Ekonomiİstanbul merkezli 8 ilde ‘şeker’ soruşturması

İstanbul merkezli 8 ilde ‘şeker’ soruşturması

İstanbul merkezli 8 ilde ‘şeker’ soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi ile ticaretinde kota ve iç piyasa satış sınırlamalarının ihlal edildiği iddialarına ilişkin yürütülen ‘Şeker Soruşturması’ kapsamında, İstanbul merkezli 8 ilde 25 şirkette arama ve el koyma işlemi yapılırken, 47 şüphelinin ise ifadeye çağrıldığı bildirildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, 2022, 2023 ve 2024 takvim yıllarında nişasta bazlı şeker üretimi ve ticareti alanında faaliyet gösteren bazı üretici, toptancı ve kullanıcı firmaların, Şeker Kanunu ile belirlenen kota ve iç piyasa satış sınırlamalarını ihlal etmek suretiyle, iç piyasaya arz edilmemesi gereken nişasta bazlı şeker niteliğindeki ürünleri aracı firmalar üzerinden piyasaya sürdüklerine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Açıklamada bazı ürünlerin gerçek mahiyetinin ise ‘maltodekstrin’, ‘glukoz’, ‘nişasta’, ‘fruktoz’ ve benzeri adlarla faturalandırılarak gizlendiği yönünde tespit ve değerlendirmelere yer verildi. Başsavcılık açıklamasında, nişasta bazlı şekerlerin yüksek fruktoz içeriği nedeniyle hastalık oluşturma riskinin daha yüksek olduğu, çocukluk çağında fazla şeker tüketiminin obezite ve hipertansiyon başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği ifade edildi. Açıklamada, halk sağlığını tehlikeye attığı değerlendirilen şüphelilere yönelik soruşturma işlemlerinin büyük bir kararlılık ve titizlikle sürdürüldüğü vurgulandı.