Ekonomi İstanbul'da ulaşıma yüzde 40 zam! İşte yeni tarifeler

İstanbul'da ulaşıma yüzde 40 zam! İşte yeni tarifeler

Paylaş
İstanbul'da ulaşıma yüzde 40 zam! İşte yeni tarifeler

Ulaşım Koordinasyon Merkezi nisan ayı toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yüzde 40’lık zam teklifi kabul edildi. Yeni fiyatlar 9 Nisan Cumartesi gününden itibaren geçerli olacak.

Bugün gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, toplu ulaşım zammı konusunda uzlaşıldı. İstanbul'da toplu ulaşım fiyatlarına yüzde 40 zam yapıldı. Daha önce İBB'nin yüzde 50 zam teklifi reddedilmişti.

Haberin Devamı

YENİ ÜCRETLER

 9 Nisan Cumartesi gününden itibaren geçerli olacak yeni zamla birlikte, taksimetre açılışı 9,8 TL, kısa mesafe ücreti 28 TL oldu. Yüzde 40'lık zammın ardından tek geçişlik tam İstanbulkart ücreti 7,67 TL oldu. Aylık Tam İstanbulkart 430 TL'den 602 TL'ye, Aylık Öğrenci İstanbulkart 78 TL'den 109 TL'ye yükseldi. Öğrenci geçiş ücreti ise 3,73 liraya yükseldi. Minibüs indi-bindi 3.75'ten 5.25'e TL’ye çıkarıldı.

SERVİS ÜCRETLERİNE DE ZAM GELDİ

Okul servis ücreti 0-1 km 396 TL'den 554 TL'ye, Personel servis ücreti 211 TL'den 295 TL'ye, Dolmuş (Kadıköy-Bostancı) 7.25 TL'den 10 TL'ye çıkarıldı.

ESKİ FİYATLAR

UKOME kararları ile 01.01.2022 tarihinden itibaren geçerli olan toplu ulaşım ücretleri şöyleydi:

-1 Ocak 2022'de yürürlüğe giren tarife ile tam bilet 5.48 lira, öğrenci bileti  2.66 lira

Haberin Devamı

- Öğretmen ve 60 yaş ücreti 3.91 lira, tam aylık kart 430 lira, aylık öğrenci kartı 78 lira, öğretmen ve 60 yaş aylık kartı ise 266 lira

-Taksilerde ise açılış ücreti 7 lira, kısa mesafe 20 lira

TAKSİCİLER ODASI: YÜZDE 50 ORANINDA ZAM TALEBİMİZİ YENİLİYORUZ

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Eyüp Aksu ise oylama öncesi, "Biz de esnafımız adına en az yüzde 50 oranında zam yapılmasını talep ediyoruz. Bir önceki sunumlardaki açıklamalarımızı tekrarlıyoruz. Yüzde 50 oranında zam talebimizi yeniliyoruz" dedi. 

YÜZDE 40'LIK FİYAT AYARLAMASINDA MUTABAKAT SAĞLANDI

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar oylama öncesi yaptığı açıklamada, "2 gün önce yapılan toplantıda teknik tartışmalar yaşanmış ve alt komisyonda rakamlar üzerinde tüm taraflar olarak yeniden mutabakata varılması ihtiyacı ifade edilmişti. Bunun üzerine dün hızla alt komisyon organize edilerek rakamlar üzerinde tüm tarafların haklı gerekçeleri bir kez daha masaya yatırılmıştır. Yapılan uzun toplantılar sonucunda teknik görüşmeler bakanlık temsilcilerimizle devam etmiş ve bir mutabakat zemini oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda önceki toplantıda elektronik bilet ve esnafımız için ayrı ayrı önerilen fiyat ayarlamaları tüm ulaşım paydaşları için tek bir orana getirilmiş ve bu doğrultuda bugün gündem oluşturulmuştur. Bir önceki toplantıda elektronik bilet için yüzde 18'e diğer ulaşım paydaşlarına yüzde 32 şeklinde önerilen bakanlık önerisi yapılan teknik ve uzun detaylı çalışmalar neticesinde hem kamusal hizmetlerin sürdürülebilirliği açısından hem de esnafın sermaye kaybının bir nebze önlenebilmesi açısından yüzde 40'lık fiyat ayarlanmasında mutabakat sağlanarak bugünkü gündem oluşturulmuştur" diye konuştu. 

Haberin Devamı

HİZMET SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN MECBURİYET İÇERİYOR

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, "Yıl başında 43.6 milyar TL olan İBB'nin bütçesi içerisinde 5,5 milyar liralık ulaşım sübvansiyonu bugün gelinen noktada yaklaşık 10 milyar liraya yükselmiştir. Maliyet artışlarının bu hızla gidecek olursa bütçemizin neredeyse 3'te 1'ini İstanbullu hemşehrilerimizin ucuz ulaşımına harcamak durumunda kalacağız. Bu doğrultuda bugün alınacak kararın ulaşımda hem İBB hem esnafımızın hizmetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önemli olduğunu ve bir mecburiyet içerdiğinin altını özellikle çizmek istiyor" dedi.

Haberin Devamı