Ekonomi İş dünyası Metaverse'e hazır

İş dünyası Metaverse'e hazır

Paylaş
İş dünyası Metaverse'e hazır

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve POSTA Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bireylerin dijital kimliklerinin fiziki varlıkları kadar önemli hale geldiğini söyledi. Özgener, “Kripto varlıklar, NFT’ler, sanal evrenler, blockchain... Dönüşüm çağında bu kavramların hiçbirine uzak kalamayız” dedi. Banu Şen'in haberi...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve POSTA Gazetesi işbirliğiyle dün İzmir’de İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde ‘NFT, Metaverse (sanal evren) ve Blockchain Teknolojileri ile Ortaya Çıkan Yeni Ekonomik Modeller’ toplantısı düzenlendi. Dijitalleşme çağı ile birlikte pazarlama, satış ve mağazacılık modellerinin sanal dünyada varlık göstermesinin öneminin artmasından hareketle gerçekleştirilen toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bireylerin dijital kimliklerinin fiziki varlıkları kadar önemli hale geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ

Blockchain teknolojilerinin dijital yaşamların odağına yerleştiğini belirten Özgener, “İzmir’de 2020 yılında bir önceki yıla göre bilgi ve iletişim sektörünün yüzde 22.1 oranında büyüdüğüne dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Bilgi ve iletişim sektörünün İzmir ekonomisine daha çok katkı vermesi tüm sektörlerimize olumlu katkı yapacağı için büyük önem taşıyor. İzmir’i uluslararası girişimcilik ve inovasyon kenti yapmayı hedefliyoruz. İzQ İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi de bu amaçla kuruldu” diye konuştu.

TRENDLERİ YAKALAMAK

Türkiye’nin ve İzmir’in de dünyadaki yeni trendlere göre tasarlanması gerektiğini anlatan Mahmut Özgener, “Milenyum olarak nitelendirilen 2000’li yıllar ile birlikte nesnelerin interneti, dron ve çip teknolojileri, 3D yazıcılar, kasiyersiz alışveriş deneyimi, otonom araçlar, yapay zeka, dijital para, dijital bankacılık, büyük veri, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, giyilebilir teknoloji gibi daha birçok yeni teknoloji hayatımıza girdi veya yaşamımızda daha fazla egemen olmaya başladı” dedi.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜM ÇAĞI YAŞANIYOR

Kripto varlıklar, NFT’ler, sanal evrenler, blockchain teknolojileri ve fintek araçlarının yalnızca sınırlı bir kesimi değil, tüm şirketleri, kurumları ve tüketicileri ilgilendirdiğini belirten Mahmut Özgener, dönüşüm çağında bu kavramların hiçbirine uzak kalma alternatifinin bulunmadığını söyledi. Özgener, “Markalar müşterilerine 3 boyutlu, paylaşımlı, kapsayıcı ve aynı zamanda kişiselleşebilen deneyimler sunmak için ardı arkasına sanal evrenlerde yer almaya başladı” diye konuştu.

İNTERNETİN GELECEĞİ

Mahmut Özgener, şöyle devam etti:

“Sanal evren dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen Metaverse, yeni bir kavram gibi algılansa da aslında kavramsal ve uygulamalar bazında uzun zamandır hayatımızda. Bir tarafta Metaverse’ün sadece oyun temelli bir sanal evrenden ibaret olduğunu ve rüzgarının dineceğini düşünenler de var. Diğer tarafta ise birçok şirketin Metaverse’ün internetin geleceği olduğu düşüncesiyle bu sanal evrende mağaza açtığına tanık oluyoruz.”

Haberin Devamı

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK

POSTA Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi ve yazarı Banu Şen’in yönettiği programda konuşan POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik de günümüzde değer üretmek, içerik oluşturmak ve bu içeriklerin hangi yollardan aktarılacağı konusunun önem taşıdığını belirtti. Çelik, “Big data büyük verilerin ulaştığı seviyelere bakıldığında, bilişim teknolojilerinin dünyanın ilk 10 ekonomileri arasına girdiğini görüyoruz. Hepimizin hayatındaki artırılmış gerçekliğin önümüzdeki süreçlerde ete kemiğe bürüneceğini görüyoruz” dedi. İzmir Ticaret Odası Ekonomi Danışmanı Pelin Yenigün Dilek de “Ekonomik modeller hızlı değişiyor. Bu durum teknolojinin değişim hızından kaynaklanıyor” diye konuştu.

İKİ FARKLI OTURUM YAPILDI

YENİ MODELLER

Toplantı iki oturumda düzenlendi. POSTA Gazetesi Ekonomi Müdürü Bilal Emin Turan moderatörlüğündeki ilk oturumda İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan ‘Blockchain Teknolojileri, Kripto Varlıklar ve Token Ekonomi, NFT ve Metaverse Evreninde Kullanım Alanları’nı anlattı. 4129 Grey Chief Happiness Officer ve Üst Yöneticisi (CEO) Alemşah Öztürk ise ‘Dijital Ekonominin Yeni Boyutu: NFT’ üzerine söz aldı.

Haberin Devamı

ADALET SİSTEMİ

POSTA Gazetesi Ekonomi ve Teknoloji Editörü Murat Gülderen moderatörlüğünde yapılan ikinci oturumda ise META Türkiye Direktörü İlke Çarkcı Toptaş, ‘Metaverse Internetin Geleceği mi?’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. ITA Legal&Advisory Ortağı ve Ege Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Aydın Buğra İlter ise Blockchain, Metaverse ve NFT teknolojilerinin hukuki boyutlarını ele aldı.