Ekonomi Kamu işçilerine ne kadar zam yapılacak? Toplu sözleşme ne zaman imzalanacak? Kamu çalışanlarına zam oranı belli oldu mu?

Kamu işçilerine ne kadar zam yapılacak? Toplu sözleşme ne zaman imzalanacak? Kamu çalışanlarına zam oranı belli oldu mu?

Paylaş
Kamu işçilerine ne kadar zam yapılacak? Toplu sözleşme ne zaman imzalanacak? Kamu çalışanlarına zam oranı belli oldu mu?

Kamu işçilerinin heyecanla beklediği kritik toplu sözleşmede imzaların bu hafta atılacağı konuşuluyor. Memur ve memur emeklilerine yapılacak zam içinse hükümet tarafından gelecek zam teklifi bekleniyor. Peki, kamu işçilerine ne kadar zam yapılacak? Kamu çalışanlarına zam oranı belli oldu mu? İşte ayrıntılar...

Kamuda çalışan işçilerinin maaşlarına yapılacak zam oranları için görüşmeler uzun süredir devam ediyordu. Hükümet temsilcileri ve sendikalar arasında gerçekleşen görüşmelerde taraflar birbirilerine tekliflerini sunmuştu. İddialara göre sendikalar ve hükümetin, kamu işçilerine yapılacak zam oranında anlaştığı belirtiliyor. Diğer yandan hükümet memur ve memur emeklilerine yapılacak zam teklifini 12 Ağustos Perşembe günü açıklayacak.

Haberin Devamı

KAMU İŞÇİLERİNE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Kamu işçileri ve aileleriyle birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde Hak- İş ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), asgari ücret seviyesindeki düşük ücretlerin 4 bin 800 TL'ye çıkarılmasını talep etti. Bununla birlikte ilk 6 ay için de tüm ücretlere yüzde 20 zam yapılması talebinde bulundu.

Hükümet ise ilk teklifinde işçiye ilk 6 ay için yüzde 9 oranında zam teklif etmişti. Hükümetin ilk olarak brüt 3 bin 577 TL (asgari ücret) ile 3 bin 750 TL arasındaki ücretlere 100 TL seyyanen zam, brüt 3 bin 750 TL ile 4 bin TL arasındaki ücretlere de 60 TL seyyanen zam teklifi sendikalar tarafından kabul edilmedi fakat 4 bin TL'nin üzerinde uzlaşma sağlandığı iddiaları gündeme geldi.

Haberin Devamı

KAMU ÇALIŞANLARINA ZAM ORANI BELLİ OLDU MU?

Görüşmeler sonunda tüm ücretlere yaklaşık yüzde 11 oranında zam yapılması konusunda da sendikalar ve Hükümetin anlaşmaya vardığı öne sürüldü.

Şu anda asgari ücretli işçinin günlük brüt geliri 119 TL. Yapılan zamlarla birlikte asgari ücretli işçinin günlük brüt gelirin 150 TL'ye yaklaşacağı, düşük ücretli işçilerde artışın ise yüzde 25-30’a yaklaşacağı konuşulurken, işçi tarafının da bu teklifi kabul ettiği iddia edildi.

Toplu sözleşmelerde bir diğer konu ise sayıları yaklaşık 500 bine ulaşan taşerondan kadroya geçen işçilerin hakları idi. Alınan bilgilere göre, taşerondan kadroya geçen işçilere de tayin hakkı verilirken, yeni örgütlenmenin olduğu iş yerlerinde sosyal hakların artacağı da ifade edildi.

TOPLU SÖZLEŞME NE ZAMAN İMZALANACAK?

Eğer son anda bir değişiklik olmazsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacağı ve ardından da bu hafta içinde imzaların atılabileceği öne sürüldü.