Ekonomi İndirimler etikette! Uymayana ağır ceza

İndirimler etikette! Uymayana ağır ceza

Paylaş
İndirimler etikette! Uymayana ağır ceza

Gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi’ndeki (KDV) yüzde 7’lik indirim, etiketlere yansımaya başladı. Bazı marketler KDV düşüşünün üzerine kendilerinin de ek indirim uyguladığını belirtirken, denetimler de artırıldı. İndirimi yansıtmayan firmalara ağır ceza var.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 12 Şubat’ta enflasyonu düşürme politikaları kapsamında temel gıda maddelerinde yüzde 8 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi’nin (KDV), yüzde 1’e indirildiğini açıklamıştı. KDV’de yüzde 7 indirim kararı, 13 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanırken dün de yürürlüğe girmişti. Artık gözler etiketlere yönelmişken, KDV indiriminin fiyatlara yansımaya başladığı görüldü. Geçen pazar günü etiketleri yenilemek için yoğun mesai yapan marketler ve esnaf, hem eski hem de indirimli fiyatların belirtildiği yeni etiketleriyle ürünleri satışa sundu.

Haberin Devamı

SIKI DENETİM VAR

Yurt genelinde vatandaşlar marketlere gittiklerinde indirimlerle karşılaşırken, her ilde Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ticaret Müdürlüğü ekipleri de erken saatlerde denetimlere başladı. Ekipler, market ve firmaların indirimleri gıda ürünleri fiyatlarına yansıtıp yansıtmadığını kontrol etti. Raflardaki ürünün etiket fiyatıyla kasadaki fiyatları karşılaştırdı. Yazarkasa kontrolü de yapan ekipler, fişlerdeki KDV oranının düşüp düşmediğine baktı. Denetimler, her gün aralıksız sürecek. KDV indirimini fiyata yansıtmayan firmalara ise ağır ceza uygulanacak.

UYMAYANA AĞIR CEZA

Dün İstanbul Bahçelievler’deki bir markette denetim yapan zabıta memuru Halil İbrahim Çırak, şunları söyledi:

“Ürünlerin etiketlerine, son kullanma tarihlerine bakıyoruz. Bu ürünlerin numunelerini alıyoruz ve kasaya gidiyoruz. Kasa fişi ve reyon fişi arasındaki fiyatları karşılaştırıyoruz. KDV indirimleri oldu ve bu indirimleri marketlerin uygulayıp uygulamadığına bakıyoruz. Uygulamayanlar için Haksız Fiyat Denetim Formu tanzim ediyoruz. İşyerlerine bu konuda gerekli uyarıları yapıyoruz ve uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem uyguluyoruz.”

Haberin Devamı

14 LİRALIK FARK

Pazar akşamı farkı görmek için çay, yumurta, salça, zeytin, şeker, un, makarna, tuz, süt, margarin ve beyaz peynirden oluşan 11 parçalık alışveriş yaptıklarını belirten zabıta memuru Volkan Küp, dün sabah tekrar aynı alışverişi yaptıklarında da KDV oranlarının yüzde 8’den yüzde 1’e düştüğünü gördüklerini söyledi. Küp, “Dün (pazar günü) yapılan alışveriş 241.75 lira olurken, bugün (dün) aynı alışveriş 227.20 liraya düştü. Arada 14.55 liralık bir rakam farkı oldu” diye konuştu.

‘ÇIKTIĞI HIZDA İNSİN’ TALEBİ

Müşteriler ise indirimin daha fazla yansıtılmasını istiyor. İstanbul’da bir markete alışveriş yapmak için giren Ayşe Biricik, “Yetersiz bir indirim. Ürünlerde 1 lira oynamış. Çok büyük bir fark yok. Biraz daha destek istiyoruz gerçekten çok zor. 3 liraya aldığımız makarna 6 lirayı geçiyor. Fiyatlar hâlâ çok yüksek. Yağlarda da çok ciddi indirim yok. Bazısında 10 lira bazısında daha az indirim yapılmış. Bu fiyatlar çıkarken aynı ölçüde çıkmadı. İnerken de aynı hızı bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HANGİ ÜRÜNLERİ KAPSIYOR?

KDV indirimi uygulanacak ürünler şöyle:

Pirinç, bulgur, nohut gibi bakliyat ürünleri, zeytin, peynir, süt, yoğurt, kırmızı et, beyaz et, balık, sıvı ve katı yağ, su, tuz, şeker, çay, yumurta, makarna, şehriye, tahıl gevreği vb. ürünler, meyve, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, yufka, konserve, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, baklava, kek, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta gibi tatlılar, kuruyemiş ürünleri, baharatlar ve bebek mamaları.

YÜZDE 7’NİN DE ÜZERİNDE

Market zincirleri de arka arkaya yaptıkları açıklamalarla binlerce üründe fiyatların düştüğünü duyurdu.

CARREFOURSA: Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi açıklamasının ardından 42 bin ürünümüzün fiyatını bu karar doğrultusunda düzenledik.

Haberin Devamı

MİGROS: Gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi açıklamasından sonra 20 binin üzerinde ürünümüzün fiyatı bu karar doğrultuda indirilmiştir.

BİM: Ürünlerde yüzde 8’den yüzde 1’e indirilen KDV oranlarını 14 Şubat 2022 tarihi itibarıyla raflarımıza yansıtmış bulunmaktayız. Ayrıca birçok ürünümüzde belirtilen oranın üzerinde indirim uygulanmıştır.

HAPPY CENTER: KDV’de 7 puanlık indirimi etiketlere yansıtarak tüm noktalarda hayata geçirdik. Bazı ürünlerde biz de kendi inisiyatifimizi kullanarak daha fazla indirime gittik.

ONUR MARKET: Yüzde 7 KDV indiriminin üzerine ek yüzde 7 indirimi de biz yapacağız.

TRENDYOL: Tüketicilerimizin, temel gıda ürünlerine uygun fiyatlı olarak ulaşmasını sağlamak için KDV indiriminin yanı sıra ürün fiyatlarında ek indirim yapan satıcılarımıza ekstra komisyon ve kampanya desteği sunmaya başlıyoruz.

YEREL MARKETLER: Anadolu’daki yerel zincir marketler de indirimi fiyatlara yansıtmaya başladı.