Ekonomi Hazine Bakanlığı'ndan tahsilat tahakkuk oranlarına ilişkin açıklama

Hazine Bakanlığı'ndan tahsilat tahakkuk oranlarına ilişkin açıklama

Paylaş
Hazine Bakanlığı'ndan tahsilat tahakkuk oranlarına ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı tahsilat tahakkuk oranlarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Haberin Devamı

"Son zamanlarda bazı basın ve yayın organlarında vergi gelirlerine ilişkin tahsilat/tahakkuk oranlarının düştüğüne ve vergi gelirlerinin bütçedeki payının azaldığına ilişkin haberler yapılmaktadır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından konu hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

Mevcut mevzuat gereğince, genel bütçe vergi gelirlerine ilişkin tahakkuk ve tahsilat tutarları; geçmiş yıllardan gelen tahakkukları ve yine geçmiş yıllara ilişkin tahsilatları da içerecek şekilde kümülatif olarak açıklanmaktadır.

Bu şekilde geçmişten gelen alacaklar her yıl tahakkuk tutarlarına eklenmekte ve tahsil edilen tutarlar ile mukayese edildiğinde oranlar düşük gözükmektedir.

Oysa her yılı geçmişten bağımsız değerlendirip, o yılda tahakkuk edilen alacakları yine o yılda tahsis edilen alacaklara oranladığımızda gerçek tahsilat performansına ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Aşağıdaki tabloda her ay kamuoyu ile paylaşılan bütçe sonuçlarında yer alan Vergi Gelirleri Tahakkuk ve Tahsilat Oranları ile ilgili yılda tahakkuk edilen vergi gelirlerine ilişkin Cari Yıl Tahakkuk ve Tahsilat oranları yer almaktadır."