Ekonomi Kadın işçi alana 110 bin lira hibe

Kadın işçi alana 110 bin lira hibe

Paylaş
Kadın işçi alana 110 bin lira hibe

Kadın işçi alacak olan kadın işverenlere Avrupa Birliği (AB) destekli proje kapsamında her ay 5 bin 500 liralık net asgari ücret tutarında hibe verilecek. Ödeme 20 ay boyunca devam edecek. Yani toplam ödeme şu anki hesaba göre 110 bin lirayı bulacak.

Kayıtlı kadın istihdamını desteklemek amacıyla Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ‘Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi (Women-Up)’ projesi devam ediyor. Tamamen kadın odaklı olan proje hem kadınların istihdama katılmasını teşvik ediyor hem de kadın girişimcilerin işlerini büyütmesini sağlıyor. Bu kapsamda uygun görülen adaylar için kadın işverenlere, ilave aldıkları kadın işçi başına her ay net asgari ücret (5 bin 500 lira) tutarında ödeme yapılıyor.

Haberin Devamı

20 AY BOYUNCA ÖDEME VAR

Projede destek süresi 20 ay olarak belirlendi. Yani Women Up kapsamında işe alınan kadın için tüm şartlar sağlanırsa, kadın işverenlere işçi başına toplamda 20x5.500 lira=110.000 lira ödeme yapılacak. İşveren kadınlar, e-Devlet’te ‘SGK kurum hizmetleri’ sekmesinde yer alan ‘kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi projesi hibe ön başvurusu ve takibi’ adresi üzerinden başvuru yapacak. İstihdam edilecek kadın işçinin ön başvurudan önce işe alınması gerekiyor.

4 BİN İŞVERENİ KAPSIYOR

2024 Ocak ayında tamamlanması öngörülen projeden faydalanabilmek için herhangi bir sektör sınırlaması yok. Şartları taşıyan her işletme başvurabiliyor. Şu aşamada toplam 4 bin kadın işverene, işe aldıkları 4 bin kadın çalışan için destek sağlanacak.

Haberin Devamı

ŞU AN 7 İLDE UYGULANIYOR

Proje kapsamında destek sağlanacak iller bölgesel farklılıklara göre kadın işverenlerin yoğunluğu dikkate alınarak seçildi. Bu iller şöyle: İstanbul, Ankara, Aydın, Denizli, Kahramanmaraş, Samsun ve Şanlıurfa. İller için belirlenen kontenjandan fazla uygun ön başvuru olması halinde ‘önce gelen alır’ kuralı uygulanıyor ve kontenjan dolduktan sonra gelen uygun başvurular da yedek listeye alınıyor. Yedek liste kontenjanları her il için belirlenen asil kontenjan kadar oluyor.

İŞTE ŞARTLARI

  • Hibeden sadece kadın girişimciler yararlanacak. Ortaklı şirketlerde ise en az iki kadın ortak olacak.
  • İşletme 5 Mart 2012 tarihinden sonra kurulmuş olmalı.
  • İlave istihdam edilen kadın çalışanın 21 Şubat 2022’den sonra işe alınmış olması şart.
  • Kadın işverenin işin yapısına göre esnaf, sanayi veya ticaret odasında kaydı bulunmalı.
  • Kadın işveren en fazla 9 işçi çalıştırıyor olmalı. Hiç işçisi yoksa da başvuru yapabilir.
  • İşverenin, yapılandırılmış olanlar hariç SGK’ya 6 bin 471 liradan (brüt asgari ücret) fazla prim borcu bulunmamalı.
  • İstihdam edilecek kadın işçi en az bir aydır işsiz olmalı.
  • İşçi işverenin birinci derece yakını olmamalı.
  • İşe alınan işçi 65 yaşından küçük olmalı.
  • İlave işçinin kendi çalışması nedeniyle emekli aylığı bulunmamalı (dul veya yetim aylığı almak engel değil).