Ekonomi FED toplantısı bitti! ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıkladı mı? Aralık 2021 FED faizi düştü mü, yükseldi mi?

FED toplantısı bitti! ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıkladı mı? Aralık 2021 FED faizi düştü mü, yükseldi mi?

Paylaş
FED toplantısı bitti! ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıkladı mı? Aralık 2021 FED faizi düştü mü, yükseldi mi?

FED toplantısı 14 Aralık Salı günü başlamıştı. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell başkanlığında gerçekleşen toplantının iki gün süreceği belirtilirken, küresel piyasalar dikkatlerini toplantı sonucuna çevirmiş durumda. Gelen son dakika haberi ile toplantı sona erdi ve Başkan Powell faiz kararını açıkladı. Peki, Aralık 2021 FED faizi düştü mü, yükseldi mi? İşte detaylar…

14-15 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleşen ABD Merkez Bankası FED faiz kararı hem döviz hem de altın piyasasında etkili olurken, toplantının ikinci günü nefesler tutuldu. Geçtiğimiz ay FED faiz kararını beklentiler doğrultusunda vermiş ve sabit bırakmıştı. Peki, Aralık 2021 FED faizi düştü mü, yükseldi mi? İşte yanıtı

Haberin Devamı

ABD MERKEZ BANKASI FED FAİZ KARARINI AÇIKLADI MI?

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı açıklandı.

Jerome Powell başkanlığında gerçekleşen toplantının ardından yapılan açıklamada yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışan Fed'in faizi değiştirmeyerek yüzde 0 ile 0.25 arasında sabit tuttuğu görüldü.

Fed Piyasa beklentilerine paralel olarak varlık alımlarını azalttı. Hazine kağıdı alımını 20 milyar Dolar ve mortgage destekli kağıt alımlarını 10 milyar dolar azaltma kararı alan Fed, Ocak ayında 40 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı ve 20 milyar dolar tutarında mortgage destekli kağıt olmak üzere toplam 60 milyar dolar tutarında varlık alacak.

2 gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından yapılan açıklamada, net varlık alımlarının önümüzdeki aylarda benzer hızla azaltılmaya devam edilmesinin muhtemel olduğu belirtilirken, ekonomik görünümde değişikliklerin gerektirdiği şekilde varlık alımlarının hızını ayarlamaya hazır olunduğu da vurgulandı.

Haberin Devamı

FOMC toplantısı sonrası açıklamadan beklendiği gibi enflasyonunun "geçici" olduğu ifadesini çıkaran Fed, "pandemi ile arz ve talep dengesizlikleri ve ekonominin yeniden açılması enflasyon seviyelerinin yüksek olmasına katkı vermeye devam ediyor" ifadelerini kullandı. FOMC açıklamasında, Fed üyelerinin enflasyonun ne zaman gerilemesini beklediklerine yer verilmedi.

FED ÜYELERİ 2022'DE 3 FAİZ ARTIRIMI BEKLİYORLAR

Fed üyeleri 2022 yılında federal fon faizinin 3 kez 25'er baz puan artacağını öngördüler.

Eylül ayında yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı sonrası açıklanan tahminlerde 2022 için 1 olan faiz artırım beklentisi, 14-15 Aralık tarihlerinde yapılan toplantıda ortaya konan tahminler ile 37'ye çıktı. Fed üyeleri 2023 yılı için de 3 faiz artırımı beklentisi ortaya koydular.

Fed'in faiz açıklamasında şu notlar yer aldı:

Gelecekte varlık alım hızını ekonomik görünüme göre ayarlamaya devam edeceğiz. Gelecekte varlık alımının Ocak ayı ile benzer hızda azaltılması büyük olasılık.

Enflasyon pandemi ve tedarik zinciri sıkıntıları ile yükseldi. Enflasyonda artışın geçici olduğu ifadesinden vazgeçildi. Toparlanma patikası koronavirüsteki duruma bağlı. İstihdam artışları güçlü. Ekonomi görünüme yönelik devam eden risklerle karşı karşıya.

Haberin Devamı

2021-2022 İÇİN İŞSİZLİK TAHMİNLERİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

ABD Merkez Bankası yetkilileri bu yıl ve gelecek yıl için işsizlik oranı beklentisini aşağı yönlü revize etti.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl için yüzde 4,8'den yüzde 4,3'e , gelecek yıl için yüzde 3,8'den yüzde 3,5'e çekildi. Fed yetkilileri 2023 yılı için yüzde 3,5 ve 2024 yılı için yüzde 3,5 olan tahminini korudu.

Uzun dönem işsizlik tahmini de yüzde 4,0 olarak kaldı.

ABD'de Kasım ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 4,2 seviyesinde açıklandı. İşsizlik oranı COVİD-19'un etkilerinin zirve yaptığı 2020 Nisan ayında yüzde 14,7 ile tarihi zirvesini görmüştü.

