinde fiyatlarında baskının artacağı düşünülüyor.