Ekonomi Gençlere 2 yıl ücretsiz! 1.417 lira ödememek için bu ayrıntıya dikkat

Gençlere 2 yıl ücretsiz! 1.417 lira ödememek için bu ayrıntıya dikkat

Paylaş
Gençlere 2 yıl ücretsiz! 1.417 lira ödememek için bu ayrıntıya dikkat

Devlet, okuyan öğrencilerin ve yeni mezunların belli bir süre ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlıyor. Üniversitede öğrenim görenler; 25 yaşını tamamladığı tarihe kadar anne veya babasından sağlık hizmeti alabiliyor. Eğer anne veya babanın sigortası aktifse sistem, öğrencilik bilgisini otomatik işliyor ve öğrenci anne ya da babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabiliyor.

Her yıl milyonlarca öğrenci mezun oluyor. Üniversiteden mezun gençlerin, mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl daha anne ya da babası üzerinden sağlık güvencesinden yararlanma hakkı bulunuyor. Bunun için ise anne veya babanın aktif güvencelerinin bulunması ve mezun olan kişinin 25 yaşını tamamlamamış olması şartı aranıyor. Yani bu 2 yıllık yararlanma süresi 25 yaşın tamamlandığı tarihi geçemiyor.

Haberin Devamı

GELİRİ YETERLİ DEĞİLSE

Sigortası olmayan tüm bireyler Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında değerlendiriliyor. 25 yaşın tamamlandığı tarih itibarıyla eğer sigortalı bir işte çalışılmıyorsa; bedava sağlık için gelir testine girmek gerekiyor. Yine öğrencinin ailesinin aktif sigortası yoksa yani sosyal güvencesi bulunmuyorsa gelir testine girmek şart. Bunun için de kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurulmalı. Gelir testinde hane içinde kişi başına gelir 1.417 liranın altında çıkarsa, GSS primi ödenmiyor.

KIZ ÖĞRENCİLER İÇİN SÜRE ŞARTI

Kız öğrenciler sadece eğitim döneminde değil, okul bittikten sonra sigortalı işe girene veya evlenene kadar anne ya da babası üzerinden sağlık hizmetlerinden herhangi bir prim ödemeden ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

LİSE MEZUNUNA YAŞ SINIRI

Liseden mezun olan gençler de mezuniyet sonrasında ebeveynleri üzerinden sağlık hizmeti almaya devam ediyor. Burada ise yaş sınırı 20. Bu nedenle gençlerin öğrencilikleri sonlandıktan sonraki süreçte muafiyetlerinin biteceği tarihi iyi hesaplamaları gerekiyor.

E-DEVLET’TEN SORGULAYIN

SGK öğrenci sigortası için sağlıktan yararlanma sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. Bunun için e-Devlet’e girdikten sonra arama yapılan yere ‘SPAS Müstehaklık Sorgulama’ yazılmalı. Yapılan sorgulamada ‘müstehaktır, provizyon alabilir’ diyorsa, ‘ücretsiz sağlık hizmeti alabilirsiniz’ demektir. Hastaneye gitmeden önce sorgulama yapmakta fayda var. Ayrıca okullar, öğrencilerin her akademik yılın başında öğrenci belgeleri ile birlikte Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine, sosyal güvenlik merkezlerine giderek durumlarını güncellemelerini öneriyor.