17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

Haberin Devamı

BÜYÜME TAHMİNLERİ DE REVİZE EDİLDİ

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri GSYH tahminlerini bu yıl için aşağı, gelecek yıl için yukarı yönde revize ettiler.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, 2021 yılı büyüme beklentisi yüzde 5,5 oldu. Fed gelecek yıl için yüzde 4,0 2023 yılı için yüzde 2,2 ve 2024 yılı için yüzde 2,0 büyüme beklediğini açıkladı. Bir önceki raporda bu yıl için yüzde 5,9, gelecek yıl için yüzde 3,8, 2023 yılı için yüzde 2,5 ve 2024 yılı için yüzde 2,0 büyüme tahmin edilmişti.

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde öncü verilere göre yüzde 2,1 büyüdü. Büyüme ile ilgili final sonuçları 22 Aralık'ta açıklanacak.

17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

VARLIK ALIMLARININ AZALTILMASINDA HIZ ARTACAK

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrası düzenlediği toplantıda şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

FOMC ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini güncelledi. Varlık alımlarının azaltılmasında hızı artırmaya karar verdik. Ekonomik kalkınma ve görünüm varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasını gerektirdi. Ekonomik aktivite bu yıl güçlü bir hızla büyüme yolunda. Talep çok güçlü olmaya devam ediyor. Son haftalarda artan kovid vakalarında yaşanan artış ve Omicron varyantı görünüm için risk yaratıyor.

Hızlı ekonomik büyüme beklemeye devam ediyoruz. İyileşen istihdam piyasası şartlarına bağlı olarak ekonomi istihdam hedefine doğru hızlı ilerleme göstermeye devam ediyor. Enflasyon büyük olasılıkla önümüzdeki yıl da yüzde 2 hedefimizin üzerinde kalmaya devam edecek. İş gücü piyasasının iyileşmeye devam etmesini bekliyoruz.

"FİYAT ARTIŞLARI ŞU ANDA GENELE YAYGIN"

Darboğazlar, arz sıkıntıları büyük ve öngörülenden daha uzun süreli. Fiyat artışları şu anda genele yaygın. Şu ana kadar ücret büyümeleri yüksek enflasyona büyük katkı veren bir faktör değil. Enflasyonun 2022 sonunda yüzde 2'ye yakın seviyelere düşmesini bekliyoruz. Yüksek enflasyonun bir zorluk olduğunu anlıyoruz, fiyat istikrarı hedefini başarmaya bağlıyız. Ekonominin bizim beklentilerimize paralel gelişip gelişmediğini yakından izleyeceğiz.

Tam istihdamın gelecek yıl yakalanacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarının maksimum istihdama ulaşana kadar sıfırda kalmasını bekliyoruz. Hiç kimse ekonominin gelecek yıl veya sonrasında nerede olacağını şu anda bilemez. Bilançomuzun genişlemesi durduğunda, hala destekleyici finansal şartlara sahip olmaya devam edeceğiz. Maksimum istihdam geniş bir aralıkta göstergelere bakarak değerlendirdiğimiz bir şey.

"VARLIK ALIMLARI SONA ERDİRİLENE KADAR FAİZ ARTIRIMI OLMAYACAK"

Maksimum istihdama doğru hızla ilerleme sağlamakta olduğumuz görüşündeyim. Finansal şartlar beklentilere paralel değişiyor. Varlık alımları sona erdirilene kadar faiz artırımı olmayacak. Varlık alımlarının azaltılması tamamlanmadan faiz artırmak zorunda kalacağımız bir durum ile karşı karşıya gelmeyi beklemiyoruz. Bilanço konusunda kararımızı önümüzdeki toplantılarda vereceğiz. Şu anda pandemi önceki ekonomik duruma geri dönmüyoruz. Pandemi sonrası iş gücü piyasası farklı olacak. İş gücüne katılım oranı hayal kırıklığı yarattı.

İş gücüne katılım oranının ciddi şekilde artmasını bekliyorduk, yüksek katılım oranına ulaşmak beklediğimizden daha uzun sürecek. Hedeflerimizi dengelemek ifadesi, yüksek enflasyon nedeniyle tam istihdama ulaşmadan önce faiz artırımı olasılığının bulunduğuna işaret ediyor. Omicron konusunda çok fazla belirsizlik var. Omicron'un etkilerinin ne olacağını bilmekten çok çok uzağız. Omicron'un talebi veya arzı ne kadar baskılayabileceğini izleyeceğiz.

EĞER EKONOMİ YAVAŞLAR İSE BU FAİZ ARTIRIMLARINI YAVAŞLATIR

Ekonomi, Omicron'a rağmen varlık alımlarını azaltılması için yeterince güçlü. Enflasyonun ısrarcı olduğunu görmemiz nedeniyle politikamızı uyarlıyoruz ve varlık alımlarının azaltılmasını öne çektik, hızlandırdık. Eğer reel ücretler verimlilik büyümesinden daha yüksek artış gösterir ise, şirketler üzerinde baskı yaratır. Eğer ekonomik durum bizim tahminlerimizden farklı gelişir ise faiz tahminlerimiz de değişir. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarına bakarak politikamızı ayarlıyoruz. Eğer ekonomi yavaşlar ise bu faiz artırımlarını yavaşlatır.