Kalyon Holding'in yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu: 80 yıldır tüm enerjimizle Türkiye için çalışıyoruz
Temelleri 1944 yılında yani 80 yıl önce merhum Mehmet Kalyoncu’nun müteahhitliğiyle atılan Kalyon Holding, kısa sürede çok hızlı yol alarak dünya çapında yüzlerce projeye imza attı. Toplum yararına yapılan büyük yatırımlarla da adından söz ettiren grup bugün, 35 bin çalışanıyla dev bir dünya markasına dönüştü. İnşaattan gayrimenkule, enerjiden sanayi sektörüne kadar faaliyet gösterdiği her alanda parmakla gösterilen Kalyon Holding, Türkiye için üretmeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
Emre İskeçeli / Konya
AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ OLDU
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu, 80’inci yıl vesilesiyle Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali olan Konya’daki gurur projesi Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde (GES) basın temsilcileriyle bir araya geldi. Adeta bir denizi andıran 3.5 milyon panelin önünde objektiflere poz veren Kalyoncu, bugüne kadar imza attıkları projeleri, sosyal sorumluluk hizmetlerini ve bundan sonraki hedeflerini anlattı. İşte Kalyoncu’nun anlattıklarından öne çıkan başlıklar...
MİMARİ OLARAK DA DÜNYADA ÖRNEK
Kalyon Karapınar GES’in kumanda merkezi olan Scada binası, çevreye duyarlı mimarisi ile birçok ödüle layık görüldü. Kalyoncu, kurak bir coğrafyada yükselen ışıl ışıl yapı için “Binamız, dünya mimarlık projeleri arasında yer alan örnek bir proje oldu” dedi.
1.2 MİLYAR DOLARLIK PROJE
Şu anda içinde bulunduğumuz Karapınar Güneş Enerjisi Santralimiz yaklaşık 1.2 milyar dolarlık (yaklaşık 41 milyar lira) bir proje. Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali. Projemizle birlikte; 20 milyon metrekarelik bir çölü yenilenebilir enerji santraline dönüştürdük. Karapınar GES tek başına yılda 3 milyar kilovatt saat elektrik üretiyor.
PANELDE YÜZDE 90 YERLİLİK
Santralimizin bulunduğu bu alan Acıgöl Havzası. Burada kullandığımız paneller yüzde 90’a varan yerlilik oranı ile Ankara’daki Kalyon PV fabrikamızda üretildi (Kalyon PV fabrikamız 4 fabrikadan ve bir Ar-Ge merkezinden oluşuyor). Bu proje ile ilgili hem yeşil enerji alanında hem de uluslararası alanda en iyi finansman ödülleri aldık.
ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 2’SİNİ KARŞILIYOR
Kalyon Enerji’nin yüzde 50’sine; Abu Dabi merkezli en büyük holdinglerden International Holding Company’i ortak alarak ülkemize yabancı yatırım getirmiş olduk. 3 bin MW kurulu güce ulaşmış olan yenilenebilir enerji yatırımlarımızla yıllık 6 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ülkemizin yıllık elektrik ihtiyacının neredeyse yüzde 2’sini tek başına yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz.
BUGÜN YAPILSA 12-13 MİLYAR DOLARA MAL OLUR
KUZEY MARMARA OTOYOLU İSTANBUL’UN AORT DAMARIDIR
Bu otoyolda dünyada eşi benzeri olmayan 33 km uzunluğunda 4 şeritli tünel başta olmak üzere toplam 8 tünel, 42 viyadük, 158 köprü, 167 alt/ üst geçit yaptık. Bu proje yap işlet devret modeliyle yapıldı. 2029 ve 2030 yılında işletme süresi biterek devletimize devredeceğiz. Yani; yaptık, işlettik, devlete veriyoruz. Bu projeleri eğer bugün devlet yapmaya kalksaydı herhalde 12-13 milyar doların üzerinde bir rakama mal olacaktı ve büyük ihtimalle uzun bir süre alacaktı.
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ALTYAPI PROJESİ
İstanbul Havalimanı’nı inşa eden ve 25 yıl boyunca işletecek olan İGA olarak, Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı projesine imza attık. 10 milyar 250 milyon Euro’luk yatırımın 8 milyar Euro’sunu kredi ve öz kaynaklarımızla devlet bütçesinden bir lira çıkmadan yaptık. Bu terminali 120 milyon yolcuya göre planladık. Şu an 85 milyona yaklaştık. 1, 2, 3’üncü pisti bitirdik, gelecek sene sonu 4’üncü doğu-batı pistini bitireceğiz. 5’inci piste de bir yerden başlamış olduk. Laleden esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulemiz defalarca tasarım ödülleri aldı. Havaalanı yanında Airport City gibi bazı yatırımlar planlıyoruz. Bu yılsonunda havalimanı dışında Hilton’un işleteceği 1000 yataklı bir otel açıyoruz.
