Ekonomi İşte Silivri'deki dev proje

İşte Silivri'deki dev proje

Paylaş
İşte Silivri'deki dev proje

İstanbul Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi kapasite artırma çalışmalarında sona yaklaşıldı. Çalışmalar kapsamında açılan kuyuların ikisinde gaz yakma testi başarıyla tamamlandı. Hakan Çelik'in haberi....

Türkiye, son yıllarda yaptığı yatırımlarla doğalgaz arz güvenliğini artırmak için ciddi adımlar atıyor. Doğalgazın boru hatları ile giriş kapasiteleri artırılırken denizler üzerinden girişi sağlanan LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesisleri de dikkat çekiyor. Özellikle geçen yıl devreye alınan ve Türkiye’nin ilk Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma (FSRU) Gemisi Ertuğrul Gazi de bu yatırımların başında geliyor.

Haberin Devamı

DEPOLAMA KAPASİTESİ ARTIYOR

Hatay Dörtyol’da hizmet veren Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi’nin yanında bu yılın sonunda açılması planlanan Saros FSRU projesi de doğalgaz giriş noktasının çeşitlendirilmesinde kritik rol oynayacak. Sadece doğalgaz girişlerinde değil depolama alanında da yatırımlar son hız devam ediyor. Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde genişleme çalışmalarıyla 1.2 milyar metreküp kapasitenin, 2023’te 5.4 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Tesisin 40 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesinin ise 80 milyon metreküpe ulaşması planlanıyor.

POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik, tesisleri yerinde inceledi ve Botaş Genel Müdür Yardımcısı Talha Pamukçu’dan (sağda) bilgiler aldı, görev yapan uluslararası ekiple konuştu.

Haberin Devamı

ÇALIŞMALARA 4 YIL ÖNCE BAŞLADI

Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama tesisi olan İstanbul'daki Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin de halihazırda 3.2 milyar metreküp depolama kapasitesi bulunuyor. Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan genişleme çalışmalarında yeni yüzey tesislerine boru ve deniz platformların inşası ile kuyu sondajların yapılması yer alıyor. Şu an iki deniz platformunun inşası tamamlandı. Bu platformlar üzerinde her birinde 9 olmak üzere toplamda 18 kuyunun sondajı gerçekleştirildi. Bu kuyulardan ikisinde ise gaz akış (gaz yakma) testi başarıyla tamamlandı. Böylece genişleme çalışmalarında kritik bir viraj geçilmiş oldu. Çalışmalarla 28 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesi de 75 milyon metreküpe çıkacak. Geçen mart itibarıyla yüzde 60’ı tamamlanan projenin, bu yıl bitmesi hedefleniyor.

HEDEF ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMLAŞTIRMAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Silivri’deki çalışmaları yakından takip ettiğini ve ekiplerden haftalık rapor aldığını söyledi. Türkiye’nin doğalgazda yüzde 99 dışa bağımlı olduğunu ifade eden Dönmez, şunları söyledi: “Bu anlamda ya keşif yapacaksınız ya da böyle depoların sayısını artıracaksınız. Biz, Karadeniz’deki 540 milyar metreküplük gaz keşfimizin yanında karadaki depolama tesislerimizin de kapasitelerini artırıyoruz. Tüm bunlardaki hedefimiz doğalgazda arz güvenliğini sağlamlaştırmak. Yıl sonunda hem Silivri’deki tesisimizin hem de Saros FSRU’nun açılışını gerçekleştireceğiz.”

Haberin Devamı

İZLENİMLERİM:

  • Silivri’de, tamamen çevreci teknolojilerle inşa edilen, kendi enerjisini üreten modern tesis Türkiye’nin enerji arz güvenliği bakımından büyük önem taşıyor.
  • Yüzlerce personel ve mühendisin görev yaptığı platformlarda olası sağlık sorunları için daimi doktor bulunduruluyor. Acil durumlarda platformlara helikopter inebiliyor.
  • Denizcilik kuralları gereği dışardan gelenlerin sağlık durumları dahil bütün kayıtları alınıyor.
  • Platformlarda kadın uzman ve mühendisler de görev başında.
  • Denizde kurulu platformlarda personel, normal şartlar altında aylarca karaya çıkmadan görev yapıyor. Platformda çalışanların faydalanması için spor salonu ve sosyal tesisler de bulunuyor.
  • Olası kaza ve yangınların önüne geçilebilmesi için olağanüstü güvenlik tedbirleri alınıyor.

TÜRKİYE NADİR ÜLKELERDEN BİRİ OLACAK

Gaz akış testinin önemine dikkat çeken Bakan Dönmez, bu testlerle kuyuların tamamlandığını anladıklarına işaret etti. Testi yapılan iki kuyuda gaz üretebilir hale gelindiğini belirten Dönmez, “Peş peşe diğer kuyuları da tamamlamak suretiyle yaz dönemi bu 18 kuyunun tamamında gaz akış testi bitecek. Son yıllardaki yatırımlarla Türkiye, hem LNG hem de depolama alanında dünyada nadir ülkelerden biri haline gelecek. Tüm bunlar bize fiyat ve arz güvenliği konusunda esneklik sağlayacak” dedi.