Ekonomi Araç alacaklar dikkat! İkinci elde yeni tehlike! Fiyatlar etkilenecek

Araç alacaklar dikkat! İkinci elde yeni tehlike! Fiyatlar etkilenecek

Paylaş
Araç alacaklar dikkat! İkinci elde yeni tehlike! Fiyatlar etkilenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından araç alım-satımında KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltileceğini açıklaması ikinci el piyasasını da hareketlendirdi.

Kabine toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci el araç alım satımında uygulanan yüzde 1 KDV’nin yüzde 18’e yükseltileceğini duyurdu. Açıklama sonrasında hali hazırda astronomik rakamlara ulaşan otomobil piyasasında fiyatların ne kadar daha artacağı büyük bir merak konusu oldu.

Haberin Devamı

İKİNCİ EL OTOMOBİLLERİN FİYATI ARTABİLİR

Düzenleme sadece ikinci el araçlara yönelik olsa da, pandemi ve çip krizi başta olmak üzere çeşitli tedarik sorunları nedeniyle sıfır araç tedarikinde sorunlar yaşanıyor. Bu sebeple sıfır otomobillerden daha pahalıya satılan 2. el otoların fiyatlarının artması da gündemde.

TEMSİLCİLER KARARDAN DÖNÜLMESİNİ İSTİYOR

Bu düzenleme bireysel satışlar için büyük bir etkiye neden olmasa da, tamamen kurumsal bir şekilde resmi kurallara uygun araç alım – satımı yapan şirketleri doğrudan etkileyecek. Sektör temsilcileri bu düzenlemenin kayıtdışı satışların artmasına neden olacağını dile getirirken, henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için yetkililerin en kısa sürede bu kararından dönmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Haberin Devamı

DAHA FAZLA VERGİ ÖDENECEK

Örneğin; 10 bin liraya araç satın alan bir şirket, bunu 11 bin TL’ye başka birine sattığında aradaki bin TL’lik kar için yüzde 1 KDV ödemesi yapıyordu. Yeni düzenleme ile bu yüzde 18 olacak. Bu sebeple ikinci el fiyatlarının artması bekleniyor.