KKTC’YE SU GÖTÜRDÜK
Milli projelere imza attık. Babam merhum Mehmet Kalyoncu’nun müteahhit olarak başladığı faaliyetleri ağabeylerimle 1974’te Kalyon İnşaat çatısı altında sürdürmeye devam ettik. 70’lerde, 80’lerde Türkiye’de ve yurtdışında birçok toplu konut, otel, kamu binası ve yerleşim merkezleri inşa ettik. Müteahhitlik dışında ‘Neler yapabiliriz?’ dedik. 1989’da pencere sistemleri fabrikası Kalpen PVC’yi, 1992’de pet şişe ve preform fabrikası Kalpet’i kurduk. Bunları reklam filmlerinden hatırlıyor olabilirsiniz (Takınca Kalpen Takacaksınız).
METROBÜS ÇIĞIR AÇTI
* 1993 yılında rotayı enerji alanına çevirerek, bu yıllarda Türkiye’de yaşanan elektrik enerjisi krizinde Gürcistan’da enerji üreterek ülkemizin ilk enerji ithalatını gerçekleştirdik.
* 1994-1995 yılında Ömerli Dudullu İshale Hattı’nı 8 ay gibi bir sürede tamamladık.
* 2000 yılında Ordu ve Giresun Hidroelektrik Enerji Santrali faaliyete başladı.
* 2006 Türkiye’de ilk defa uygulanan Metrobüs projesi hayata geçirildi. Metrobüs, İstanbul ulaşımında büyük bir çığır açtı, büyük bir rahatlama sağladı.
* 2007’de Avrupa’nın en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi Ataköy Atıksu Arıtma Tesisi’ni tamamladık.
MİLLİ PROJELERE İMZA ATTIK
* KKTC’ye denizin altından su götürmek bunlardan biriydi.
* Türkiye’de Alaköprü Barajı’ndan yıllık 75 milyon metreküp su Kıbrıs’a 80 km uzunluğunda bir askılı sistem boru hattı ile taşıma sistemini yaptık.
* TANAP ve Kuzey Marmara Doğalgaz Projesi de Türkiye’nin milli gururu olan projelerdi.
* BOTAŞ için yaptığımız Kuzey Marmara Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi ülkemiz doğalgazının yaklaşık yüzde 10’unu depolama kapasitesine sahiptir.
SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİYLE DEĞER KATIYORUZ
1980 yılında Gaziantep’te Eğitim ve Hizmet Vakfı’nı kurduk. Öğrencilere başarı bursu veriyoruz. Erdem Koleji’ni açtık. Güney Doğu Anadolu Bölgemizin ilk vakıf üniversitesinin 2008 yılında temellerini attık ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi bölgesel bir yüksek eğitim üssüne dönüştü. Şimdiye kadar 20 bine yakın mezun verdi. 2021 yılında kurduğumuz Kalyon Vakfı ile ülkemizin toplumsal yaşam alanındaki sürdürülebilir değişimine değer katan kültürel ve sosyal projeleri hayata geçiriyoruz.
1 LİRA VERGİ BORCUMUZ YOK
Biz Türkiye’nin en çok vergi veren şirketlerinden biriyiz. Bizim devlete 1 kuruş vergi borcumuz yok ve tarafımıza herhangi bir vergi affı söz konusu değil. Biz Karapınar GES’i kurarken henüz tamamlanmamış, faaliyete geçmemiş ve hiç para kazanmamış olmamıza rağmen 239 milyon TL kurumlar vergisi ödedik. Deprem sonrası konulan ek vergilerden dolayı yaklaşık 1 milyar lira deprem vergisi ödedik.
DEPREM SONRASI TEK YÜREK OLDUK
6 Şubat depreminden sonra tüm imkânlarımızla seferber olduk; tüm şehirlerimizin ve insanlarımızın yardımına koştuk. 950 milyon lira yardım yaptık. Depremde zarar gören Hatay Havalimanı’nın pistinin onarımı için hemen çalışmalara başladık. Bir hafta 10 gün içinde ulaşıma hazır hale getirdik. Depremden hemen sonra İslâhiye’de, Kırıkhan’da, Antakya’da konteyner kentler kurduk. Kapanan Nurdağı-İslâhiye yolunu tamir ederek ulaşıma açılmasını sağladık. Ben kendim de dahil olmak üzere Kalyon ailesi olarak bölgede 1 ay gece gündüz çalıştık. Çünkü ben o bölgede yetişmiş biriyim. Oraya vefa borcum var.
RAKAMLARLA KALYON HOLDİNG
* 35 bin kişiye istihdam sağlıyor.
* 80 yılda 16 bin konut yaptı.
* 2 bin yataklı hastane ve sağlık tesisi inşa etti.
* 680 km otoyol, 664 km raylı sistem projesi tamamladı.
* 200 km metro hattı, 42 km metrobüs hattı yaptı.
* 1200 km su boru hattı, 1000 km doğalgaz boru hattı tamamladı.
* 5600 megawatt yenilenebilir enerji portföyüne ulaştı.
* 2GW kapasiteli yerli güneş paneli üretim fabrikası kurdu.
* 2478 MW GES, 720 MW RES, 343 MW HES kurulumu gerçekleştirdi.
- 'İsrail’in saldırıları sistemi tehdit ediyor'
- Olayın seyrini değiştiren mesaj
- MSB duyurdu: 1 asker şehit oldu
- Emine Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı'nın eşi Aygül Caparova'nın akşam yemeğine katıldı
- Kar yağışları, karla karışık yağmur ve sağanak yağışlar yurdu etkisi altına alacak! Meteoroloji son raporu açıklayarak uyardı