Ekonomi Gelire endeksli senet ihraç edilecek

Gelire endeksli senet ihraç edilecek

Paylaş
Gelire endeksli senet ihraç edilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan dün akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, bugünlerde döviz fiyatlarına dair spekülatif ve asılsız iddialarda bulunmaya devam edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Yakın bir süre önce kısa vadeli çıkarlarının peşinde koşanların oluşturduğu tedirginlik ortamı sonrasında, 20 Aralık 2021’de spekülasyonla şişirilmiş döviz kurunun bir günde ne kadar düştüğünü tüm dünya tecrübe etmiş durumdadır. Bu bağlamda tüm vatandaşlarımızın bu tecrübeyi unutmayarak bazı kesimlerin manipülatif çıkarlarını gerçekleştirmelerine imkan vermeden sağduyulu olmasında büyük fayda vardır” uyarısına yer verildi.

Haberin Devamı

HIZLI VE ÇÖZÜM ODAKLI

“Biz, vatandaşlarımızın bu art niyetli felaket tellallarına prim vermek yerine ülkemizin, milletimizin ve çocuklarımızın geleceğine yönelik gayretlerini devam ettireceklerine olan inancımızı bir gün bile azaltmadık” denilen açıklamada, şöyle devam edildi: “Bu bağlamda başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan bazı ekonomi başlıklarında ekonomi yönetimimiz, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup atacağımız yeni adımlar silsilesi bu (dün) akşamdan itibaren bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

15 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Bu açıklamaların ardından bakanlıktan dün gece yazılı bir açıklama daha yapılarak atılacak adımlarla ilgili ilk bilgi verildi. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomi ve piyasalara yönelik yeni adımlar kapsamında, Türk Lirası (TL) cinsi varlıkların teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli senet ihraç edecek. Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin ise 15 Haziran’dan itibaren başlayacağı açıklandı.

Haberin Devamı

SADECE GERÇEK KİŞİLERE

GES’ler sadece gerçek kişilere sunulacak. Senetler 3 ayda bir kupon getirisi sağlayacak, ödemede asgari getiri garantisi olacak. Getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında bakanlık tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla bulunacak.