Ekonomi Kahvehaneci esnafı kirasını ödeyemiyor

Kahvehaneci esnafı kirasını ödeyemiyor

Paylaş
Kahvehaneci esnafı kirasını ödeyemiyor

İki yıldır pandemi nedeniyle oldukça zorlu bir süreçten geçen kahvehane-kıraathane esnafı, son dönemde giderek artan maliyetler nedeniyle de sorun yaşıyor. Zaten küçük sermayesiyle ayakta kalmaya çalışan esnaf, yükselen fiyatlar sonucu bir yandan müşteri kaybı yaşarken bir yandan da kirasını ödemekte zorlanıyor. / Hülya Çaylak-Posta

Türkiye’de 100 bin civarında kahvehane-kıraathane esnafı varken, buralarda çalışan sayısı ise 150 bin kişiyi buluyor. Son dönemde elektrikten gıdaya gelen zamlar ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle esnafın ekonomik olarak oldukça zor günler geçirdiğini söyleyen Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, “Elektrik, doğalgaz, çay, şeker, kahve, su, tüp gaz ve meşrubat gibi ürünlerdeki fiyat artışları nedeniyle esnaf sıkıntılı bir dönemden geçiyor” dedi.

Haberin Devamı

MÜŞTERİ KAYBEDİYORLAR

Girdi maliyetlerindeki artışın etkisiyle esnafın doğal olarak müşterilerine vermiş olduğu çay, kahve gibi en çok satan ürünlerine zam yaptığını söyleyen Ağaoğlu, “Fakat bu da vatandaşın alım gücünün düşmesiyle birlikte müşteri kaybına neden oluyor ve esnafın günlük satış rakamları düşüyor. Tüm ailesini, çalışanlarını geçindirmek zorunda olan kahvehane-kıraathane esnafı en temel giderlerin maliyetini bile karşılayamaz hale geldi” diye konuştu.

Murat Ağaoğlu

YÜZDE 100 ARTTI

Gıdadaki artışların yanı sıra işyeri kiralarındaki fahiş yükseliş nedeniyle esnafın gelir kaybı yaşadığını ve kirasını ödeyemediğini dile getiren Ağaoğlu, şöyle konuştu:

“Alın teriyle ayakta kalmaya çalışan esnafımız kiralarını ödemekte yaşamış olduğu sıkıntılar nedeniyle mal sahipleri ile de sorunlar yaşıyor. Kiralar günümüz koşullarında yüzde 100’e yakın oranda artmasına rağmen esnafın geliri günden güne düşüyor. Esnafın ayakta kalabilmesi için kira artışları konusunda devletimizce daha sıkı tedbirler alınmalı.”

Haberin Devamı

DÜKKAN KAPATANLAR OLDU

Tüm dünyada yaşanan pandemide en çok mağdur olan sektörlerin başında kahvehane-kıraathane esnafının geldiğini belirten Ağaoğlu, şöyle anlattı:

“Pandeminin başından itibaren aralıklı olarak işyerleri kapanan esnaf, tam olarak faaliyetine Temmuz 2021 itibarıyla başladı. Pandemide kahvehanede oyun oynatılmamasından dolayı ekonomik olarak büyük zarar gördüler ve müşteri kaybı yaşadılar. Bu nedenle bazıları işyerlerini kapatmak durumunda kaldı. Devletimizce verilen kira ve gelir kaybı destekleri esnafa ekonomik katkı sağlamış olmakla birlikte esnafımız giderlerini ödemekte büyük sıkıntılar yaşadı.”

SİCİL AFFI BEKLİYORLAR

Ağaoğlu, esnafın ekonomik olarak ayakta kalması için gerekli olan taleplerini şöyle sıraladı:

  • 16 Mart 2020’de kapatılan ve bugüne kadar açılmayan nargile kafelerin faaliyetlerine izin verilsin.
  • Esnafın kredi imkanlarına kolay ulaşması için kapsamlı bir sicil affı getirilsin.
  • Pandemi döneminde faaliyetleri durdurulan ya da kısıtlı imkanlarla faaliyetini sürdüren esnafın pandemide tahakkuk eden SGK primleri devletçe karşılansın.
  • Elektrik, doğalgaz faturasında indirime gidilsin.
  • Çay ve şeker fiyatlarında indirim yapılsın.
  • İşyeri kira artışları için caydırıcı tedbir alınsın.
  • Esnafın ekonomik olarak zor günler geçirmesi nedeniyle vergi ve SGK primleri için yeniden yapılandırma imkanı getirilsin.
  • Kahvehaneci KOSGEB desteği kapsamına alınsın.
  • Kayıtsız olarak çalışan esnaf kayıt altına alınsın.

DERNEKLERDE OYUN OYNATILMASIN

Gün geçtikçe çoğalan derneklerde kahvehane gibi oyun oynatılmasının ve dışarıda bulunan kişilere çay satılmasının kahveci esnafını mağdur ettiğini belirten Ağaoğlu, şöyle devam etti:

“Yönetmelikte ‘sadece kahvehane işyerlerinde oynanabilir’ denmesine rağmen maalesef derneklerde, kafe ve kafeterya ruhsatlı işyerlerinde oyun oynatılıyor. Bu durum esnafı haksız rekabet nedeniyle ekonomik olarak sıkıntıya düşürüyor. Ayrıca bilardo ve playstation salonlarından belediyelerce alınan eğlence vergisi küçük sermayesiyle geçimini sağlayan esnafa ekonomik olarak büyük bir külfet getiriyor.” 

Haberin Devamı